Sjældent fænomen: fire samtidige soludbrud kan forårsage en magnetisk storm

Solen er en gigantisk kugle af gas, uden hvilken liv på Jorden ville være umuligt. Komplekse processer forekommer konstant inde i det, forårsaget af dets magnetiske felter. Solens aktivitet ændres hvert 11. år. Under solminimum er stjernen relativt stille, men under solmaksimum opstår der konstant udblæsninger på dens overflade. For nylig var forskere fra NASAs luftfartsagentur vidne til et meget sjældent fænomen kaldet etsympatisk soludbrudDette komplekse udtryk forstås normalt som den samtidige forekomst af flere udbrud i forskellige dele af Solen. Om eftermiddagen den 23. april registrerede astronomer fire samtidige udbrud. Det solmateriale, de udstøder, kan nå Jorden på få dage og forårsage konsekvenser.

Sjældent fænomen: fire samtidige soludbrud kan forårsage en magnetisk storm. I slutningen af ​​april 2024 oplevede Solen et sympatisk soludbrud. Billedkilde: IFL Science. Foto.

I slutningen af ​​april 2024 opstod et sympatisk soludbrud på Solen. Billedkilde: IFL Science

Soludbrud i april 2024

Ifølge rumvejr fandt en række eksplosioner på Solen sted i flere dele af Solen. Der var en forskel på flere minutter mellem de fire udbrud, men videnskabsmænd mener stadig, at de opstod samtidigt. Tre udbrud opstod i solpletter og en i en solglødetråd.

Solpletterer områder på Solen, der er meget mørkere end resten af ​​stjernen. De opstår, når magnetfelter bevæger sig udad – disse områder er meget køligere end resten af ​​stjernen, hvorfor de ser mørke ud. Nogle solpletter er små og kun synlige for videnskabsmænd gennem speciel optik, men der er også dem, hvis størrelse kan sammenlignes med størrelsen på store planeter.

Soludbrud i april 2024. Mørke pletter på Solen. Fotokilde: Langkawi National Observatory, MYSA/MOSTI. Foto.

Mørke pletter på Solen. Fotokilde: Langkawi National Observatory, MYSA/MOSTI

Tråde fra Solener lange strukturer af gasser, der stiger over overfladen af ​​en stjerne. De er i stand til at “flyve ud” i mange tusinde kilometer, så på fotografier af Solen er de synlige som lyse bueformede formationer. Nogle solfilamenter eksisterer i flere uger, hvorefter de enten opløses eller skubber solpartikler ud i rummet.

Soludbrud i april 2024. Solglødetråd. Billedkilde: NASA Goddard Space Flight Center. Foto.

Solglødetråd. Billedkilde: NASA Goddard Space Flight Center

Solar Flares– dette er en konsekvens af den spænding, der opstår i dets magnetfelt. Når spændingen bliver meget høj, “eksploderer magnetfeltet” og frigiver en stor mængde energi ud i rummet.

Det siger sig selv, at vi har beskrevet alle processerne i de enklest mulige vendinger. Faktisk sker der meget inde i Solen, og det vil tage meget tid at forklare alle nuancerne.

De mest almindelige myter om Solen:hvad skal du tro?

Konsekvenser af geomagnetiske storme

Mange videnskabsmænd er tilbøjelige til at tro, at som et resultat af disse soludbrud vil der opstå geomagnetiske storme på Jorden i slutningen af ​​april 2024. Når eksplosioner sker på stjernen tættest på os, flyver klaser af elektroner og protoner ud i det ydre rum.

Vores planet Jorden er omgivet af et magnetfelt (magnetosfæren), som beskytter os mod solvinden. Hvis elektroner og protoner når Jorden, begynder magnetosfæren at svinge og har stor indflydelse på alt, hvad der sker på planetens overflade.

Konsekvenser af geomagnetiske storme. Billede af indflydelsen af ​​soludbrud på Jorden. Billedkilde: iz.ru. Foto.

Billede af soludbrud på Jorden. Billedkilde: iz.ru

Under geomagnetiske storme kan vi observere nordlys på himlen. Under særligt stærke forstyrrelser er dette smukke fænomen synligt selv over Moskva og mange andre russiske byer. For eksempel i det centrale Rusland var nordlyset synligt flere gange i 2023.

Under magnetiske storme kan der opstå problemer med elektronik. For eksempel fungerer satellitsystemer som GPS ofte ikke godt på sådanne dage. Ved særligt kraftige forstyrrelser kan der opstå problemer med lyset.

Magnetiske storme kan føre til sygdom hos sensitive mennesker. For eksempel kan mænd og kvinder klage over hovedpine, søvnløshed, stress, angst og andre ubehagelige symptomer.

Det er højst sandsynligt, at magnetiske storme på Jorden vil opstå den 25. og 26. april. Det er muligt, at de holder længere, for Solen er meget aktiv nu.

Hvis du vil lære så meget som muligt om solstorme, så læs vores materiale om, hvorfor de opstår, og hvorfor de er farlige.

Katastrofe efter soludbrud

Forskere mener, at toppen af solaktiviteten kommer først i 2025, så der kan være mange nyheder om magnetiske storme og rekordstore kraftige udbrud. Ifølge andre data forløber solcyklussen nu hurtigere end normalt, og maksimum vil ske i slutningen af ​​2024.

Solcyklusdiagram. Billedkilde: meteoadriatic.net

Hvis du stadig ikke abonnerer på vores Zen-kanal, er det tid til at rette op på det. Du kan skrive kommentarer der!

Baseret på dette bør menneskeheden være forberedt på alvorlige problemer med teknologi. Sammen med teknologi og elektricitet kan internettet også svigte, hvorefter milliarder af mennesker rundt om i verden vil stå uden kommunikation.


Date:

by