Internet diskuterar ett foto med “spindlar på Mars.” Vad är det egentligen?

Just nu i omloppsbana om Mars är rymdfarkosten Trace Gas Orbiter, som lanserades från Baikonur Cosmodrome 2016 och studerar planetens yta. Den skickar regelbundet högkvalitativa fotografier till jorden, från vilka forskare lär sig mycket intressanta saker om Mars. Till exempel, 2022, visade enheten en ovanlig krater, som är fylld med vattenis och ser ut som en enorm trädstubbe från ovan. Orbitalanordningen delade nyligen en bild som skildrar arachnophobes fasa – tusentals gigantiska spindlar verkar leva på planetens yta. Lyckligtvis för människor med rädsla för spindlar och olyckan för forskare som förväntar sig att hitta utomjordiskt liv, finns det inga leddjursvarelser på Mars. Experter från European Space Agency (ESA) förklarade vad det är.

Ett fotografi med

Forskare såg något som såg ut som ett gäng spindlar på Mars. Bild: DALLE-3 neurala nätverk

Spindlar på Mars

Ett nytt foto från Trace Gas Orbiter visar ett område vid den röda planetens sydpolarregion. Det kan tyckas att jättespindlar lever på Mars yta, och när människor flyger till Mars kommer en kamp att börja mellan mänskligheten och utomjordiska monster, som i science-fiction actionfilmen Starship Troopers.

Spindlar på Mars. Stillbild från filmen

Still från filmen “Starship Troopers”

Det finns ingen anledning att vara rädd för ett sådant resultat, eftersom rymdfarkosten fotograferade ett vanligt fenomen som har hänt på Mars i miljarder år. Liksom på jorden upplever den röda planeten regelbundna årstider. Men oavsett årstid är det extremt obehagligt för människor. Även på sommaren kan temperaturen på Mars sjunka till -53 grader Celsius. Och på vintern finns det i allmänhet mardrömsförhållanden, eftersom lufttemperaturen sjunker under -100 grader Celsius.

Spindlar på Mars. Spåra Gas Orbiter rymdskepp. Bildkälla: phys.org. Foto.

Spåra Gas Orbiter-rymdfarkoster. Bildkälla: phys.org

Seasons on Mars

Under vintern blandas koldioxid på planetens yta med damm och fryser. Men så fort våren kommer och solljuset börjar värma Mars, börjar denna blandning av frusen gas och smuts att värmas upp snabbt och mycket ojämnt. Som ett resultat slipper gaser som finns även under ett tjockt lager av is. Denna process åtföljs ibland av en kraftig explosion, där en hög kolonn av mörk sand reser sig.

Årstider på Mars.

“Spindlar” på Mars, fångade av Trace Gas Orbiter. Bildkälla: esa.int

All denna vårsmuts lägger sig på Mars ljusa yta. Från höjden av Trace Gas Orbiter ser dessa fläckar ut som enorma spindlar med många ben. Gradvis sköljs de bort av vindarna och försvinner, men med nästa vårs ankomst dyker de upp igen och kommer in i forskningsfordonens synfält. Trycket av gas och sand kan bryta jämn is 1 meter tjock diametern på de resulterande fläckarna varierar från 45 meter till 1 kilometer.

Ännu en bild på Mars tagen av Trace Gas Orbiter. Bildkälla: esa.int

Läs också:Vilka hemligheter rymmer den stubbliknande kratern på mars?

Vad är pareidolia

Det finns många konstiga saker på Mars yta. På Internet kan du hitta många fotografier av den röda planeten, som påstås föreställa människoben, serviser och så vidare – på ett av fotografierna kan du till och med se en “Bigfoot.”

Vad är pareidolia.

”Sked” på Mars. Bildkälla: ibtimes.co.in

I själva verket är allt ovanstående bara en synillusion som kallas pareidolia. Detta är namnet på fenomenet där människor ser något levande i livlösa föremål. Lite högre upp verkade det för oss som om det fanns spindlar på planeten Mars, även om de bara var smutsfläckar. I en skuren paprika kan vi se ansiktet på ett monster, och i hörnet av en arkitektonisk struktur kan vi se en fågel, och detta är helt normalt.

Vad är pareidolia. Levande exempel på pareidolia. Foton.

Livande exempel på pareidolia

Pareidolia överfördes till oss från avlägsna förfäder, som stod inför fara vid varje tur. Ibland, när vi såg en ovanligt formad sten i mörkret, sprang våra förfäder iväg i fasa och trodde att det var ett våldsamt rovdjur. Sådan överdriven försiktighet hjälpte dem att överleva, tack vare vilken du och jag fortfarande lever på jorden. Du kommer förmodligen att vilja veta mer om detta fenomen, så vi har eftertänksamt lämnat en länk till vårt omfattande material: “Varför ser vi mänskliga ansikten i vanliga föremål?”

VI HAR NÅGOT FÖR DU Gå till vår Zen-kanal och titta igenom listan med artiklar. Du kan hitta material om alla ämnen som intresserar dig!

Nyheter om ämnet Mars dyker upp nästan varje dag, eftersom denna planet intresserar forskare mer än andra. Och allt för att folk inom en snar framtid vill åka till Mars och bygga en liten stad där. Nyligen meddelade en av de rikaste människorna i världen, Elon Musk, sin avsikt att skicka en miljon människor till Mars. För att göra detta vill han bygga hundratals Starships. Han varnade för att människor som åker på en rymdresa sannolikt inte kommer att återvända.


Date:

by