Vem uppfann popcorn och när “bio” delikatessen har funnits i tusentals år?

Popcorn, eller popcorn, är ett populärt mellanmål som de flesta förknippar med att gå på bio. Själva namnet “popcorn” kommer från två ord “popped corn”, som betyder “shot corn” eller “shot corn”. Delikatessen tillagas av en speciell typ av majs, eller majs. På grund av den höga fukthalten i spannmålen och det hårda, täta skalet exploderar ångan vid upphettning det, vilket gör att innehållet brister ut. På Internet kan du hitta olika fabler om hur och när popcorn först uppfanns, men dess verkliga historia är ännu mer intressant.

Vem och när uppfann popcorn? Den filmiska delikatessen har funnits i tusentals år. Folk började först rosta popcorn i Amerika för tusentals år sedan. Fotokälla: dzen.ru. Foto.

Folk började poppa popcorn i Amerika för tusentals år sedan. Bildkälla: dzen.ru

Innehåll

  • 1 När folk började odla majs
  • 2 När människor De började rosta popcorn för första gången
  • 3 Popcorn & # 8212; en traditionell rätt från de gamla indianerna
  • 4 När dök modern popcorn upp

När började folk odla majs

Majs är som ni vet en indiansk produkt. Infödda nordamerikaner skördade ursprungligen kornen från teosinteväxten, förfadern till modern majs. De innehöll mycket stärkelse och kolhydrater, som bröd eller pasta. I slutändan, på det moderna Mexikos territorium, för cirka 9 000 år sedan, började människor plantera och ta hand om växten själva, vilket resulterade i att något liknande inhemsk majs dök upp.

Den största skillnaden mellan inhemsk majs. och den vilda växten är dess större storlek av kålhuvuden och korn. Med tiden spred sig majs över hela Nord- och Sydamerika. Det är sant att folk inte omedelbart började steka det för att göra popcorn.

Majs och dess gamla förfader teosinte. Bildkälla: ria.ru

När folk först började rosta popcorn

Vanligtvis drar forskare slutsatser om vad som hände under förhistorisk tid baserat på arkeologiska fynd. Av denna anledning är det svårt att dra slutsatser om människors kulinariska preferenser för tusentals år sedan, eftersom produkter, till skillnad från metall- och träprodukter eller till exempel djurben, inte bevaras.

Men forskare har haft bättre tur med popcorn. Den har hårda delar – ett skal. Brända korn är särskilt välbevarade. Arkeologer har hittat dem i många grottor och forntida bostäder i sydvästra USA och söder. Tack vare detta vet vi nu exakt vem, var och när de först började tillaga denna delikatess.

Popcornfrön poppar när de värms upp på grund av det täta skalet och ångan som bryter isär det. Bildkälla: livescience.com

Det finns flera typer av majs vars kärnor poppar när de värms upp, men bara en typ som gör detta bäst är den som gör popcorn. De äldsta rostade bönorna av denna typ är 6 700 år gamla. De upptäcktes i Peru.

Popcorn — traditionell maträtt från de gamla indianerna

I dagsläget är det svårt att säga hur puffad majs först dök upp. Men det kan antas att den av misstag tappades i elden, vilket ledde till att kornen började explodera. Troligtvis bestämde sig någon nyfiken indier för att smaka på den resulterande “rätten”. Sedan dess började majs stekas speciellt.

Det är sant att de första popcornen inte liknade moderna popcorn, eftersom indianerna troligen då varken hade salt eller speciell olja. Popcorn blev dock väldigt populärt bland indianer. I början av 1600-talet skrev franska forskare att irokeserna poppade popcorn på varm sand i lerkärl och tillsatte popcorn som en av ingredienserna i soppan.

Indierna började odla majs för 9 000 år sedan. Bildkälla: dzen.ru

En missionär till Peru från 1609 till 1629 skrev att urbefolkningen rostade popcornkärnor tills de exploderade. De kallade den här rätten “pisancalla” och använde den som en delikatess. Det vill säga, puffad majs åts både som ett självständigt mellanmål och användes som ingrediens för att tillaga andra rätter.

När dök moderna popcorn upp

Popcorn som vi känner det uppfanns av den amerikanske konditorn Charles Critors. Detta hände när han experimenterade med en jordnötsrostmaskin 1885. Han skapade en enhet som kördes på en liten ångmaskin. I det här fallet stektes majskorn i en blandning av smör och ister. Processen att steka popcorn var en slags show, eftersom handtaget roterades av den lilla mekaniska clownen, Mr. Rosty Tosty, vilket roade publiken.

US Popcorn-säljare — 1912 Bildkälla: wikimedia.org

För att locka kunder delade Charles Critors först ut gratis popcorn, tillagade enligt hans eget recept, till alla. Sedan dess började populariteten för denna delikatess växa snabbt, och Cretors Company är fortfarande en ledande popcorntillverkare till denna dag.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheter från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Under andra världskriget, när det rådde brist på socker, försvann godis från försäljning på biografer. För att inte lämna publiken helt utan delikatesser bestämde de sig för att ersätta dem med popcorn. Sedan dess har popcorn blivit ett av förutsättningarna för en lyckad bioresa.

Slutligen konstaterar vi att popcorn inte bara är gott, utan också en hälsosam njutning. Det kan dock orsaka allvarliga hjärtproblem om det fastnar i dina tänder. Läs mer om detta på länken.


Date:

by