Vad händer om du dricker alkohol ombord på ett flygplan?

Flygplan anses vara det säkraste transportsättet, enligt olycksstatistik. Men trots detta upplever många människor svår ångest och till och med rädsla under en flygning. Ett av de vanligaste sätten att övervinna det är genom att dricka alkohol. Alkohol tros hjälpa dig att slappna av och slumra ner i några timmar, eller åtminstone minska ångest. Men forskare rekommenderar inte att du gör detta, eftersom att dricka alkohol på ett flygplan bara kan förvärra situationen och påverka din hälsa negativt.

Vad händer om du dricker alkohol ombord på ett flygplan. Forskare rekommenderar att avstå från alkoholhaltiga drycker under flygningar. Bildkälla: biletik.aero. Foto.

Forskare rekommenderar att du undviker alkoholhaltiga drycker under flygningar. Bildkälla: biletik.aero

Vad händer med kroppen om du dricker alkohol på ett flygplan

Att flyga på ett flygplan är påfrestande för kroppen, på samma sätt som att bestiga ett berg. När höjden ökar minskar trycket i kabinen, vilket gör att även syrekoncentrationen i luften minskar. Av denna anledning minskar syrehalten i blodet. Naturligtvis är planen trycksatta, vilket gör det möjligt att minimera denna effekt, men ändå, på en höjd av cirka 10 tusen meter, är trycket i kabinen ungefär detsamma som på ett berg 2,5 km över havet.

Det är sant att för en frisk person kanske sådana förändringar inte är märkbara. Dessutom har kroppen anpassningsmekanismer. När trycket minskar ökar pulsen, personen börjar andas oftare eller tar djupare andetag. Dessutom sker andra förändringar i kroppens funktion som hjälper till att anpassa sig till hög höjd.

Alkohol ökar höjdens negativa effekter på kroppen. Bildkälla: life.ru

Det har dock visat sig att dricka alkohol stör denna reaktion i kroppen. Det är sant, exakt hur det påverkar har ännu inte studerats fullt ut. Forskare föreslår att alkoholhaltiga drycker dämpar ventilationen. Som ett resultat minskar tillförseln av syre till blodet. Studier har visat att efter att ha druckit alkohol på ett flygplan minskade människors syrenivåer i blodet och deras hjärtfrekvenser ökade. Att dricka alkohol belastar alltså det kardiovaskulära systemet, men det är inte allt.

Varför du inte ska dricka alkohol under en flygning

Som nämnt ovan dricker de flesta alkohol under flygningen för att minska ångest och sömn. Detta är dock inte heller en bra idé. Ny forskning tyder på att alkohol förvärrar effekterna av hög höjd på människokroppen, inklusive försämrad sömnkvalitet och ökad ångest.

Kvaliteten och varaktigheten av sömnen lider på hög höjd, även hos friska och nyktra människor. Människor tillbringar mindre tid i de djupa stadierna av sömn och i REM-sömn. På grund av lägre syrenivåer är det mer sannolikt att människor vaknar upp och upplever perioder av apné. Dessutom bidrar trånga säten, turbulens, buller etc. till dålig sömnkvalitet.

Alkohol stör sömnen och ökar ångesten. Bildkälla: gq.ru

Alkohol, även vid normalt blodtryck, stör sömnen. Till en början verkar det som att alkohol tvärtom hjälper till att somna, eftersom en person börjar känna sig dåsig efter att ha druckit det. Men under sömnen minskar alkoholhalten i blodet, samtidigt som det blir ett stimulans som får dig att vakna. Till detta kommer uttorkning och de negativa effekterna av höjd på kroppen, vilket resulterar i en kombination av faktorer som stör sömnen och orsakar ångest.

Vem ska inte dricka alkohol på ett plan

Alkohol på ett plan påverkar kroppen hos absolut alla människor negativt. Men unga, friska människor tolererar denna negativa effekt lättare. Det är sant att även hos friska människor kan långvariga minskningar av syrenivåerna i blodet orsaka vävnadsskador. Men i de flesta fall varar de kombinerade effekterna av alkohol och höjd inte länge.

Alkoholälskare bör begränsa sig till ett glas vin på planet. Bildkälla: theguardian.com

Konsekvenserna kan vara allvarligare för personer som är äldre eller har befintliga kroniska tillstånd. Detta gäller särskilt för personer med hjärt- eller lungsjukdomar. En ökning av hjärtfrekvensen och en sänkning av syrehalten i blodet kan till och med orsaka hjärtsvikt.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Om en person inte kan motstå att dricka alkohol ombord på ett flygplan bör du inte dricka mer än ett glas vin eller cocktail. Dessutom bör detta göras medan du äter. Och viktigast av allt — Alkohol ska sköljas med mycket vatten. Som med normalt blodtryck kommer detta att minska alkoholens negativa effekter på kroppen.


Date:

by