Varför pratar vissa i sömnen och hur man blir av med det

En persons snarkning kan orsaka allvarliga obehag för omgivningen, men det är ännu mer obehagligt när en person genomför “monologer” hela natten. Detta kan få dig att känna dig läskig, för att inte tala om att det kan vara svårt att somna medan du lyssnar på högljudda konversationer. Oftast är de talade orden osammanhängande, men ibland är samtalet i en dröm strukturerat tal. Personen som pratar vet inget om detta. Många människor som har upplevt detta med sina nära och kära eller som själva pratar i sömnen har flera frågor – hur farligt är detta, är det förknippat med någon sjukdom och hur kan man bli av med detta fenomen?

Varför pratar vissa människor i sömnen och hur man blir av med det. Från 1 till 5% av världens befolkning pratar i sömnen. Bildkälla: hronos-center.ru. Foto.

Från 1 till 5 % av världens befolkning pratar i sina sova. Bildkälla: hronos-center.ru

Prata i sömnen – varför händer detta

Drömtalande, som också kallas “somniloquy”, är ett ganska vanligt fenomen. Mellan 1 och 5 % av världens befolkning möter det. Det är en typ av parasomnisk störning, det vill säga en störning där en person utför vissa handlingar eller gör ljud i sömnen. Orsaken till det är inte helt känd.

Sömnsamtal är inte nödvändigtvis åtföljt av en sömnstörning. Därför kan en person som pratar i sömnen känna sig utvilad och full av energi på morgonen. Därför kanske han inte ens är medveten om ett sådant problem.

Orsakerna till att prata i sömnen kan vara olika, såsom stress och ångest, eftersom emotionell stress leder till ökad hjärnaktivitet under sömnen. Ibland kan sömnsamtal vara en konsekvens av andra sömnstörningar, som sömnpromenader eller mardrömmar. Vissa människor kan ha en ärftlig tendens att sömnprata.

Prata i sömnen - varför detta händer. Folk pratar ofta i sömnen på grund av stress. Bildkälla: hronos-center.ru. Foto.

Människor pratar ofta i sömnen på grund av stress. Bildkälla: hronos-center.ru

Människor som missbrukar alkohol eller använder droger upplever också sömntalande. Dessa ämnen påverkar sömnkvaliteten och gör den rastlös. Dessutom observeras vanligtvis ett mer aktivt hjärntillstånd under sömnen med förhöjda temperaturer eller med vissa mediciner. Det är viktigt att notera att sömnsamtal vanligtvis är ofarligt och inte kräver behandling om det inte stör sömnkvaliteten för personen eller dennes partner.

Vad händer med hjärnan under sömnen

Under lång tid förblev orsaken till att prata i en dröm ett mysterium för vetenskapen. Man trodde att det undermedvetna var skyldig till allt och avslöjade de mest intima hemligheterna, som inte ens den som pratar i sömnen alltid är medveten om. Men med tiden var det möjligt att ta reda på mer exakt vad som hände i detta ögonblick.

Hjärnan förlamar musklerna och stämbanden under sömnen. Bildkälla: pikabu.ru

När en person sover är den ventrolaterala preoptiska kärnan (VLPO) i det retikulära aktiverande systemet (RAS) ansvarig för kroppens funktion. De “tar bokstavligen över kontrollen” över kroppen när en person somnar. Det är i det här ögonblicket som människor ibland känner att deras kropp rycker. Efter “vaktbytet” går en person igenom fyra stadier av sömn medan han sover, inklusive REM-stadiet, eller snabb ögonrörelsesömn.

Under detta skede drömmer vi och minns dem ofta. Men för att förhindra att våra rörelser i sömnen åtföljs av rörelser i verkligheten släpper hjärnan ut två kemikalier i kroppen: glycin och GABA. De förlamar kroppen, inklusive stämband, mun, kroppsmuskler, etc. Ögonen förblir inte förlamade, så denna fas kallas även REM-stadiet (rapid eye movement).

Oftast pratar människor i sömnen under snabba ögonrörelser . Bildkälla: spokoiniison.ru

Därför, när vi springer eller till exempel skriker i en dröm, förblir vår kropp orörlig och vi gör inga ljud. Men under REM-fasen tror forskare att människor ibland undviker effekterna av glycin och GABA. Eftersom stämbanden inte förblir paralyserade kan en person göra vissa ljud eller till och med tala.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och senaste upptäckterna!

Men det finns en annan hypotes, enligt vilken samtal i en dröm av någon anledning uppstår på grund av tillfällig excitation av hjärnan. Detta inträffar vanligtvis vid “växling” mellan olika stadier av sömn. Men i alla fall indikerar inte att prata i en dröm någon sjukdom och utgör inte ett hot mot människor omkring dig. Att prata i en dröm säger dessutom ingenting om en persons psykologiska egenskaper. Det vill säga, de är inte vettiga, så att studera dem ger ingen information om individen.

För att bli av med sömnbrist måste du eliminera alla ovanstående faktorer som provocerar det. Först och främst handlar det om stress, överdriven alkoholkonsumtion, samt överdrivet överarbete och sömnbrist. Om problemet inte kan lösas bör du söka medicinsk hjälp.


Date:

by