Vilka är boomers, millennials och zoomers och hur skiljer de sig från varandra?

Teorin om generationer dök upp 1991 tack vare ekonomen Neil Howe och författaren William Strauss. I sitt arbete presenterade de för världen en klassificering av fyra generationer, och bedömde livserfarenheterna och värderingarna för representanterna för var och en av dem. Även om teorin från början var inriktad på invånare i USA, blev den snabbt populär över hela världen, och bara de lata har inte hört talas om den idag. Således översvämmas YouTube bokstavligen av videor om skillnaderna mellan «boomers», «millennials» och «zoomers», som konflikter med varandra, vill inte växa upp och bråka om vem som åldras snabbare. Samtidigt kommer “alfa” -generationen i hälarna på dem alla, vars äldsta representanter nyligen fyllde 14 år. Men eftersom konflikter mellan generationer har förekommit genom mänsklighetens historia, kritiserar många forskare teorin om generationer och hävdar att alla skillnader mellan dem inte är något annat än fiktion.

Vilka är boomers, millennials och zoomers och hur skiljer de sig från varandra? Varför förstår inte boomers, zoomers och millennials varandra? Bild: news.virginia.edu. Foto.

Varför förstår inte Boomers, Zoomers och Millennials varandra? Bild: news.virginia.edu

Innehåll

 • 1 populär teori
 • 2 generationer i Ryssland
 • 3 stereotyper
 • 4 falska generationer
 • 5 kulturförändringar

Populär teori

Beskrivs först i boken «Generationer» (1997) har Howe och Strauss teori blivit en verklig skatt för sociologer. Detta beror på att det fokuserar på korrelationen mellan ekonomin och fertilitetstal, såväl som den enorma påverkan på människor av stora chocker som krig och kriser.

Sålunda, enligt konceptet, har människor födda under vissa tidsperioder liknande egenskaper, attityder och värderingar, som formas under inflytande av deras tids sociala, ekonomiska och kulturella förhållanden.

Populär teori. Bokstavsbeteckningarna för generationerna

Bokstavsbeteckningarna för generationerna “X”, “Y” och “Z” är kännetecknet för generationsteorin. Bild: miro.medium.com

Varje cykel börjar med en kris, följt av återhämtning och återhämtning. Samhället upplever då ett kulturellt uppvaknande, vilket leder till kollapsen av sociala strukturer och fullbordandet av en ny kris. Idag används generationsteorin för att förutsäga sociala förändringar, analysera historiska händelser och används aktivt inom marknadsföring, politik och sociologi.

Mer om ämnet: Teorin om generationer: vilka är boomers, millennials och “snöflingor”?

Generationer i Ryssland

Trots att teorin om generationer ofta kritiseras för överdriven generalisering och brist på vetenskaplig rigor, har det blivit en integrerad del av våra liv. Naturligtvis är generationer inte lika över hela världen, och skiljer sig också åt i de angivna tidsperioderna.

Generationsteori är ett användbart verktyg för att analysera historiska och sociala händelser. Bild: ceconline.co.za

Till exempel, i USA inkluderar millennials personer födda 1980 till 2005, men i Ryssland anses de vara personer födda 1984 till 2000. Skillnaden är dock liten. I vårt land identifierar forskare följande generationer:

 • Tyst generation (1925 – 1944)
 • Generationens värderingar bildades före slutet av 1950-talet, vilket innebär att det stora fosterländska kriget, Stalins förtryck och efterkrigstidens rehabilitering av människor och landet hade ett kolossalt inflytande på den tysta generationen. Förtroende och familj är de viktigaste riktlinjerna för den tidens människor. De respekterar också lagen och är extremt försiktiga med att spara till en regnig dag.

 • Baby Boomers (1950-1962)
 • Efter andra världskriget skedde en ökning av födelsetalen, vilket ledde till uppkomsten av denna generation. Babyboomers bevittnade 60-talets kulturella förändringar, ekonomisk tillväxt och tekniska framsteg, varför de kännetecknas av optimism. Nästan alla representanter för den här generationen kan arbeta i ett lag och älska lagspel, och kännetecknas också av god hälsa och uthållighet. Boomers använder knappt prylar och har svårt att hantera globala förändringar.

 • Generation X (1967 – 1984)
 • Född in i en era av ekonomisk osäkerhet och politisk förändring, är Gen Xers kända för sin skepsis och oberoende. De har sett övergången från ett industri- till ett informationssamhälle och värderar balansen mellan arbete och privatliv högt. Xers har ledaregenskaper, det vill säga de förstår hur man korrekt organiserar arbetsytan och väljer de nödvändiga utförare för att slutföra uppgifter i tid för att uppnå sina mål. Som regel rör de sig aktivt uppåt på karriärstegen.

 • Generation Y (grekiska) eller millennials (1984 – 2000)
 • Millennials är en av de svåraste generationerna för allmänhetens uppfattning. Namnet kommer från det latinska ordet “millennium” – millennium, eftersom Y föddes vid millennieskiftet. Millennials växte upp i en tid av digital teknik och globalisering som har sett störningar och ekonomiska omvälvningar. De värdesätter flexibilitet, innovation och självförverkligande och är väl anpassade till förändringar. Representanter för den här generationen har ingen brådska med att hitta arbete och bilda familjer närmare 30 års ålder.

 • Generation Z (Z) eller Zoomers (2000 – 2015)
 • Generation Z föddes i eran av internet och sociala nätverk och är i huvudsak “digitala infödda” som växte upp omgivna av teknik. De kännetecknas av pragmatism och hög anpassningsförmåga till nya förhållanden. Generation Z föredrar för det mesta distansarbete eller frilansalternativ, och kräver också motivation och uppmärksamhet. Representanter för den här generationen gillar inte att arbeta för ett framtida resultat – de behöver motivation för varje utförd uppgift.

 • Generation A (alfa) (2011 till idag)
 • Representanter för denna generation växer upp i en miljö av ständiga tekniska framsteg och skiljer sig fundamentalt från sina föregångare i många avseenden. Generation Alpha har varit omgiven av digitala enheter och internet nästan från födseln. Teknik spelar en central roll i deras utbildning, kommunikation och underhållning. De blir de första att växa upp i en helt digital värld, där Internet of Things (IoT), artificiell intelligens (AI) och virtuell verklighet (VR) blir vardaglig verklighet.

Vill ha att alltid vara uppdaterad med de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Stereotyper

Generation Z är lat, millennials vet inte hur man gör någonting, boomers är onda, och ingen minns generation X på många år (än mindre deras föräldrar). Även om vi inte kan komma ihåg exakt vilken ålder som definierar varje kohort, uttrycker många generationsstereotyper som om de är på väg. Och även om det finns generationsskillnader, hur verkliga är dessa gränsdragningar?

Pew Research Center har genomfört undersökningar och forskning i decennier om vad varje generation tänker, känner och gör. Hans start- och slutdatum har blivit standard för nyhetsrapportering, vetenskaplig forskning och middagsbordsdebatter.

Är en så populär teori sann? Bild: i.insider.com

Men 2023 meddelade forskare från Pew Research Center att de inte längre skulle använda generationsnamn i sitt arbete. Därmed avslutade de tyst en tradition som på senare år har blivit en källa till växande frustration (och hetsig debatt) inom samhällsvetenskapen.

Problemet är det vi kallar generationtäcker för lång tidför att ge någon användbar information. Frågan är inte om dagens ungdom skiljer sig från medelålders eller äldre. Frågan är om dagens ungdom skiljer sig från unga vid någon speciell tidpunkt i det förflutna, skriver Kim Parker, chef för centrets forskning om sociala trender.

Pew Research Centers uttalande väcker frågor om tillförlitligheten hos den generationsinformation vi får. Finns det verkligen en enad Generation Z? Är det vettigt att jämföra Millennials med Boomers? I själva verket gör Pew Research Centers beslut tydligt att generationer – och de skillnader vi gör mellan dem – är fiktiva.

Detta är intressant: Vilken generation kan inte leva utan smartphones? Svaret kommer att överraska dig

Falska generationer

Medan idén om generationer har genomsyrat i decennier, kan dagens starka besatthet av ålderskohorter spåras till den tidigare nämnda boken Generations, som födde boomers, zoomers, xers och millennials. Världspublikationer skriver om dem, och sociala nätverk avtar inte alls. Och många forskare är inte nöjda med detta.

Var och en av dessa etiketter är förknippade med en uppsättning påstådda psykologiska drag, beteenden och politiska övertygelser som kännetecknar varje respektive generation (t.ex. narcissism, att man delar håret på mitten, kollapsar den globala ekonomin), säger Pew Research Center i ett uttalande .

Kanske är teorin om generationer ingen mening. Bild: images.squarespace-cdn.com

Dessutom har många sociologer länge irriterats av tanken på att använda generationer för att förstå en föränderlig kultur, och det finns många problem förknippade med överanvändning av begreppet generationer. För det första, det finns inte mycket du kan lära dig om en person från ett slumpmässigt konstruerat nästan två decenniumsfönster som råkar sträcka sig över det år han föddes. Diskussioner om generationer tenderar också att ignorera viktiga variabler som ras, utbildning och kön.

Problemet är att unga människor förändras när de blir äldre. Således kan vi inte riktigt uppskatta det unika i deras åsikter och beteende utan att använda historiska data, skriver Parker.

För att förstå om unga människors attityder till arbete verkligen skiljer sig så mycket från äldre arbetstagares, skulle forskare behöva data om unga människors syn på arbete över tid. Men tyvärr är denna typ av historisk data inte tillgänglig. Det gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att jämföra Gen Z:s syn på arbetsplatsen med Gen X:s när de var i samma ålder.

Missa inte: Varför unga dricker mindre alkohol

Kulturförändring

Konstgjorda eller inte, spänningar mellan generationerna har blivit en bekväm stenografi för annonsörer och journalister. Populär rapportering om generationer tenderar att fylla informationsluckor med generaliseringar som reducerar olika grupper till breda fraser. Men Philip N. Cohen, en sociolog vid University of Maryland, College Park, menar att denna obehagliga reflex inte nödvändigtvis kan kritas till cynism eller ilska – åtminstone inte helt.

Den härrör också från den nuvarande, medkännande mänskliga önskan att kommunicera med varandra. Han säger att att prata om generationer kan hjälpa människor att övervinna missförstånd, särskilt under perioder av snabba sociala och tekniska förändringar.

Sociologer är inte nöjda med stereotyperna om generationsteori. Bild: images.fastcompany.com

Stereotyper är väldigt kraftfulla, oavsett om du älskar dem eller hatar dem. När du öppnar en artikel om generationsskillnader kan det bero på att du är irriterad eller hånar stereotypen som presenteras i rubriken, men också för att du försöker förstå hur kulturen förändras, säger Cohen.

< p>Notera att Cohen är en av de mest högljudda kritikerna av generationsmärkning inom social forskning och spelade en betydande roll i uttalandet från forskare från Pew Research Center. Så 2021 publicerade han en åsiktsartikel i Washington Post och ett öppet brev där han bad tankesmedjan att «göra rätt sak» och «hjälpa till att stoppa användningen av godtyckliga och vilseledande «generationsetiketter och titlar. Mer än 200 sociologer anslöt sig till honom.


Date:

by