Er det rigtigt, at zombie hjortesygdom har spredt sig til mennesker?

Du har sikkert hørt om “zombie hjorte”, som ser uhyggelige ud og opfører sig mærkeligt. Dyr mister koordinationen af ​​bevægelser, svækkes og lider af alvorlig udmattelse. Årsagen, som vores faste læsere nok ved, er en dødelig og uhelbredelig spongiform encephalopati kaldet Chronic Wasting Disease (CHD). HIB fik så at sige verdensomspændende berømmelse i 2019, da verdensmedierne annoncerede «horder af zombiehjorte» i Canada og USA. Nyheden tiltrak som forventet opmærksomhed fra et bredt publikum, og inficerede dyr begyndte at blive bemærket i flere og flere lande. Allerede dengang advarede eksperter om mulig overførsel af sygdommen fra hjorte til mennesker, men der var ingen registrerede tilfælde. For nylig rapporterede forskere fra USA dog om to jægers død af en ukendt neurologisk sygdom. Rapporten, udarbejdet af eksperter fra University of Texas, sagde, at mændene sandsynligvis blev inficeret med CWD ved at spise kød fra syge dyr.

Forskere fra USA rapporterede om to jægers død af en ukendt neurologisk sygdom. Er det virkelig «zombie-hjortene» overføres til mennesker? Billede: content.osgnetworks.tv

Indhold

  • 1 Den mest forfærdelige sygdom i verden
  • 2 Hvad er Hib?
  • 3 Kan Hib overføres til mennesker?
  • 4 mystiske dødsfald blandt jægere i USA

Den mest forfærdelige sygdom i verden

Der er et stort antal farlige smitsomme og virale sygdomme i verden, men de mest forfærdelige er dem, der påvirker hjernen på en meget sofistikeret måde. Vi taler om prioner– de farligste smittestoffer på jorden. Disse små, forkert foldede proteiner indeholder intet genetisk materiale og skader sunde hjerneceller. Skaden forårsaget af deres eksponering er enorm, og årsagen til, at tidligere normale proteiner bliver til patogene proteiner, er ukendt.

Prioner blev første gang beskrevet i 1982 af Dr. Stanley Prusiner fra University of California School of Medicine, som opdagede, at prioner er dannet af proteiner, der normalt findes i hjernen. Når proteinerne bliver til prioner, akkumuleres de i væv og spredes i hele hjernen, for til sidst at gøre det til noget som en svamp (af denne grund omtales prionsygdomme som overførbar spongiform encephalopati (TSE)).

Hjernen hos en patient inficeret med Creutzfield-Jakobs sygdom (kogalskab). Billede: medpagetoday.net

Det er overflødigt at sige, at infektion med prioner fører til hurtigt fremadskridende demens og smertefuld død. Den mest berømte sygdom forårsaget af disse unormale proteiner, der påvirker mennesker og dyr, er Creutzfeldt-Jakob sygdom (CJD), også kendt som kogalskab.

Mere om emnet: Den mest forfærdelige sygdom: hvorfor gjorde Frankrig suspendere studiet af prioner?

Desværre kan alle neurodegenerative sygdomme forårsaget af prioner ikke behandles, og døden indtræffer i 100 % af tilfældene efter de første symptomer viser sig. Men det værste er ikke desto mindre disse unormale proteiners modstandsdygtighed over for stråling, høje temperaturer (pioner dør ikke selv ved en temperatur på +600°C), virkningen af ​​proteaser og kemikalier som alkohol, formaldehyd osv.< /p>

Hvad er HIB?

Da prioner inficerer dyr og mennesker, forårsager de forskellige neurodegenerative sygdomme, herunder CJD (kogalskab), kuru-sygdom og CWD – fra den engelske Chronic wasting disease (CWD), hvis første rapporter dukkede op i slutningen af ​​1960'erne, da forskere fra Colorado beskrev sorthalehjortens mærkelige adfærd. Flere årtier senere spredte sygdommen sig til andre stater, hvorefter det blev tydeligt, at hele hjortedyrfamilien er modtagelig for infektion med Hib.

Til dato er der rapporteret om Hib-udbrud i 32 amerikanske stater, tre canadiske provinser, Norge, Finland, Sverige, Sydkorea og Rusland. Opdrættede dyr er også blandt de inficerede dyr.

Hvad er Hib? Dyr inficeret med Hib dør kort efter symptomerne viser sig. Billede: cdn.forumcomm.com. Foto.

Dyr inficeret med Hib dør kort efter symptomerne viser sig. Billede: cdn.forumcomm.com

Ifølge forskerne udvikler symptomer på CWD sig langsomt hos alle medlemmer af hjortefamilien (i nogle tilfælde tager processen flere år), men efterhånden som den skrider frem, kan ændringer i adfærd og udseende observeres, såsom tab af frygt for mennesker, savlen, overdreven tørst og manglende koordination og udmattelse.

Vidste du, at en ny, farligere type kogalskab er blevet opdaget i USA? Detaljer her, gå ikke glip af det!

I et ord ligner ydre ulykkelige dyr ofte zombier, hvorfor CWD begyndte at blive uofficielt kaldt “zombie hjorte”-sygdommen. (zombie hjorte sygdom). Af stor bekymring er det faktum, at prioner er ekstremt smitsomme, og Hib spredes mellem dyr gennem kontakt med forurenede kropsvæsker og væv eller gennem miljøet.

Kan Hib overføres til mennesker?

Forskere har talt om, at Hib potentielt kan overføres til mennesker i lang tid. I februar 2019 offentliggjorde eksperter fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) således en advarsel om farerne ved at spise hjortekød. Samtidig foreslog Michael Osterholm, direktør for Center for Infectious Disease Research and Policy, at overførsel af CWD fra hjorte til mennesker allerede kan være sket.

Lad os huske på, at det tidligere tog videnskabsmænd omkring 10 år at indse, at bovin spongiform encephalopati (kogalskab) overføres til mennesker. I betragtning af denne alarmerende præcedens er infektion hos mennesker med enhver form for Hib ret høj. «Nøglefaktoren i den dødelige sygdom og dens grundlæggende forskel fra kogalskab er muskelsvind. Således risikerer alle, der indtager vildtkød, at blive ofre for prionsygdom,” sagde Ostrekholm i et interview med britiske The Independent.

Husk, at enhver sammenligning af syge hjorte med zombier er uvidenskabelige. Billede: citizen-times.com

Læs endnu flere interessante artikler om de seneste videnskabelige opdagelser inden for medicin og bioteknologi på vores Yandex.Zen-kanal – artikler, der ikke er på webstedet, offentliggøres regelmæssigt der!

I dag virker Osterholms ord profetiske – forskere har for nylig identificeret en mulig sammenhæng mellem to jægers død af en sjælden neurologisk sygdom. En undersøgelse foretaget af medicinske eksperter ved University of Texas, offentliggjort i tidsskriftet Neurology, sagde, at mændene sandsynligvis blev inficeret ved at spise inficerede hjorte.

Mystiske dødsfald blandt jægere i USA

Selvom der ikke er nogen endegyldige beviser for overførsel af CWD fra dyr til mennesker i dag, ser data offentliggjort i værket alarmerende ud.
Som forskerne skriver, er begge mænd jagede i samme hus og spiste kød fra den samme bestand af hjorte, før de blev syge. Den første, der døde, var en 72-årig mand i 2022, som ifølge forfatterne “hurtigt blev forvirret og aggressiv.”

Manden indtog tilsyneladende hjortekød inficeret med Hib. En ven af ​​ham, der spiste vildtkød fra samme dyrepopulation, døde senere af Creutzfeldt-Jakobs sygdom (CJD). Symptomer på CJD minder generelt om demens, selvom sådanne patienters tilstand forværres meget hurtigere, siger avisen.

Flere og flere sygdomme overføres fra dyr til mennesker. Billede: wp-cpr.s3.amazonaws.com

Den afdøde jægers ven døde en måned efter at have udvist symptomer, der er karakteristiske for CJD – anfald, agitation og aggression. En obduktion bekræftede i sidste ende diagnosen – en variant af CJD kaldet sCJDMM1. Lad os huske på, at tidligere forskere fra USA opdagede en ny, ekstremt sjælden stamme af CJD – vCJD – forskellig fra den klassiske (CJD) og potentielt farlig for mennesker.

Du kan være interesseret i: De sjældneste og mest usædvanlige sygdomme i verden

Som forfatterne til den nye undersøgelse skriver, kan deres opdagelse indikere
«mulig ny overførsel af Hib fra dyr til mennesker& #187;. Og selvom forskerne erkender, at deres arbejde ikke er et endegyldigt bevis på, at det at spise kød fra CWD-inficerede hjorte i sidste ende vil forårsage CJD hos mennesker, kan muligheden ikke helt udelukkes.

< p>Selvom et årsag-og-virkningsforhold forbliver ubevist, fremhæver de rapporterede tilfælde behovet for yderligere undersøgelse af de potentielle risici og folkesundhedsmæssige konsekvenser ved at indtage kød fra CHIB-inficerede hjorte, hedder det i artiklen.

Eksperter anbefaler ikke at spise kød fra inficerede hjorte. Billede: amazonaws.com

Læs også: Kan mutationer af rabiesvirus føre til et udbrud af “zombie”-infektion?

I dag er der stadig mange alvorlige spørgsmål om overførsel af sygdommen fra en art til en anden, og tidligere undersøgelser har vist, at CWD overføres til primater. Heldigvis er menneskeheden ikke truet af en zombieapokalypse af Hollywood-proportioner, men forskere verden over følger nøje situationen med Hib og andre prionsygdomme.


Date:

by