Hvorfor den længste dinosaursti blev solgt for over $100.000

I 1945 købte en amerikansk familie en grund i Colorados Ouray County for at søge efter guld. Folk fandt guld i Colorado i midten af ​​det 18. århundrede, så køberne vidste tydeligvis, hvad de lavede. Men ved købet, og årtier senere, havde de ikke engang mistanke om, at der under deres jorder lå noget mere værdifuldt end guld. I 2021 besluttede videnskabsmænd at studere dette sted og opdagede en velbevaret og længste sti, der blev lavet af gigantiske dinosaurer. Dette unikke sted er blevet af stor værdi for videnskaben, og for nylig blev alt minearbejde forbudt der. Ejerne blev ikke fornærmede, fordi deres jord blev købt for anstændige penge.

Hvorfor den længste dinosaursti blev solgt for mere end 100 tusind dollars. Sauropoder er en af ​​de største skabninger i Jordens historie. Billedkilde: freepik.com. Foto.

Indhold

  • 1 forstenede spor af en rigtig dinosaur
  • 2 De største dinosaurer på Jorden
  • 3 Sådan bevægede dinosaurer sig
  • 4 Sted på jorden med dinosaur-fodspor

Fossiliserede fodspor af en rigtig dinosaur

Den længste sti, gennemtrådt af multimeterdinosaurer, består af 134 på hinanden følgende spor. Den hedder West Gold Hill og dens længde er 97 meter. Ifølge palæontologer blev de forstenede spor efterladt for 150 millioner år siden af ​​et af de største dyr i verden – sauropoder.

Spuren lavet af en enorm dinosaur. Fotokilde: USDA Forest Service

Læs også:De mest fantastiske dinosaurer, der levede i Rusland for millioner af år siden

De største dinosaurer på Jorden

Sauropoder, også kendt som sauropoder, er en stor gruppe planteædende dinosaurer, der levede for 210-66 millioner år siden. De blev fundet på alle kontinenter undtagen Antarktis, så opdagelsen af ​​deres spor i staten Colorado er ikke overraskende.

Kropslængden af ​​sauropoder fra hoved til hale kunne nå 40 meter. De største individer var 17 meter høje, og disse væsner vejede 70 tons eller endda mere. I den moderne verden er det kun nogle arter af hvaler, der kan være tungere end sauropoder. For eksempel kan en blåhval veje op til 150 tons.

Kropsvægten af ​​sauropoder kunne nå op på 70 tons. Billedkilde: dinozavriki.com

Det vigtigste træk ved sauropoder var deres lange hals. Der er endda en separat artikel om dette på vores hjemmeside – dinosauren af ​​arten Mamenchisaurus sinocanadorum havde en 15-meter hals. Ved hjælp af en lang hals nåede sauropoder nemt de højeste grene af træer, som var utilgængelige for andre planteædere.

Sauropoder havde også tykke ben, omtrent den samme i form som moderne elefanters. De gik på fire ben, for det var den eneste måde, de kunne støtte deres enorme og tunge kroppe på. I 2020 fandt forskerne ud af, at sauropoder nogle gange stadig gik på to ben, men kun under visse forhold.

Interessant kendsgerning:Kæmpe dinosaurer dukkede op på Jorden, efter at det ikke holdt op med at regne i 2 millioner år

Hvordan dinosaurer bevægede sig

Takket være deres massive kroppe efterlod sauropoder dybe spor bag dem rund form. Men kun få af dem blev til fossiler og var i stand til at overleve den dag i dag. Oftest findes velbevarede dinosaurspor på bunden af ​​tørre floder og søer, fordi spor forbliver bedst på mudrede kyster.

Hvordan dinosaurer bevægede sig. Fossileret fodaftryk af en dinosaur. Fotokilde: dolidoki.com. Foto.

Fossiliseret dinosauraftryk. Billedkilde: dolidoki.com

Men de spor, der er opdaget i den amerikanske delstat Colorado, er unikke. De var i stand til at overleve godt den dag i dag i barskt bjergrigt terræn, i en højde af 2835 meter. Desuden taler vi om hundredvis af på hinanden følgende trin, hvorfra man kan forstå, hvordan den enorme dinosaur bevægede sig. At dømme efter ændringen i benens rotation drejede sauropoden på et bestemt tidspunkt skarpt 270 grader. Hvad der præcist fik ham til at ændre mening om at gå videre, ved ingen, og denne hemmelighed vil næppe nogensinde blive afsløret.

Fossile tårer af en sauropod. Fotokilde: denverpost.com

Du vil blive overrasket:Hvad var dinosaurernes forventede levetid

Et sted på jorden med dinosaurspor

For nylig blev det kendt, at US Forest Service har erhvervet jord med dinosaurspor for at beskytte dem mod ødelæggelse. Til 27 hektar jord, hvilket er på størrelse med omkring 20 fodboldbaner. De tidligere ejere, som stadig ønskede at lede efter guld på dette sted, modtog masser af penge – transaktionsomkostningerne var $ 135.000.

Det er vigtigt endnu en gang at understrege, at dinosaurfodsporene, der findes i Colorado, ikke er de eneste i verden. De er unikke ved, at der er mange af dem, og ud fra dem kan du forstå, hvordan sauropoden bevægede sig.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. Der er allerede mere end 100 tusinde af os!

Enkelte dinosaurspor findes over hele verden. For eksempel talte vi i 2021 om opdagelsen af ​​sådanne ved kysten af ​​den britiske by Folkestone. De blev fundet meget tidligere, men forskerne var ikke sikre på, at de havde at gøre med forstenede fodspor fra gamle skabninger. Hvis du er interesseret i detaljerne i denne opdagelse, så læs vores materiale “Forskere har fundet forstenede spor af store dinosaurer.”


Date:

by