Tjernobyl-stråling ændrede sangfugle – hvad skete der med dem?

Det har længe været kendt, at stråling kan forårsage mutationer i kroppen, det vil sige ændringer i DNA, og også har andre konsekvenser for kroppen. Samtidig ved videnskaben ikke meget om, hvordan radioaktiv forurening påvirker vilde dyr og fugle. Tjernobyl-zonen giver en unik mulighed for at få mere information om dette. Næsten 40 år er gået siden katastrofen, og i al denne tid har biodiversiteten været udsat for skadelig stråling. I en nylig undersøgelse besluttede videnskabsmænd at fokusere på sangfugle fra Tjernobyl-zonen – stormejsen (Parus major) og den brogede fluesnapper (Ficedula hypoleuca), som lever i hele Europa. Det viste sig, at stråling faktisk forårsagede nogle ændringer i deres kroppe.

Stråling i Tjernobyl ændrede sangfugle — hvad skete der med dem? Forskere har opdaget ændringer i kroppene på fugle, der lever i udelukkelseszonen. Fotokilde: iflscience.com. Foto.

Forskere har opdaget ændringer i kroppen af ​​fugle, der lever i udelukkelseszonen. Fotokilde: iflscience.com

Hvordan stråling ændrede fugle i Tjernobyl-zonen

Som forskerne selv forklarer, er radiologisk forurening en alvorlig yderligere stressfaktor, som organismer skal klare hele deres liv. Dette fører til mange konsekvenser, selv ud over eventuelle ændringer i DNA, men disse konsekvenser er stadig dårligt forstået af videnskaben. For eksempel var det først for nylig, at forskerne erfarede, at ægte mutante ulve lever i Tjernobyl.

Forskere lærte først, at stråling også har alvorlige konsekvenser for fugle i 2011. I løbet af undersøgelsen analyserede forfatterne 550 fugle fra Tjernobyl-zonen, som tilhørte 48 forskellige arter. Som det viste sig, førte selv et relativt lavt strålingsniveau til et fald i størrelsen af ​​hovedet og hjernen. Det vil sige, at stråling af en eller anden grund forhindrede deres udvikling.

I Tjernobyl-zonen har vilde dyr været udsat for stråling i næsten 40 år. Fotokilde: theguardian.com

De opdagede ændringer var så stærke, at de højst sandsynligt påvirkede fuglenes mentale evner. Sandt nok er dette kun en antagelse fra videnskabsmænd, da det ikke er så let at bestemme vilde fugles kognitive evner og sammenligne dem med andre fugle.

Hvad skete der med mejser i udelukkelseszonen

For at lære endnu mere om konsekvenserne af stråling for fugle, placerede forskere denne gang flere fuglehuse i to forskellige områder af Tjernobyl-zonen — den ene havde høj strålingsforurening, og den anden havde relativt lav strålingsforurening. De fjerklædte beboere i disse fuglehuse blev sammenlignet med hinanden ved hjælp af en række tests.

Det første, der fangede forskernes øjne, var, at der var langt færre reder i stærkt angrebne områder. Det er dog stadig ukendt, hvordan og hvorfor stråling påvirkede deres befolkninger. Forskerne fandt ingen signifikante forskelle i kyllingernes reproduktion eller sundhed. Men de bemærkede, at fugle fra forurenede områder havde en større variation af insekter i deres kost. Tager man dette i betragtning, burde der være flere reder her.

Fugle fra Tjernobyl har mindre hoveder og hjerner end andre fugle. Fotokilde: sputnik.kz

Derudover blev der fundet nogle andre forskelle mellem fuglene. DNA-prøver fra fugleklatter viste en helt anden sammensætning af tarmmikrobiomet, som forfatterne til værket rapporterede på den årlige konference i Society for Experimental Biology i Prag. Ganske vist påvirkede stråling ikke mangfoldigheden af ​​bakterier i tarmene, men ændrede kun deres proportioner.

Disse ændringer kan virke ubetydelige, men man skal huske på, at sammensætningen af ​​tarmmikrobiomet er en af nøglefaktorer, der bestemmer sundhed. Derfor kan denne opdagelse give yderligere indsigt i, hvordan strålingsforurening kan påvirke fugles helbred.

”De opnåede resultater giver en interessant baggrund for at forstå fuglenes økologi i radiologisk forurenede områder. De giver os værdifuld ny information om virkningerne af stråling på unge fugle, et forskningsområde, der har været uklart indtil nu,” siger Sameli Piirto, forsker ved Jyväskylä Universitet og en af ​​undersøgelsens forfattere.

Ifølge forskerne giver undersøgelsen af ​​konsekvenserne af radioaktiv forurening en forståelse af, hvordan menneskeheden og naturen som helhed vil være i stand til at modstå global strålingsforurening, for eksempel i tilfælde af en atomkrig. Som vi tidligere har sagt, selv i tilfælde af en massiv udveksling af atomangreb mellem USA og Rusland, vil menneskeheden, og især livet på planeten, ikke forsvinde, men betingelserne vil være vanskelige.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her De mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser venter på dig!

Til sidst bemærker vi, at der i øjeblikket er dannet et unikt økosystem i udelukkelseszonen. For eksempel bor her Tjernobyl-hunde, som er forskellige fra alle andre hunde på Jorden. Du kan læse mere om disse dyr på linket.


Date:

by