För första gången började folk bära underkläder i Ryssland. Detta hände för länge sedan

Människor började först bära kläder gjorda av djurskinn för cirka 300 tusen år sedan, men det blev ett permanent attribut för bara 170 tusen år sedan. Det fanns förstås inga underkläder då. Den kan dock också ha förekommit på stenåldern under den senaste istiden. Dessutom, enligt resultaten av nyare studier — Den syddes först i Sibirien. Till skillnad från andra kläder, för tillverkningen av vilka de använde bensyllar, sydde forntida människor underkläder med hjälp av speciella nålar med ett öga.

För första gången började folk bära underkläder i Ryssland. Detta hände för mycket länge sedan. Underkläder kan ha dykt upp på det moderna Rysslands territorium för 40 tusen år sedan. Foto.

Underkläder kan ha dykt upp på det moderna Rysslands territorium för 40 tusen år sedan

När människor började bära underkläder

Det är för närvarande omöjligt att säga exakt när underkläder först dök upp, eftersom inga prover finns kvar. Det är känt att bland de gamla grekerna var dess prototyp tunikan — en sorts ärmlös skjorta vävd av linne eller ull. För romarna fungerade tunikan som underkläder, och för egyptierna — ländtyg.

Det första skriftliga omnämnandet av trosor går tillbaka till 1300-talet e.Kr., och tillhör den italienske författaren och poeten Franco Sacchetti. I sina skrifter talade han sarkastiskt om de människor som “sticker sina rumpor i en liten strumpa (calcetto).” Inom konsten avbildades trosor först ännu senare – på 1400-talet. På fresken “Fountain of Youth” kan du se gamla män klä av sig och unga män i shorts klä på sig.

När folk började bära underkläder. Fresken «Fountain of Youth», som föreställer unga män i shorts. Fotokälla: wikimedia.org. Foto.

Fresco «Fountain of Youth», som föreställer unga män i shorts. Bildkälla: wikimedia.org

Enligt vissa källor började underkläder spridas över Europa först på 1500-talet, och dessa var kalsonger för män. Kvinnors kalsonger dök upp först i England först i slutet av 1700-talet. Men många historiker hävdar att kalsonger, i modern mening, inte existerade förrän på 1800-talet. Fram till denna tid nöjde sig män för det mesta med kalsonger eller långkalsonger, och kvinnor bar inte alls underkläder.

Men, det är mycket möjligt att en viss prototyp av det dök upp mycket tidigare än man kan föreställa sig – i slutet av Pleistocene, då finns det cirka 40 tusen år sedan. Dessutom dök linnet uppenbarligen upp i den berömda Denisovskaya-grottan, där denisovaner, neandertalare och moderna människor bodde vid olika tidpunkter.

40 tusen år sedan började man använda bennålar med ett öga för att sy kläder. Bildkälla: iflscience.com

Underkläder dök upp för första gången för 40 tusen år sedan?

Som nämnts ovan började människor bära kläder konstant för cirka 170 tusen år sedan. Det är inte känt exakt hur de sydde det, men forskare vet med säkerhet att de för 70 tusen år sedan använde bensyl för detta. De är ganska enkla att göra, men samtidigt gjorde de det möjligt att sy kläder från alla djurskinn.

Men för cirka 40 tusen år sedan började det dyka upp nålar med öga, produktion av vilket är mycket mer arbetskrävande. Forskare i sin studie, publicerad i tidskriften Science Advances, frågar — Varför började folk göra nålar när det räckte med sömnad för att sy baskläder av skinn?

Forskarna noterar också att uppkomsten av mer komplexa syverktyg sammanföll med en kraftig nedgång i den globala temperaturen. Enligt författarna behövde människor fler lager av kläder. Nålar med ett öga gjorde det möjligt att sy “mer sofistikerade” kläder, som bars under huvudet. Enkelt uttryckt började folk med största sannolikhet sy ett slags underkläder som gjorde att de kunde behålla varm luft på hudens yta, och på så sätt hjälpte till att undkomma kylan.

Som studieförfattarna själva säger, är sambandet mellan öglor och det fysiologiska behovet av åtsittande, termiskt effektiva kläder uppenbart. Naturligtvis måste sådana kläder vara snyggare och mer komplexa, så det krävdes ett nytt verktyg.

När mode uppstod

Forskare associerar också uppkomsten av mode med den period då människor var tvungna att värma sig. Faktum är att före istiden uttryckte våra förfäder sig genom att dekorera kroppen. För att göra detta använde de ockra, gjorde tatueringar på kroppen och till och med speciellt applicerade ärr. Men när klimatet blev kallare fick kroppen gömmas under kläderna.

När mode uppstod. Samtidigt som underkläder uppstod mode. Foto.

Samtidigt som underkläder uppstod mode.

Som ett resultat folk började använda mode. Nålar hjälpte dem också i detta, vilket markerade övergången från klädernas utilitaristiska funktioner till sociala. Saken är att dekoration av kläder också krävde mer känslig sömnad, och nålar, till skillnad från sylar, klarade denna uppgift till fullo. Enligt forskare kunde folk dekorera sina kläder med pärlor gjorda av snäckor och även använda “pälsklippning.”

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Således användes nålarna för två olika ändamål, men i själva verket sammanföll dessa ändamål. Det vill säga behovet av underkläder fick människor att överge “kroppskonst” och gå vidare till att dekorera den mer synliga ytan av kläder.


Date:

by