Tåler kvinder virkelig smerter lettere end mænd?

Der er en almindelig overbevisning om, at kvinder lettere tolererer smerte end mænd. Faktisk har nogle undersøgelser vist, at akutlæger af denne grund tager kvinders smerteklager mindre alvorligt. Dette er ikke helt ubegrundet, da det på cellulært niveau ser ud til, at mænd og kvinder behandler smertefulde stimuli forskelligt. Smerter er dog en for kompleks proces, der styres af nervesystemet, så det er umuligt at sige endegyldigt, hvem der lettere tåler smerte, og hvem der har en lavere smertetærskel. Der er dog en del forskning i denne sag.

Tåler kvinder virkelig smerter lettere end mænd? Der er en opfattelse af, at kvinder ikke føler smerte så meget som mænd. Fotokilde: dariknews.bg. Foto.

Der er en opfattelse af, at kvinder ikke føler smerte så meget som mænd. Fotokilde: dariknews.bg

Hvordan og hvorfor folk føler smerte

Smerte opstår, når visse sensoriske neuroner kendt som “nociceptorer” registrerer smertefulde stimuli og sender signaler til dem ind i hjernen. Hjernen behandler derefter disse signaler og omdanner dem til fornemmelser, som vi kalder smerte.

For at nociceptorer skal aktiveres, det vil sige smerte opstår, skal stimuli overskride visse tærskler. For eksempel forårsager eksponering af huden for en temperatur på 40 grader ikke smerte, da smertetærsklen i dette tilfælde ikke overskrides. En temperatur på 50 grader kan allerede forårsage smerte, da smertetærsklen i dette tilfælde overskrides.

For at smerte kan opstå, skal smertefulde stimuli passere en vis tærskel. Fotokilde: yamoscow.ru

Smertefulde stimuli er af flere typer, for eksempel ud over høj temperatur inkluderer de mekanisk tryk, betændelse osv. Smerten forårsaget af hver stimulus mærkes forskelligt. Men det mest interessante er, at forskellige mennesker ikke engang føler den samme stimulus på samme måde. Forskellene skyldes mange faktorer, hvoraf en er køn.

Hvorfor føler mænd og kvinder smerte forskelligt

Der er endnu ikke noget præcist svar på dette spørgsmål, men forskere har opdaget, at nociceptorer hos mænd og kvinder aktiveres af forskellige stoffer. Kort sagt adskiller den første fase af smertemekanismen sig mellem mænd og kvinder. Undersøgelser har vist, at hormonet prolaktin er involveret i reaktionen på smerte hos kvinder, og hos mænd udfører hormonet orexin samme funktion.

Det er også kendt, at hos mænd og kvinder kan smertetærsklen falde i visse situationer. For eksempel giver vand opvarmet til 40 grader, som nævnt ovenfor, ikke smerte. Men hvis en person har et sår i munden, kan han opleve smerte. I en nylig undersøgelse besluttede forskerne at finde ud af, om måden smertetærsklen falder på afhænger af køn.

Hos mænd og kvinder opstår smerte under deltagelse af forskellige hormoner. Fotokilde: www.medicalnewstoday.com

For deres arbejde tog forskerne prøver af nociceptorceller fra han- og hunmus, såvel som ikke-menneskelige primater og mennesker. Alle celler blev udsat for forskellige stoffer – orexin og prolaktin. Forsøget viste, at alle celler reagerede forskelligt på begge stoffer. Prolactin sænkede tærsklen for aktivering af kvindelige nociceptorer, men havde ingen effekt på mandlige celler. Orexin sænkede tværtimod aktiveringstærsklen for mandlige celler, men havde ingen effekt på kvindelige celler.

Hvem kan lettere bære smerte — mænd eller kvinder

Ret mange undersøgelser har vist, at kvinder har en højere smertefølsomhed og samtidig en lavere smertetærskel end mænd. For eksempel gennemførte forskere i 2012 et eksperiment for at finde ud af, hvordan mænd og kvinder reagerer på fysisk pres. Resultaterne viste, at kvinder tolererer mekanisk smerte værre.

I en anden undersøgelse så forskerne på, hvordan mænd og kvinder reagerede på en varmestimulus. Som det viste sig, har kvinder en lavere smertetærskel til kulde og varme, det vil sige, at kvinder begynder at føle smerte, når mænd endnu ikke mærker det. Nogle undersøgelser viser dog de modsatte resultater.

Nogle undersøgelser har vist, at kvinder er mere modtagelige for smerter fra lave og høje temperaturer: Fotokilde: tsn24.ru

I 2023 gennemførte forskere et eksperiment, hvor de involverede 22 teenagere – 10 drenge og 12 piger. Frivillige blev udsat for termiske stimuli – først oplevede de kulde og derefter høj temperatur. I begge tilfælde vurderede drenge smerten som mere alvorlig end piger.

Undersøgelser viser således nogle gange to modsatrettede resultater. Men der er også et tredje resultat – nogle undersøgelser tyder på, at mænd og kvinder opfatter smerte ligeligt, i det mindste forårsaget af høj temperatur.

Smerteopfattelsen afhænger mere af kroppens individuelle karakteristika end af køn. Fotokilde: dzen.ru

Sådanne uenigheder er forbundet med forskellige årsager. Først og fremmest er der ingen måder at måle en persons smertetolerance nøjagtigt på. Derudover afhænger smertetærsklen og smertetolerancen som nævnt ovenfor af forskellige faktorer og kan variere hos den samme person. Generelt er situationen nogenlunde den samme som ved opfattelsen af ​​kulde – mænd og kvinder fryser omtrent ligeligt ved samme temperatur.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du det meste interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Forresten fortalte vi dig tidligere, hvilke typer smerter i den menneskelige krop, der anses for at være de mest alvorlige. Alle af dem er uudholdelige for både mænd og kvinder. I betragtning af alt ovenstående kan vi konkludere, at hvis der er forskelle mellem opfattelsen af ​​smerte hos mænd og kvinder, er de ubetydelige, på trods af at sensoriske neuroner virker noget forskelligt.


Date:

by