Sådan opdager du kræft på få minutter – videnskabsmænd har fundet svaret

En af grundene til, at kræft er dødelig, er, at den oftest diagnosticeres på et sent tidspunkt. Derfor er en af ​​forskernes opgaver at udvikle en enkel, hurtig, billig og effektiv teknologi til at diagnosticere kræft. Kunstig intelligens kan hjælpe med dette, og der er allerede opnået en vis succes i denne retning. Kinesiske videnskabsmænd har skabt et system, der registrerer visse typer kræft fra en dråbe blod på få minutter.

Sådan identificerer man kræft på få minutter - videnskabsmænd har fundet svaret. Forskere har udviklet kunstig intelligens, der opdager kræft 5 minutter før de første symptomer på sygdommen viser sig. Foto.

Forskere har udviklet kunstig intelligens. som opdager kræft 5 minutter før de første symptomer på sygdommen viser sig

Kræftdiagnose ved hjælp af kunstig intelligens

Et nyt værktøj skabt af forskere gør det muligt at opdage ondartede tumorer i bugspytkirtlen og maven samt tyktarmskræft. Disse kræftformer er de mest almindelige og samtidig de mest dødelige, især kræft i bugspytkirtlen, som generelt er uhelbredelig, samt tyktarmskræft.

Desværre eksisterer der stadig ikke effektive metoder til diagnosticering af disse sygdomme. Især er der endnu ingen teknologier, der gør det muligt for os at diagnosticere sygdomme ved hjælp af en blodprøve, meget mindre gøre det selv. For at opdage kræftvæv er læger hovedsageligt afhængige af billeddannelse eller kirurgiske procedurer, hvilket betyder, at kræft opdages på et ret fremskredent stadium.

Kræftdiagnose ved hjælp af kunstig intelligens. Ny kræftdiagnostisk teknologi giver dig mulighed for at opdage sygdommen ved hjælp af en blodprøve. Foto.

Ny teknologi til kræftdiagnostik gør det muligt at påvise sygdommen ved hjælp af en blodprøve

Men i USA er diagnosen bugspytkirtelkræft i øjeblikket godkendt ved hjælp af en biomarkør, kendt som CA19-9. Imidlertid opdager eksisterende tests sygdommen kun 80% af tiden, og først efter at patienter udvikler symptomer på sygdommen. Før symptomer vises, overstiger effektiviteten af ​​denne metode ikke 13%.

Den nye teknologi, udviklet af kinesiske videnskabsmænd, er baseret på et maskinlæringssystem, der analyserer mange metaboliske biprodukter eller metabolitter i blodet. Vi har allerede fortalt dig, at stofskiftet ændrer sig under kræft. Det bliver i øvrigt en af ​​grundene til, at folk begynder at tabe sig meget.

Således tjener metabolitterne i blodet som en slags “biomarkører”, der kan bruges til at bestemme tilstedeværelsen af ​​kræft i en person. En vigtig fordel ved denne diagnostiske metode er, at kræft kan opdages i de tidlige stadier, da visse metabolitter i kræft opstår med det samme, selv når en person endnu ikke har nogen symptomer.

Teknologien udviklet af videnskabsmænd opdager kræft selv fra tørrede blodprøver. Fotokilde: www.livescience.com

Ny effektiv teknologi til diagnosticering af kræft

I en undersøgelse udført af forskere var et nyt AI-baseret diagnostisk værktøj i stand til at skelne bloddonorer uden kræft fra donorer med kræft. Testens effektivitet lå i området 82-100%. Forfatterne rapporterer dette i tidsskriftet Nature Sustainability. Til diagnose kræver systemet mindre end 0,05 milliliter blod.

Det mest interessante er, at dette instrument kan udføre diagnostik ved hjælp af både flydende og tørret blod. I en test var systemet i stand til at opdage bugspytkirtelkræft selv fra tørrede blodpletter i 81,2 % af tilfældene. Tørret blod kan opbevares og transporteres til meget lavere omkostninger. Ifølge videnskabsmænd ville dette gøre test tilgængelige over hele verden, inklusive fattige lande i Afrika.

Derudover vil den teknologi, de udviklede, ifølge forskerne reducere den anslåede andel af uopdagede kræfttilfælde med 20-50 % i landdistrikterne i Kina. Vi taler selvfølgelig om de tre kræfttyper, der er nævnt ovenfor. Dette vil øge overlevelsesraten eller i det mindste forlænge livet for mange mennesker.

Ny effektiv teknologi til diagnosticering af kræft. Kunstig intelligens kan accelerere udviklingen af ​​medicin i den nærmeste fremtid. Foto.

Kunstig intelligens kan fremskynde udviklingen af ​​medicin i den nærmeste fremtid

Men desværre , i praksis, ny Metoden vil ikke være tilgængelig til brug foreløbig. Tidligere skal den gennemgå mange test ved hjælp af en lang række analyser. Den nuværende undersøgelse testede systemet på kun et par hundrede blodprøver. Derudover deltog personer, hvis diagnose allerede var bekræftet, i arbejdet.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at det ikke er første gang, at forskere bruger kunstig intelligens til at diagnosticere kræft. Tidligere talte vi om en metode, der er baseret på analyse af “kræft-DNA”. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by