Bør jeg kaller mine venner for å bruke sine telefoner mens du kjører?

53

Det er ingen tvil om at ‘distrahert kjøring” kan være dødelig – så hvorfor er så mange av oss motvillige til å ta et standpunkt mot det?

Tir 13 Februar 2018 09.00 GMT

Sist endret på Tir 13 Februar 2018 09.02 GMT

driver on phone

“Mange av oss har den vrangforestilling at når vi er på våre telefoner, kan vi kontrollere dem, heller enn den andre veien rundt.’
Foto: Rik Pedroncelli/AP

En venn kjørte meg til jobb den andre dagen, og mens hun kjørte, plukket opp en samtale på mobilen hennes. Det var en kort samtale, og etter at hun hang opp, hun beklaget, men episoden forlot meg følelsen ubehagelig. Bør jeg ha kalt henne ut eller er jeg som overreagerer?

Jeg mistenker du trenger ikke meg til å fortelle deg at din nervøsitet er velbegrunnet: statistikk på bil ulykker og bruk av mobiltelefon er uomtvistelige. I 2015, ca 3,477 mennesker ble drept, og 391,000 ble skadet i bil-krasj forårsaket av “distrahert kjøring”.

Så dette burde være en enkel en. Hvis en venn lyser opp en sigarett over nyfødt, ville du skriker til venn til å sette det ut. Du ville ikke nøle med å minne en driver for å sette på henne bilbeltet. Men for noen grunn, uformell bruk av mobiltelefon på rattet er noe som mange av oss enten gjøre det selv, eller tolerere når andre gjør det, selv om det er nesten like farlig som å drikke og kjøre bil.

Vi er alle avhengige av smarttelefoner. Er flip-telefoner mirakel kur?

Les mer

Dette motvilje er dels å gjøre med mangelfull håndhevelse. Men det kan også ha å gjøre med den relative fornyelse av teknologi og den vrangforestilling mange av oss har det når vi er på våre telefoner, kan vi kontrollere dem, heller enn den andre veien rundt. Det er allment forstått at når du drikker, du mister kontrollen, ofte mens komisk å insistere du er fortsatt i stand, når du tekst eller snakke på telefonen, derimot, det er mulig å overbevise deg selv om at (a) du kan bryte ut når som helst, og at (b) du ikke ytelse-svekket.

Erfaring forteller oss at ingen av disse tingene er sanne og ennå vi fortsetter med bortforklaringer: det er bare en to minutters samtale; jeg er vant til multi-tasking, jeg er virkelig, virkelig konsentrere deg om veien. Alle som er fint til en annen driver, også på sin mobiltelefon, oppfører seg foran deg og din forsinket responstid katastrofalt endrer utfallet.

Når du ikke driver, disse risikoene bør slå deg enda mer akutt. Men det er der ting blir vanskelig. Du har enten en personlighet for påminner folk eller ikke, og å nøle foreslår du faller i sistnevnte kategori. Jeg forstår, jeg føler det på samme måte. Den andre dagen, jeg var i en taxi med noen som tilhører, meget ettertrykkelig, til en annen type personlighet og hver gang sjåføren så mye som kastet et blikk på telefonen hans, hun var banging på skjermen og roper: “Karen! Hei, fyr! Holde øynene på veien.”

Hensiktsmessigheten av å ta opp noen som “fyr” i denne sammenheng diskuteres, men det er ingen tvil om at hennes impuls var riktig, ikke minst fordi det var tre barn i baksiden av førerhuset med oss. To av dem var mitt, men min første tanke var å rasjonalisere min motvilje mot å si noe, vi var på reise i tidlig kveld rush hour med en hastighet på om lag tre miles per time, var jeg holder mine barn på fanget mitt veldig tett (som ikke er anbefalt av bil-sikkerhet eksperter! Noensinne!); det ble en veldig kort tur. I mellomtiden, jeg følte meg dårlig for denne fyren, kjører en drosje hele dagen mens sinte passasjerer ropte til ham fra baksiden. Min frykt for sosiale forlegenhet, viser det seg, er dypere enn min bekymring for mine barn, som føles som en nyttig ting å finne ut av det.

Jeg trenger å komme over det. I et par år, dødsfall forårsaket av bruk av mobiltelefon på hjulet vil nesten helt sikkert ha nådd en kritisk masse og universelle lover vil bli introdusert, hvorpå bryte dem vil bli mer tabu. I mellomtiden, kan det være nyttig å huske på – selv om jeg erkjenner at det er vanskelig – som sosial klossethet kan faktisk ikke drepe deg. Om nødvendig, gjør deg selv ned med en rekke self-effacing forbehold om hva en nevrotisk oppstyr-potten du er, og ville hun sinn fryktelig å kose deg. Men bottom line, fortell din venn er det ikke på.