Hoe TV-Piraten per Ongeluk Geduwd, een 25-Jaar-Oude Indie track naar de Top van de Hitlijsten in Japan

28

Dinosaur Jr J Mascis.Foto: AP

Vorige week, een alt-rock mysterie raadsel de muziek op. Bijna 25 jaar na zijn release, de Dinosaur Jr. song “Over de Schouder” verscheen in nummer 18 op Japan is Hot 100 chart, het verslaan van een grote nieuwe releases als Ariana Grande “7 Ringen.”

De fuzzy, elegisch dichter bij Dinosaur Jr 1994 album Zonder Geluid, ‘Over Uw Schouder’ is een onwaarschijnlijke kandidaat voor een hit. Inderdaad, het werd nooit uitgebracht in dat formaat. Vreemder nog, het spoor steeg tot Japan grafieken dankzij meer dan acht miljoen video speelt—het verdienen van het land boven de plek voor video-streams—ondanks dat er geen YouTube uploaden van het lied dat overal dicht bij dat veel uitzicht.

Billboard Japan gespeculeerd dat “Over Je Schouder” opgenomen in de diagrammen door wordt gebruikt als incidentele muziek in andere video ‘s, maar wat video’ s? En waarom nu? Als een virale Hooivork verhaal uitdrukte, “Een 25-jarige Dinosaur Jr. Nummer Is een Hit in Japan. Niemand Weet Waarom.”

Nou, sommigen van ons weten nu waarom, maar het is niet voor het incident—waarbij Japanse bad boys, reality-TV-piraterij, en renegade algoritmen—een minder vreemd.

De Japan Hot 100.Screenshot: Billboard Japan

Sleutel tot Japan is duidelijk Dinosaur Jr. opleving is hoe Billboard momenteel berekent de hit-singles. Zes jaar geleden, is het bedrijf toegevoegd YouTube speelt de formule van de Hot 100 chart, counting song streams uit zowel de officiële video ‘ s en user-generated clips. Dit heeft geleid tot een aantal vreemde dingen. In 2017, bijvoorbeeld De Fader gemeld dat de 41 miljoen views van een bizarre YouTube-clip met Post Malone zingen van het refrein van “rockstar” over en weer hielp het lied op de top van de grafiek.

In het geval van “Over Je Schouder,” de enige voor de hand liggende verbinding tussen it en Japan was “Gachinko Fight Club,” een terugkerende segment op een verscheidenheid show genaamd Gachinko! dat liet de ether 15 jaar geleden. De reality-TV-programma beweerde te tonen “reguliere ” punks” wordt opgeleid als professionele boksers—en vaak gebruikt “Over Je Schouder”, een muzikale cue.

Volgens Takayuki Suzuki, een Japanse entertainment consultant die voor het eerst gemerkt dat de verbinding op Twitter, de baan was aanbevolen in de meeste afleveringen geven een gevoel van toegenomen “sentiment, spanning en emotie.” De toon moet worden opgemerkt, werd het enorm populair.

“De hoogste beoordeling is 32,3% van de totale huishouden,” Suzuki vertelde Gizmodo. “In termen van waardering, 10% is goed, 20% is groot in Japan.”

Een scène uit Gachinko Fight Club met “Over Je Schouder.”Afbeelding: YouTube

Gachinko!’s gebruik van de song terug dan, maar slechts ten dele verklaart waarom het viral gaan op YouTube in Japan nu. Eind vorige maand, een aantal Japanse Twitter-gebruikers begonnen te merken illegale clips van Gachinko Fight Club wordt aanbevolen op YouTube, via de site wordt gesuggereerd, video ‘ s zijbalk en de autoplay functie.

“Toch iedereen YouTube aanbeveling Gachinko Fight Club”, leest een typische tweet van 2 februari. Veel meer getweet over eetbuien op illegale uploads van de show op YouTube, vaak in de nacht.

Het algoritme van de goden, zo lijkt het, glimlachen op de toon—en dus “Over Je Schouder.” De song, gespeeld met een korte clips op illegale Gachinko Fight Club marathons, was het verkrijgen van miljoenen onwaarschijnlijk streaming hits decennia na de release.

“Blijkbaar voormalige leden van Gachinko Fight Club onlangs verscheen op TV-programma’ s,” gebruiker @9mmShort, die getweet over de aanbevelingen, vertelde Gizmodo. “Het kan zijn, dat veel mensen die het zag, keek Gachinko Fight Club op YouTube, want het was nostalgisch.”

Voor degenen die willen om te voldoen aan hun Gachinko Fight Club nostalgie, YouTube is vrijwel de enige optie. Suzuki uitgelegd zijn er een paar TV-streaming services in Japan, vooral als het gaat om oudere Japanse programmering zoals Gachinko!—dit is niet beschikbaar op DVD. “Dus mensen zoeken door de naam van het programma [die] leidt tot piraat video [on] YouTube,” zei hij.

Japanse Twitter-gebruiker @kyabetu_aomori, die vertelde Gizmodo dat verschillende shows vaak voorgesteld om ze op YouTube, zei dat ze moest herhaaldelijk op “niet geïnteresseerd” op Gachinko Fight Club clips om te stoppen met de recente overstroming van de aanbevelingen. Ze zei dat deze video ‘ s hadden ongeveer 100.000 tot 300.000 speelt. Terwijl ze nog steeds rond, op zijn minst.

Een Japanse blog post over de video verwijderingen vertaald door Google.Screenshot: Blogspot

Afgelopen maandag, social media gebruikers in Japan gemerkt dat de Gachinko Fight Club video ‘ s verdwenen. “Alle video’ s van Gachinko Fight Club zijn gegaan! Alle verwijderd door de gebruiker!” schreef. Zo populair als de illegale content op YouTube, het kan ook een korte houdbaarheid.

In het einde, niet een factor die “Over Je Schouder” een Billboard hit in Japan. Bijna 25 jaar geleden werd uitgebracht. Meer dan 15 jaar geleden, werd het gebruikt op een Japanse reality show over boksen slechte jongens. Zes jaar geleden, Billboard begonnen met het tellen van YouTube speelt. En enkele dagen geleden, YouTube blijkbaar begonnen met het aanbevelen van illegale episodes van die reality show voor Japanse gebruikers, die schijnbaar binged het in de duizenden, spelen “Over Je Schouder” over en weer in het proces.

Met die video ‘ s verwijderd, het is gemakkelijk te begrijpen Billboard verwarring, maar andere recente uploads van Gachinko Fight Club zijn nog steeds op YouTube, waar ze al rekken tot tienduizenden uitzicht. In een blogpost van vorige week, Billboard Japan opgemerkt dat andere oudere songs uit het Westen waren ook onverwachte optredens op de kaart. Zolang de Japanse TV-fans zijn vertrouwen op YouTube om te voldoen aan hun nostalgie, deze nummers zijn waarschijnlijk blijven verschijnen op onverwachte plaatsen.

Een mysterie dat nog rest is waarom YouTube is begonnen met het aanbevelen van Gachinko Fight Club om zo veel gebruikers in de laatste maand. Heb de show—zoals door sommigen wordt gesuggereerd—gewoon opnieuw invoeren van het nieuws? Heb een piraat plotseling het uploaden van de afleveringen na jaren van onbeschikbaarheid? Of heeft YouTube het algoritme gewoon te gek voor boksen laat zien dit jaar?

Gevraagd naar hun eigen theorie over de aanbevelingen, @kyabetu_aomori vertelde Gizmodo, “ik heb geen idee.”

Gizmodo bereikt Billboard, YouTube, en Dinosaur Jr management voor commentaar. We werken in dit verhaal, als ze reageren.

Deel Dit Verhaal