För första gången i historien transplanterades en grisnjure till en person och en hjärtpump installerades.

Forskare betraktar xenotransplantation, det vill säga transplantation av grisorgan till människor, som ett lovande område för transplantation, vilket kommer att göra det mer tillgängligt för människor i nöd. Men fram till sista stund var det inte många framgångsrika operationer. Till exempel transplanterade forskare ett grishjärta två gånger, men efter en tid dog båda patienterna. Försök att transplantera en njure gjordes redan för flera år sedan, men operationerna utfördes på människor som redan var hjärndöda, det vill säga uteslutande i testläge. Först våren 2024, för första gången, transplanterades en njure till en levande person, och han förblev vid liv, men det är för tidigt att tala om slutliga resultat, eftersom för kort tid har gått. Ändå beslutade läkarna att gå ännu längre – de transplanterade en njure och tymuskörtel från en gris till en människa och implanterade också en hjärtpump. En sådan operation utfördes för första gången i medicinens historia.

För första gången i historien transplanterades en grisnjure till en person och en hjärtpump installerades. Forskare utförde en unik operation för att transplantera en grisnjure till en person. Fotokälla: NYU Langone Health. Foto.

Forskare utförde en unik operation för att transplantera en grisnjure till en person. Bildkälla: NYU Langone Health

Varför vissa människor behöver transplantationer av grisorgan

Forskare tar vanligtvis till att transplantera grisorgan till människor i extrema fall, när det inte finns någon annan chans att rädda ett liv. Detta var fallet under en hjärttransplantation för en 58-årig man, Lawrence Fawcett. Samma sak hände den här gången – patienten var 54-åriga Lisa Pisano, som fick diagnosen hjärtsvikt och det sista stadiet av njursjukdom, som krävde regelbunden dialys för att rena blodet.

Kvinnan var dock inte berättigad till en mänsklig organtransplantation eftersom hon hade flera kroniska sjukdomar. Hon var en “dålig kandidat”, sa forskarna. Faktum är att antalet mänskliga organ är begränsat, vilket gör att många människor väntar länge på sin tur. Därför, för att kvalificera sig för en organtransplantation, måste människor uppfylla vissa krav, som säkerställer att donatororganen inte går till spillo.

Dessutom, på grund av egenskaperna hos patientens kropp, hitta en njure som skulle matcha hennes immunförsvar, det var väldigt svårt. Forskare rapporterar att hon skulle behöva vänta flera år på ett donatororgan.

Hjärtpump och njurtransplantation från svin

Som redan nämnts slutade försök att transplantera ett grishjärta till en person med patientens död. Därför riskerade läkare från det akademiska medicinska centret NYU Langone Health inte en sådan transplantation, utan bestämde sig för att använda en mekanisk hjärtpump, det vill säga en vänsterkammarassistans (LVAD). Men att utföra denna operation var riskabelt medan kvinnan var “bunden” till dialys.

Som nämnts ovan var det inte möjligt att hitta en lämplig mänsklig njure under de närmaste åren, men hjärtoperation krävdes akut. Kvinnan hade bara några veckor kvar att leva. Som ett resultat togs beslutet att transplantera en grisnjure. Som vi tidigare har rapporterat var testnjurtransplantationsoperationer framgångsrika. Dessutom finns det redan en patient som lever med en fläsknjure.

Njurtransplantationen var framgångsrik — det nya organet avvisades inte. Bildkälla: www.livescience.com

I början av april genomgick kvinnan två operationer. Hon implanterades med en hjärtpump, en grisnjure och en tymuskörtel. Enligt forskare hjälper det senare till att “träna immuncellerna” i kroppen. Enkelt uttryckt ska brässkörteln hjälpa till att förhindra immunförsvaret från att stöta bort njuren.

Unik njurtransplantation lyckades

Enligt NYU Langone Health-tjänstemän var operationen unik av flera skäl. För det första har ingen LVAD-patient någonsin fått så mycket som en mänsklig njurtransplantation. Därför var forskarna inte säkra på att operationen skulle bli framgångsrik. Dessutom är själva faktumet med en njur- och tymustransplantation från en gris till en människa, som också genomförs för första gången, överraskande. Kvinnan stödde dock denna idé, eftersom hon fortfarande inte hade något annat val.

För organtransplantation använder forskare specialuppfödda genetiskt modifierade grisar

Som forskare rapporterar implanterades tymuskörteln i en transplanterad njure. De hoppas att körteln inte bara kommer att “omprogrammera” immunsystemet och hjälpa till att undvika avstötning av ett nytt organ, utan också tillåta en kvinna att ta lägre doser av immunsuppressiva läkemedel.

Se till att prenumerera på vår Zen och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

12 dagar efter operationen fungerar den transplanterade njuren perfekt och det finns inga tecken på avstötning. Men innan kvinnan skrivs ut måste hon tillbringa en tid på ett rehabiliteringscenter för att återhämta sig helt. Om experimentet lyckas kan sådana operationer bli mycket vanligare och rädda ett stort antal liv.


Date:

by