For første gang begyndte folk at bære undertøj i Rusland. Dette skete for længe siden

Folk begyndte først at bære tøj lavet af dyreskind for omkring 300 tusind år siden, men det blev en permanent egenskab for kun 170 tusind år siden. Selvfølgelig eksisterede der ikke noget undertøj dengang. Den kan dog også have optrådt i stenalderen under sidste istid. Desuden, ifølge resultaterne af nyere undersøgelser — Den blev først syet i Sibirien. I modsætning til andet tøj, til fremstillingen af ​​hvilket de brugte bensyl, syede gamle mennesker undertøj ved hjælp af specielle nåle med øje.

For første gang begyndte folk at bære undertøj i Rusland. Dette skete for meget lang tid siden. Undertøj kan være dukket op på det moderne Ruslands territorium for 40 tusind år siden. Foto.

Undertøj kan være dukket op på det moderne Ruslands territorium for 40 tusind år siden

Hvornår folk begyndte at bære undertøj

Det er i øjeblikket umuligt at sige præcis, hvornår undertøj dukkede op første gang, da der ikke er nogen prøver tilbage af det. Det er kendt, at blandt de gamle grækere var dens prototype tunikaen — en slags ærmeløs skjorte vævet af hør eller uld. For romerne fungerede tunikaen som undertøj, og for egypterne — lændeklæde.

Den første skriftlige omtale af trusser går tilbage til det 14. århundrede e.Kr., og tilhører den italienske forfatter og digter Franco Sacchetti. I sine skrifter talte han sarkastisk om de mennesker, der “stikker numsen i en lille strømpe (calcetto).” I den fine kunst blev trusser først afbildet endnu senere – i det 15. århundrede. På fresken “Fountain of Youth” kan du se gamle mænd klæde sig af og unge mænd i shorts klæde sig på.

Da folk begyndte at bære undertøj. Fresken «Fountain of Youth», som forestiller unge mænd i shorts. Fotokilde: wikimedia.org. Foto.

Fresco «Fountain of Youth», som forestiller unge mænd i shorts. Fotokilde: wikimedia.org

Ifølge nogle kilder begyndte undertøj først at brede sig over Europa i det 16. århundrede, og det var herreunderbukser. Kvinders underbukser dukkede først op i England i slutningen af ​​det 18. århundrede. Mange historikere hævder dog, at underbukser i moderne forstand ikke eksisterede før i det 19. århundrede. Indtil dette tidspunkt nøjedes mænd for det meste med underbukser eller lange johns, og kvinder bar slet ikke undertøj.

Men det er meget muligt, at en bestemt prototype af det dukkede op meget tidligere, end man kunne forestille sig – i slutningen af ​​Pleistocæn, så er der omkring 40 tusind år siden. Desuden dukkede linned tilsyneladende op i den berømte Denisovskaya-hule, hvor denisovanere, neandertalere og moderne mennesker boede på forskellige tidspunkter.

40 tusind år siden begyndte folk at bruge bennåle med øje for at sy tøj. Fotokilde: iflscience.com

Undertøj dukkede første gang op for 40 tusind år siden?

Som nævnt ovenfor begyndte folk at bære tøj konstant for omkring 170 tusind år siden. Det vides ikke præcist, hvordan de syede det, men forskerne ved med sikkerhed, at de for 70 tusinde år siden brugte bensyl til dette. De er ret enkle at lave, men samtidig gjorde de det muligt at sy tøj fra ethvert dyreskind.

Men for omkring 40 tusind år siden begyndte der at komme nåle med øje, produktion af hvilket er meget mere arbejdskrævende. Forskere i deres undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Science Advances, spørger — Hvorfor begyndte folk at lave nåle, når syning var nok til at sy basistøj af skind?

Forskerne bemærker også, at fremkomsten af ​​mere komplekse syværktøjer faldt sammen med et kraftigt fald i den globale temperatur. Ifølge forfatterne havde folk brug for flere lag tøj. Nåle med øje gjorde det muligt at sy “mere sofistikeret” tøj, som blev båret under det vigtigste. Enkelt sagt begyndte folk højst sandsynligt at sy en slags undertøj, der gjorde det muligt for dem at fastholde varm luft på overfladen af ​​huden og dermed hjalp med at undslippe kulden.

Som undersøgelsesforfatterne selv siger, er sammenhængen mellem øjenåle og det fysiologiske behov for tætsiddende, termisk effektivt tøj indlysende. Sådant tøj skulle selvfølgelig være mere pænt og komplekst, så et nyt værktøj var påkrævet.

Da moden opstod

Forskere forbinder også fremkomsten af ​​mode med den periode, hvor folk skulle varme sig. Faktum er, at før istiden udtrykte vores forfædre sig ved at dekorere kroppen. For at gøre dette brugte de okker, lavede tatoveringer på kroppen og endda specielt påførte ar. Men når klimaet blev koldere, skulle kroppen skjules under tøjet.

Da mode opstod. Samtidig med undertøj opstod mode. Foto.

Samtidig med undertøj opstod mode.

Som et resultat, folk begyndte at bruge mode. Needles hjalp dem også med dette, hvilket markerede overgangen fra tøjets utilitaristiske funktioner til sociale. Sagen er, at dekoration af tøj også krævede mere delikat syning, og nåle, i modsætning til syle, klarede denne opgave til fulde. Ifølge forskere kunne folk dekorere deres tøj med perler lavet af skaller, og også brugt “pels trim.”

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Således blev nålene brugt til to forskellige formål, men faktisk faldt disse formål sammen. Det vil sige, at behovet for undertøj fik folk til at opgive “kropskunst” og gå videre til at dekorere den mere synlige overflade af tøjet.


Date:

by