“Det regnar fakta!’ Metahaven, YouTube missbrukare kämpar efter sanningen robotar

41

De har utforskat föroreningar i Ural, godståg i Kina, och det dagliga livet i världens huvudstad av falska nyheter. Nu holländsk konst crusaders har trott Eu: s framtid – och det är mycket medeltida

To 11 Okt till 2018 14.34 BST

Senast ändrad Tors 11 Okt 2018 16.42 BST

Shaping the future … Eurasia (Questions on Happiness) 2018 by Metahaven, in their exhibition Version History at London’s ICA.

Forma framtiden … Eurasien (Frågor om Lycka) 2018 av Metahaven, i deras utställning Version Historia vid Londons ICA.
Foto: Mark Fläkt

På väg att träffa den holländska filmen beslutsfattare Metahaven, jag har en mycket Metahaven erfarenhet. Eurostar från London till Amsterdam står stilla nästan så snart den korsar gränsen till Nederländerna. Det sitter strandsatta på den snabba banan i två timmar innan röken börjar böljande från tåget. En röst hörs över radion: “oroa dig inte”, står det, “det är bara bromsar.”

Scenen skulle kunna komma från duo eget arbete, som i dessa dagar fokuserar på slutet av kapitalism där traditionella former av myndigheten har brutit ned, online-plattformar har stulit vår uppmärksamhet och till synes avancerade system – som järnväg är för evigt glitching.

Jag sms: a Metahaven s Daniel van der Velden att berätta för honom vad som händer på och nämna att jag hade alltid trott Nederländerna drivs smidigt och effektivt. “Ja, det är en myt!” han texter tillbaka.

Metahaven består bara Van der Velden och Vinca Kruk, även om duon föredrar flexibilitet av begreppet kollektiv. Skapades 2007 som en Amsterdam-baserade grafisk design studio, de har sedan drogs mot filmskapande, genom vilken de sända reportage från en värld i vilken vi lever i en “medeltida haze av information”. Det är en värld, de berätta mig, där “vi är passionerat att argumentera på Twitter med robotar”, och där vi är föremål för alla typer av kognitiva förvrängningar, till exempel falska nyheter och post-sanning.

‘Suicide bombers are also people’ … an image from Information Skies.

Facebook

Twitter

Pinterest

‘Självmordsbombare är också människor” … en bild från Information Himmel. Foto: Metahaven

Metahaven s sändningar från våra dystopiska närvarande har länge varit vördas i konstlivet. Nu börjar de nå en bredare publik. The Institute of Contemporary Art är värd en Metahaven separatutställning, Version Historia, som har en ny film, Eurasien – visas på en stor videovägg – tillsammans med deras tidigare verk Information Skies (2016) och Hemort (2018). (Det körs samtidigt med Stedelijk Museum Amsterdam Metahaven retrospektiv.)

En känsla av osäkerhet genomsyrar Metahaven filmer. Post-Sovjetiska utrymmen har tungt arbete och av den ryske regissören Andrej Tarkovskij är ett bestående inflytande. Animeringar som skapats av den kollektiva utfall på skärmen och den typ av dropdown menyer och sidopaneler som normalt finns på YouTube-videor dyker upp, satirising online-upplevelse.

Den första raden av Information Himmel fångar Metahaven syn på det absurda i det ögonblick vi lever i: “Något har hänt denna morgon på väg till jobbet. Det började regna fakta från taket.”

Mirroring walls … a still from Hometown.

Facebook

Twitter

Pinterest

Spegling väggar … en fortfarande från Hemstad. Foto: Courtesy Metahaven

Bakgrunden foto av den kollektiva Twitter-konto är en stillbild från Hemstad, där du kan läsa texten: “karuselldörrar och spegling väggar”. Med Metahaven, du är aldrig riktigt säker på var du är.

Mitt tåg drar till Amsterdam Centraal två timmar sen och så ska jag träffa duon på en plats inne i stationen som lyckas vara ett café, post-butik, online-radio station och craft beer bar. Van der Velden är född 1971 och växte upp i Rotterdam, medan Kruk är nio år yngre och växte upp i närheten Leiden. De har en examen i grafisk design. Liksom att arbeta tillsammans, de lever med varandra och har en fem-åriga dotter.

“Jag oroar mig och sade offentligt att vi är ett par, eftersom det finns en tendens att verkligen romanticise att” Kruk säger.

“Eller inte!” jublar Van der Velden.

“Om du arbetar och lever tillsammans som vi gör, det är alltid denna nyfikenhet om rollfördelning,” fortsätter Kruk. “Det är oerhört befriande att arbeta under ett namn, eftersom du kan ändra vad du gör inom det kollektiva.”

Vid sidan av Sprawl (2015), Information Himmel och Hemstad för att göra upp Metahaven “sanningen futurism” – trilogin. Med underrubriken “propaganda om propaganda”, Sprawl var en mer traditionell del av dokumentären. Talking heads dök upp, däribland Peter Pomerantsev, vars grund av det 21: a århundradet Ryssland, Ingenting Är Sant och Allting Är Möjligt, introducerade den västerländska läsare till Vladislav Surkov, estet och Putin ideolog som har beskrivits som “the arch-dockspelare i rysk politik”.

“Propaganda tekniker som nu inte längre fungerar från tanken att de främjar en centraliserad perspektiv,” Van der Velden säger. “De försöker att skapa tvekan om, försöker ingripa i kognitiv utrymme där vi inte har fakta, men vi kan skapa berättelser.”

Metahaven’s work on show in South Korea in 2016.

Facebook

Twitter

Pinterest

Paret arbete på utställning i Sydkorea i 2016. Foto: Kim Doyun

Gruppen ville utforska denna idé ytterligare i Eurasien, som fortfarande håller på att redigeras när vi träffas. Filmen, säger Van der Velden am wörther see, kommer att fastställas i ett “fiktivt, inte-så-fiktiv framtida Europa som liknar något som en medeltida karta av förläningar”.

Det är arkivmaterial av Nigel Farage och den italienska komikern-som-blev-politikern Beppe Grillo. Farage, konstnärer säger via e-post efter, är “att utöva sin nu-känner lite,” jag är en politisk outsider, jag är faktiskt en komiker’ – som egentligen är en Trojansk häst som förstör själva politiken och bli någon slags kvasi-uppgörelse figur som vi har att lita på, eftersom han är rolig.” Han är också skaparen av fiktioner om det förflutna – som Van der Velden påpekar att Europa inte var ett land av nationalstater innan den Europeiska Unionen kom, det var ett land i välden. Detta hänger samman med den kollektiva central idé för filmen, som är hur genom att “manipulera de senaste kan du faktiskt formen futures – genom att uppgradera det förflutna för att få ett resultat som är i framtiden”.

För att göra Eurasien, Metahaven rest till platser som innehar betydande mening i vår 21: a århundradet dystopi. De besökte Sak-Elga river i uralbergen, på den geografiska gränsen mellan Europa och Asien, där vattnet är rött från koppar föroreningar. De reste söder letar efter tecken på att den nya sidenvägen mellan Kina och väst, så småningom filma den Kinesiska exporten som reser i Sovjet-tillverkade järnvägar-18: e-talet landskap.

Och i Makedonien, de gick till Veles, en stad som blev känd som ” världens huvudstad för falska nyheter under 2016 valet i USA eftersom ett betydande antal pro-Trump platser höll på att köra därifrån. Hillary Clinton skyllde sin förlust på sådana platser, men vad Metahaven hittade var “typ av ingenting. Du hittar en stad där människor har inget arbete, det är en gammal fabrik som är övergiven och det är killar med datorer och en känsla politiskt att det inte är en mycket stark tendens mot en liberal världsbild.”

Hometown, 2018, part of Metahaven’s ICA exhibition Version History.

Facebook

Twitter

Pinterest

Hemstad, 2018, en del av Metahaven ICA: s utställning Version Historia. Foto: Mark Fläkt

Det finns ingen plats för ironi i Metahaven arbete. “Ironin är död,” Van der Velden säger. “Det var effektivt på 1990-talet, men det är inte något som verkligen fungerar för tillfället. Du ser att med någon som Sacha Baron Cohen – form av att det fortfarande är bosatt på tanken att vi har ett perspektiv utanför som vi kan skratta. Denna typ av utanför är det som är underskridas eller tas bort.”

Ja, Metahaven är mycket en del av världen de kritik. De nämner sina egna “YouTube missbruk” som en påverkan på deras arbete, och de är inte på väg att börja kasta sina enheter bort ännu. “Vi är inte riktigt i den här idén om att ” Gå tillbaka till en 96 Nokia och njuta av verkligheten”, säger Van der Velden. I stället vill de se fram emot.

Trots att riva vad framtiden kan ha i beredskap kommer att få vänta till en annan gång. Mitt tåg tillbaka till London väntar – om det någonsin gör det av Nederländerna.

• Metahaven: Version Historia är på ICA, London, fram till den 13 januari.