Eldsprutande drakar kunde existera – så här andades de eld

Myter om drakar finns i folklore i olika länder. Till exempel, i Kina finns det i allmänhet en kult för denna varelse. Dessutom avbildades drakar här på stenar redan under det femte årtusendet f.Kr. Arkeologer hittade också gamla artefakter som föreställer drakar i många andra länder. Ibland avbildas drakar till och med på statliga symboler, till exempel på Wales flagga kan du se en röd drake. Även i slaviska epos och sagor beskrivs ofta en flerhövdad eldsprutande drake – ormen Gorynych. Det får dig att tänka — Finns det någon sanning i myterna? Naturligtvis, ur historisk vetenskap och arkeologis synvinkel, finns det inga bevis för att drakar en gång levde på jorden. Men teoretiskt sett. de kunde faktiskt existera och till och med andas eld. Sant, för detta behövde de ha egenskaperna hos flera moderna levande varelser samtidigt.

Drakar kunde inte bara flyga, utan också skjuta eld från deras mun. Bildkälla: gameofthrones.fandom.com

Vilken typ av bränsle använde drakarna för lågan

Bara existensen av flygödlor är inte något förvånande. Det räcker med att påminna om pterosaurierna. Den mest ovanliga egenskapen hos drakar — Detta är förmågan att spy eld. För att göra detta behövde det mytiska djuret ha bränsle och en värmekälla så att detta bränsle kunde antändas.

Ett potentiellt brännbart ämne skulle teoretiskt kunna vara metan, som djur producerar under matsmältningen. Sant, i det här fallet skulle drakar behöva äta som kor – gräs, annars skulle de inte kunna producera tillräckligt med gas. Dessutom behöver gas lagras någonstans. Till exempel är en metancylinder konstruerad för ett medeltryck på 150 atmosfärer. Även den starkaste magen tål inte ett sådant tryck. Därför är metan inte särskilt lämpligt som bränsle.

För att spy eld behövde drakar generera bränsle. Bildkälla: pinterest.com

En annan kandidat för bränsle kan vara alkohol, som kan produceras av djur och människor. Till exempel producerar Devil's Hole-fiskar som lever i Nevadas varma källor alkohol när de andas. Men att lagra alkohol i tillräckliga mängder skulle också vara problematiskt, eftersom det snabbt passerar genom biologiska membran.

Med tanke på allt ovanstående skulle det bästa alternativet för draken vara något slags oljigt bränsle. Till exempel producerar havstupfågeln magolja, som den sedan väcker upp och matar sina kycklingar. Kanske kunde drakar få upp olja på samma sätt, men på något sätt sätta eld på den. Förresten, även vissa bilar kan drivas med vegetabilisk olja, vilket vi beskrev i detalj tidigare.

Vilken sorts bränsle använde drakar för elden? Havstulfen samlar olja i magen, som den matar sina kycklingar. Fotokälla: wikipedia.org. Foto.

Hulmaren samlar olja i magen som den matar sina kycklingar. Bildkälla: wikipedia.org

Det är sant, för att oljan ska brinna bra och låta draken skapa kraftfulla strålar av lågor, får den inte vara i sin rena form, utan blandad med andra kemikalier, som väteperoxid. Det finns varelser i världen som producerar väteperoxid — Dessa är bombardierbaggar. De sprutar ut det när de känner fara. I det här fallet bryter enzymer snabbt ner väteperoxid till vatten och syre, vilket resulterar i att en stor mängd energi frigörs och högt tryck skapas.

Om drakar använde samma mekanism skulle den släppa ut en högtrycksstråle av olja, värma oljan till en hög temperatur och även förvandla den till en brandfarlig blandning genom att berika den med syre. Det vill säga, i det här fallet skulle drakarna ha någon form av bilförgasare, som förvandlar ren bensin till en brännbar blandning.

Ålar genererar elektriska impulser på upp till 600 volt. Bildkälla: masterok.livejournal.com

Hur drakar kan ha lågor

Antända en brandfarlig blandning är faktiskt inte ett så stort problem som det kan verka vid första anblicken. Man kan anta att drakarna gjorde detta med en gnista. Till exempel har många fiskar, som stingrockor, ett elektriskt organ. Det låter dem generera elektriska impulser på upp till 600 volt. Detta räcker för att skapa en kraftfull gnista.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Tyvärr förblir drakar mytiska varelser, så vi kan bara gissa hur de skapade strålar av lågor. Men i allmänhet, som du kan se, är detta teoretiskt fullt möjligt. Dessutom finns det varelser som lever idag som har ännu mer fantastiska förmågor. Till exempel kan klickkräftan värma vatten till temperaturer över 4000 grader. Och med ett klick på 200 decibel kan det bedöva en person för alltid.


Date:

by