Hvem er boomers, millennials og zoomers, og hvordan er de forskellige fra hinanden?

Teorien om generationer dukkede op i 1991 takket være økonomen Neil Howe og forfatteren William Strauss. I deres arbejde præsenterede de for verden en klassificering af fire generationer, der vurderede livserfaringerne og værdierne for repræsentanterne for hver af dem. Selvom teorien oprindeligt var rettet mod indbyggere i USA, vandt den hurtigt popularitet over hele verden, og kun de dovne har ikke hørt om den i dag. Således er YouTube bogstaveligt talt oversvømmet med videoer om forskellene mellem «boomers», «millennials» og «zoomere», der er i konflikt med hinanden, ønsker ikke at vokse op og skændes om, hvem der ældes hurtigere. Samtidig kommer “alfa”-generationen i hælene på dem alle, hvis ældste repræsentanter for nylig fyldte 14 år. Men da konflikter mellem generationer har fundet sted gennem menneskets historie, kritiserer mange videnskabsmænd teorien om generationer og hævder, at alle forskellene mellem dem ikke er andet end fiktion.

Hvem er boomers, millennials og zoomers, og hvordan er de forskellige fra hinanden? Hvorfor forstår boomers, zoomers og millennials ikke hinanden? Billede: news.virginia.edu. Foto.

Hvorfor forstår Boomers, Zoomers og Millennials ikke hinanden? Billede: news.virginia.edu

Indhold

 • 1 populær teori
 • 2 generationer i Rusland
 • 3 stereotyper
 • 4 falske generationer
 • 5 Kulturelle forandringer

Populær teori

Først beskrevet i bogen «Generationer» (1997) er Howe og Strauss' teori blevet en sand skat for sociologer. Det er fordi det fokuserer på sammenhængen mellem økonomien og fertilitetsniveauer samt den enorme indvirkning på mennesker af store chok såsom krige og kriser.

Ifølge konceptet har mennesker født i bestemte tidsperioder således lignende egenskaber, holdninger og værdier, som er dannet under indflydelse af deres tids sociale, økonomiske og kulturelle forhold.

Populær teori. Bogstavbetegnelserne for generationer

Bogstavbetegnelserne for generationer “X”, “Y” og “Z” er kendetegnende for generationsteorien. Billede: miro.medium.com

Hver cyklus begynder med en krise efterfulgt af bedring og bedring. Samfundet oplever derefter en kulturel opvågning, som fører til sammenbrud af sociale strukturer og fuldendelse af en ny krise. I dag bruges generationsteorien til at forudsige sociale forandringer, analysere historiske begivenheder og bruges aktivt i marketing, politik og sociologi.

Mere om emnet: Teorien om generationer: hvem er boomere, millennials og “snefnug”?

Generationer i Rusland

På trods af det faktum, at teorien om generationer ofte kritiseres for overdreven generalisering og mangel på videnskabelig stringens, er det blevet en integreret del af vores liv. Naturligvis er generationer ikke ens i hele verden, og de adskiller sig også i de angivne tidsperioder.

Generationsteori er et nyttigt værktøj til at analysere historiske og sociale begivenheder. Billede: ceconline.co.za

I USA omfatter millennials f.eks. mennesker født fra 1980 til 2005, men i Rusland betragtes de som personer født fra 1984 til 2000. Forskellen er dog lille. I vores land identificerer forskere følgende generationer:

 • Tavs generation (1925 – 1944)
 • Generationens værdier blev dannet før slutningen af ​​1950'erne, hvilket betyder, at den store patriotiske krig, Stalins undertrykkelse og efterkrigstidens rehabilitering af folk og landet havde en kolossal indflydelse på den tavse generation. Tillid og familie er de vigtigste retningslinjer for mennesker på den tid. De respekterer også loven og er yderst forsigtige med at spare op til en regnvejrsdag.

 • Baby Boomers (1950-1962)
 • Efter Anden Verdenskrig var der en stigning i fødselsraten, hvilket førte til fremkomsten af ​​denne generation. Baby boomere var vidne til 60'ernes kulturelle forandringer, økonomisk vækst og teknologiske fremskridt, hvorfor de er præget af optimisme. Næsten alle repræsentanter for denne generation kan arbejde i et team og elsker holdspil og er også kendetegnet ved godt helbred og udholdenhed. Boomere bruger næsten ikke gadgets og har svært ved at håndtere globale ændringer.

 • Generation X (1967 – 1984)
 • Født ind i en æra med økonomisk usikkerhed og politisk forandring, er Gen Xere kendt for deres skepsis og uafhængighed. De har set overgangen fra et industrielt til et informationssamfund og værdsætter balancen mellem arbejde og privatliv højt. Xere har lederegenskaber, det vil sige, at de forstår, hvordan man organiserer arbejdsområdet korrekt og vælger de nødvendige kunstnere for at udføre opgaver rettidigt for at nå deres mål. Som regel bevæger de sig aktivt op ad karrierestigen.

 • Generation Y (græsk) eller millennials (1984 – 2000)
 • Millennials er en af ​​de sværeste generationer for offentlighedens opfattelse. Navnet kommer fra det latinske ord “millennium” – millennium, da Y blev født ved årtusindskiftet. Millennials voksede op i en æra med digital teknologi og globalisering, der har oplevet disruption og økonomiske omvæltninger. De værdsætter fleksibilitet, innovation og selvopfyldelse og er veltilpassede til forandringer. Repræsentanter for denne generation har ikke travlt med at finde arbejde og stifte familier tættere på en alder af 30.

 • Generation Z (Z) eller Zoomers (2000 – 2015)
 • Generation Z blev født i internettets og sociale netværks æra og er i bund og grund “digitale indfødte”, som voksede op omgivet af teknologi. De er kendetegnet ved pragmatisme og høj tilpasningsevne til nye forhold. For det meste foretrækker Generation Z fjernarbejde eller freelance-muligheder og kræver også motivation og opmærksomhed. Repræsentanter for denne generation kan ikke lide at arbejde for et fremtidigt resultat – de har brug for motivation for hver fuldført opgave.

 • Generation A (alfa) (2011 til nu)
 • Repræsentanter for denne generation vokser op i et miljø med konstante teknologiske fremskridt og er fundamentalt forskellige fra deres forgængere i mange henseender. Generation Alpha har været omgivet af digitale enheder og internettet næsten fra fødslen. Teknologi spiller en central rolle i deres uddannelse, kommunikation og underholdning. De bliver de første til at vokse op i en fuldstændig digital verden, hvor tingenes internet (IoT), kunstig intelligens (AI) og virtual reality (VR) bliver hverdagsvirkelighed.

Ønsker altid at være opdateret med de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Stereotyper

Generation Z er doven, millennials ved ikke, hvordan man gør noget, boomers er onde, og ingen husker generation X i mange år (endsige deres forældre). Selvom vi ikke kan huske præcis, hvilken alder der definerer hver kohorte, udtaler mange mennesker generationsstereotyper, som om de var på vej. Og selvom der eksisterer generationsforskelle, hvor reelle er disse afgrænsningslinjer?

Pew Research Center har gennemført undersøgelser og forskning i årtier om, hvad hver generation tænker, føler og gør. Hans start- og slutdatoer er blevet standard for nyhedsrapportering, videnskabelig forskning og middagsbordsdebatter.

Er sådan en populær teori sand? Billede: i.insider.com

I 2023 annoncerede forskere fra Pew Research Center, at de ikke længere ville bruge generationsnavne i deres arbejde. Dermed afsluttede de stille og roligt en tradition, der i de senere år er blevet en kilde til voksende frustration (og ophedet debat) i samfundsvidenskaberne.

Problemet er det, vi kalder generationdækker for lang tidtil at give nogen brugbar information. Spørgsmålet er ikke, om nutidens unge er anderledes end midaldrende eller ældre. Spørgsmålet er, om nutidens unge er anderledes end unge på et bestemt tidspunkt i fortiden, skriver Kim Parker, direktør for centerets forskning i sociale tendenser.

Pew Research Centers udtalelse rejser spørgsmål om pålideligheden af ​​de generationsoplysninger, vi får. Findes der virkelig en samlet generation Z? Giver det mening at sammenligne Millennials med Boomers? Faktisk gør Pew Research Centers beslutning det klart, at generationer – og de skel, vi laver mellem dem – er fiktive.

Dette er interessant: Hvilken generation kan ikke leve uden smartphones? Svaret vil overraske dig

Falske generationer

Mens ideen om generationer har gennemsyret i årtier, kan nutidens stærke besættelse af alderskohorter spores til den tidligere nævnte bog Generations, som fødte boomers, zoomers, xers og millennials. Verdenspublikationer skriver om dem, og sociale netværk aftager overhovedet ikke. Og det er mange forskere ikke glade for.

Hver af disse etiketter er forbundet med et sæt påståede psykologiske træk, adfærd og politiske overbevisninger, der karakteriserer hver respektive generation (f.eks. narcissisme, at man skiller sit hår på midten, kollapser den globale økonomi), sagde Pew Research Center i en erklæring .

Falske generationer. Måske giver generationsteorien ingen mening. Billede: images.squarespace-cdn.com. Foto.

Måske giver teorien om generationer ingen mening. Billede: images.squarespace-cdn.com

Desuden har mange sociologer længe været irriterede over tanken om at bruge generationer til at forstå en kultur i forandring, og der er mange problemer forbundet med overforbruget af generationsbegrebet. For det første er der ikke meget, du kan lære om en person fra et tilfældigt konstrueret næsten to årtiers vindue, der tilfældigvis spænder over det år, han blev født. Diskussioner om generationer har også en tendens til at ignorere vigtige variabler såsom race, uddannelse og køn.

Problemet er, at unge mennesker ændrer sig, efterhånden som de bliver ældre. Vi kan således ikke virkelig værdsætte det unikke ved deres synspunkter og adfærd uden brug af historiske data, skriver Parker.

For at forstå, om unges holdninger til arbejde virkelig er så forskellige fra ældre arbejdstageres, ville forskere have brug for data om unges syn på arbejde over tid. Men desværre er denne form for historiske data ikke tilgængelige. Det gør det svært, hvis ikke umuligt, at sammenligne Gen Z's syn på arbejdspladsen med Gen X's, da de var på samme alder.

Gå ikke glip af: Hvorfor unge drikker mindre alkohol

Kulturel forandring

Kunstig eller ej, spændinger mellem generationerne er blevet en bekvem stenografi for annoncører og journalister. Populær rapportering om generationer har en tendens til at udfylde informationshuller med generaliseringer, der reducerer forskellige grupper til brede sætninger. Men Philip N. Cohen, sociolog ved University of Maryland, College Park, foreslår, at denne ubehagelige refleks ikke nødvendigvis kan kridtes op til kynisme eller vrede – i hvert fald ikke helt.

Den stammer også fra det nuværende, medfølende menneskelige ønske om at kommunikere med hinanden. Han siger, at det at tale om generationer kan hjælpe folk med at overvinde misforståelser, især i perioder med hurtige sociale og teknologiske forandringer.

Kulturelle ændringer. Sociologer er ikke tilfredse med generationsteoriens stereotyper. Billede: images.fastcompany.com. Foto.

Sociologer er ikke tilfredse med generationsteoriens stereotyper. Billede: images.fastcompany.com

Stereotyper er meget kraftfulde, uanset om du elsker dem eller hader dem. Når du åbner en artikel om generationsforskelle, kan det skyldes, at du er irriteret eller håner den stereotype, der præsenteres i overskriften, men også fordi du forsøger at forstå, hvordan kulturen ændrer sig, siger Cohen.

< p>Bemærk, at Cohen er en af ​​de mest vokale kritikere af generationsmærkning i social forskning og spillede en væsentlig rolle i udtalelsen fra forskere fra Pew Research Center. Så i 2021 offentliggjorde han en meningsindlæg i Washington Post og et åbent brev, hvor han bad tænketanken om at «gøre det rigtige» og «hjælpe med at stoppe brugen af ​​vilkårlige og vildledende «generationsetiketter og titler. Mere end 200 sociologer sluttede sig til ham.


Date:

by