Hvad sker der, hvis du drikker alkohol om bord på et fly?

Flyvemaskiner anses for den sikreste transportform ifølge ulykkesstatistikker. Men på trods af dette oplever mange mennesker alvorlig angst og endda frygt under en flyvning. En af de mest almindelige måder at overvinde det på er ved at drikke alkohol. Alkohol menes at hjælpe dig med at slappe af og døse i et par timer eller i det mindste reducere angst. Forskere anbefaler dog ikke at gøre dette, da det at drikke alkohol på et fly kun kan forværre situationen og påvirke dit helbred negativt.

Hvad sker der, hvis du drikker alkohol om bord på et fly. Forskere anbefaler at give afkald på alkoholholdige drikkevarer under flyvninger. Fotokilde: biletik.aero. Foto.

Forskere anbefaler at undgå alkoholholdige drikkevarer under flyvninger. Fotokilde: biletik.aero

Hvad sker der med kroppen, hvis du drikker alkohol i et fly

At flyve på et fly er stressende for kroppen, ligesom at bestige et bjerg. Når højden stiger, falder trykket i kabinen, hvorved iltkoncentrationen i luften også falder. Af denne grund falder iltindholdet i blodet. Selvfølgelig er flyene under tryk, hvilket gør det muligt at minimere denne effekt, men alligevel er trykket i kabinen i en højde på omkring 10 tusinde meter omtrent det samme som på et bjerg 2,5 km over havets overflade.

Sandt nok er sådanne ændringer måske ikke mærkbare for en sund person. Derudover har kroppen tilpasningsmekanismer. Når trykket falder, øges pulsen, personen begynder at trække vejret oftere eller trækker vejret dybere. Derudover sker der andre ændringer i kroppens funktion, som hjælper med at tilpasse sig høj højde.

Alkohol øger højdens negative virkninger på kroppen. Billedkilde: life.ru

Imidlertid har det vist sig, at drikke alkohol forstyrrer denne reaktion i kroppen. Sandt nok, præcis hvordan det påvirker, er endnu ikke blevet fuldt ud undersøgt. Forskere antyder, at alkoholiske drikke undertrykker ventilation. Som følge heraf falder tilførslen af ​​ilt til blodet. Undersøgelser har vist, at efter at have drukket alkohol på et fly, faldt folks iltniveauer i blodet, og deres hjertefrekvens steg. At drikke alkohol belaster altså det kardiovaskulære system, men det er ikke alt.

Hvorfor du ikke bør drikke alkohol under en flyvning

Som nævnt ovenfor drikker de fleste alkohol under flugten for at reducere angst og søvn. Dette er dog heller ikke en god idé. Ny forskning tyder på, at alkohol forværrer virkningerne af høj højde på den menneskelige krop, herunder forringet søvnkvalitet og øget angst.

Kvaliteten og varigheden af ​​søvn lider i stor højde, selv hos raske og ædru mennesker. Folk bruger mindre tid i de dybe stadier af søvn og i REM-søvn. På grund af lavere iltniveauer er det mere sandsynligt, at folk vågner op og oplever perioder med apnø. Desuden bidrager trange sæder, turbulens, støj osv. til dårlig søvnkvalitet.

Alkohol forstyrrer søvnen og øger angsten. Billedkilde: gq.ru

Alkohol, selv ved normalt blodtryk, forstyrrer søvnen. I første omgang ser det ud til, at alkohol tværtimod hjælper med at falde i søvn, da en person begynder at føle sig døsig efter at have drukket det. Men under søvnen falder alkoholniveauet i blodet, og det bliver samtidig et stimulans, der får dig til at vågne. Hertil kommer dehydrering og de negative virkninger af højde på kroppen, hvilket resulterer i en kombination af faktorer, der forstyrrer søvnen og forårsager angst.

Hvem bør ikke drikke alkohol på et fly

Alkohol på et fly påvirker absolut alle menneskers krop negativt. Unge, raske mennesker tolererer dog lettere denne negative effekt. Sandt nok, selv hos raske mennesker kan langvarige fald i blodets iltniveau forårsage vævsskade. Men i de fleste tilfælde varer de kombinerede virkninger af alkohol og højde ikke længe.

Alkoholelskere bør begrænse sig til et glas vin på flyet. Fotokilde: theguardian.com

Konsekvenserne kan være mere alvorlige for mennesker, der er ældre eller har eksisterende kroniske lidelser. Dette gælder især for mennesker med hjerte- eller lungesygdomme. En stigning i puls og et fald i iltniveauet i blodet kan endda forårsage hjertesvigt.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Hvis en person ikke kan modstå at drikke alkohol om bord på et fly, bør du ikke drikke mere end ét glas vin eller cocktail. Desuden bør dette gøres, mens du spiser. Og vigtigst af alt — Alkohol skal skylles ned med rigeligt vand. Som med normalt blodtryk vil dette reducere alkoholens negative virkninger på kroppen.


Date:

by