Tål kvinnor verkligen smärta lättare än män?

Det finns en vanlig uppfattning att kvinnor tolererar smärta lättare än män. Faktum är att vissa studier har visat att akutläkare av denna anledning tar kvinnors smärtbesvär mindre allvarligt. Detta är inte helt ogrundat, eftersom det på cellnivå verkar som att män och kvinnor bearbetar smärtsamma stimuli på olika sätt. Men smärta är en alltför komplex process som styrs av nervsystemet, så det är omöjligt att definitivt säga vem som tål smärta lättare och vem som har en lägre smärttröskel. Det finns dock en del forskning om detta.

Tåler kvinnor verkligen smärta lättare än män? Det finns en uppfattning om att kvinnor inte känner smärta lika mycket som män. Bildkälla: dariknews.bg. Foto.

Det finns en åsikt att kvinnor inte känner smärta lika mycket som män. Bildkälla: dariknews.bg

Hur och varför människor känner smärta

Smärta uppstår när vissa sensoriska neuroner som kallas “nociceptorer” upptäcker smärtsamma stimuli och skickar signaler till dem i hjärnan. Hjärnan bearbetar sedan dessa signaler och omvandlar dem till förnimmelser som vi kallar smärta.

För att nociceptorer ska aktiveras, det vill säga smärta uppstår, måste stimuli överskrida vissa trösklar. Till exempel orsakar exponering av huden för en temperatur på 40 grader inte smärta, eftersom smärttröskeln i detta fall inte överskrids. En temperatur på 50 grader kan redan orsaka smärta, eftersom smärttröskeln i detta fall överskrids.

För att smärta ska uppstå måste smärtsamma stimuli passera en viss tröskel. Fotokälla: yamoscow.ru

Smärtsamma stimuli är av flera typer, till exempel, förutom hög temperatur, inkluderar de mekaniskt tryck, inflammation etc. Smärtan som orsakas av varje stimulus känns olika. Men det mest intressanta är att olika människor inte ens känner samma stimulans på samma sätt. Skillnaderna beror på många faktorer, varav en är kön.

Varför känner män och kvinnor smärta på olika sätt

Det finns inget exakt svar på denna fråga ännu, men forskare har upptäckt att nociceptorer hos män och kvinnor aktiveras av olika substanser. Enkelt uttryckt skiljer sig det första steget av smärtmekanismen mellan män och kvinnor. Studier har visat att hormonet prolaktin är involverat i svaret på smärta hos kvinnor, och hos män har hormonet orexin samma funktion.

Det är också känt att hos män och kvinnor kan smärttröskeln minska i vissa situationer. Till exempel, vatten som värms upp till 40 grader, som nämnts ovan, orsakar inte smärta. Men om en person har ett sår i munnen kan han uppleva smärta. I en nyligen genomförd studie bestämde sig forskare för att ta reda på om hur smärttröskeln minskar beror på kön.

Hos män och kvinnor uppstår smärta med deltagande av olika hormoner. Bildkälla: www.medicalnewstoday.com

För sitt arbete tog forskarna prover på nociceptorceller från han- och honmöss, såväl som icke-mänskliga primater och människor. Alla celler exponerades för olika ämnen – orexin och prolaktin. Experimentet visade att alla celler svarade olika på båda ämnena. Prolaktin sänkte tröskeln för aktivering av kvinnliga nociceptorer, men hade ingen effekt på manliga celler. Orexin, tvärtom, sänkte aktiveringströskeln för manliga celler, men hade ingen effekt på kvinnliga celler.

Vem kan lättare bära smärta — män eller kvinnor

Ganska många studier har visat att kvinnor har högre smärtkänslighet och samtidigt lägre smärttröskel än män. Till exempel, 2012, genomförde forskare ett experiment för att ta reda på hur män och kvinnor reagerar på fysisk press. Resultaten visade att kvinnor tolererar mekanisk smärta sämre.

I en annan studie tittade forskare på hur män och kvinnor reagerade på en värmestimulans. Som det visade sig har kvinnor en lägre smärttröskel mot kyla och värme, det vill säga kvinnor börjar känna smärta när män ännu inte känner det. Vissa studier visar dock motsatta resultat.

Vissa studier har visat att kvinnor är mer mottagliga för smärta från låga och höga temperaturer: Fotokälla: tsn24.ru

År 2023 genomförde forskare ett experiment där de involverade 22 tonåringar – 10 pojkar och 12 flickor. Frivilliga utsattes för termiska stimuli – först upplevde de kyla och sedan hög temperatur. I båda fallen bedömde pojkar smärtan som svårare än flickor.

Således visar studier ibland två motsatta resultat. Men det finns också ett tredje resultat – vissa studier tyder på att män och kvinnor upplever smärta lika, åtminstone orsakad av hög temperatur.

Uppfattningen av smärta beror mer på kroppens individuella egenskaper än på kön. Bildkälla: dzen.ru

Sådana meningsskiljaktigheter är förknippade med olika skäl. Först och främst finns det inga sätt att exakt mäta en persons smärttolerans. Dessutom, som nämnts ovan, beror smärttröskeln och smärttoleransen på olika faktorer och kan variera hos samma person. I allmänhet är situationen ungefär densamma som med uppfattningen av kyla – män och kvinnor fryser ungefär lika mycket vid samma temperatur.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du det mesta intressanta nyheter från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Förresten, tidigare berättade vi för dig vilka typer av smärta i människokroppen som anses vara de mest allvarliga. Alla är outhärdliga för både män och kvinnor. Med tanke på allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att om det finns skillnader mellan uppfattningen av smärta hos män och kvinnor är de obetydliga, trots att sensoriska neuroner fungerar något annorlunda.


Date:

by