Tjernobylstrålning förändrade sångfåglar – vad hände med dem?

Det har länge varit känt att strålning kan orsaka mutationer i kroppen, det vill säga förändringar i DNA, och även har andra konsekvenser för kroppen. Samtidigt vet vetenskapen inte mycket om hur radioaktiv förorening påverkar vilda djur och fåglar. Tjernobylzonen ger en unik möjlighet att få mer information om detta. Nästan 40 år har gått sedan katastrofen och under hela denna tid har den biologiska mångfalden varit utsatt för skadlig strålning. I en nyligen genomförd studie beslutade forskare att fokusera på sångfåglar från Tjernobyl-zonen – talgoxen (Parus major) och den svarta flugsnapparen (Ficedula hypoleuca), som lever i hela Europa. Det visade sig att strålning faktiskt orsakade vissa förändringar i deras kroppar.

Forskare har upptäckt förändringar i kropparna hos fåglar som lever i uteslutningszonen. Bildkälla: iflscience.com

Hur strålning förändrade fåglar i Tjernobylzonen

Som forskarna själva förklarar är radiologisk kontaminering en allvarlig ytterligare stressfaktor som organismer måste hantera under hela sitt liv. Detta leder till många konsekvenser även bortom alla förändringar i DNA, men dessa konsekvenser är fortfarande dåligt förstådda av vetenskapen. Det var till exempel först nyligen som forskare fick reda på att riktiga muterade vargar lever i Tjernobyl.

Forskare fick först veta att strålning också har allvarliga konsekvenser för fåglar 2011. Under studien analyserade författarna 550 fåglar från Tjernobylzonen, som tillhörde 48 olika arter. Som det visade sig ledde även en relativt låg strålningsnivå till en minskning av storleken på huvudet och hjärnan. Det vill säga att strålning av någon anledning hindrade deras utveckling.

I Tjernobyl-zonen har vilda djur varit utsatta för strålning i nästan 40 år. Bildkälla: theguardian.com

Förändringarna som upptäcktes var så starka att de med största sannolikhet påverkade fåglarnas mentala förmågor. Det är sant, detta är bara ett antagande av forskare, eftersom det inte är så lätt att bestämma vilda fåglars kognitiva förmågor och jämföra dem med andra fåglar.

Vad hände med mesar i uteslutningszonen

För att lära dig ännu mer om konsekvenserna av strålning för fåglar, placerade forskare denna gång flera fågelholkar i två olika områden i Tjernobyl-zonen — en hade hög strålningskontamination, och den andra hade relativt låg strålningskontamination. De fjäderbeklädda invånarna i dessa fågelholkar jämfördes med varandra med hjälp av en serie tester.

Det första som fångade forskarnas blick var att det fanns mycket färre bon i hårt angripna områden. Det är dock fortfarande okänt hur och varför strålning påverkade deras befolkningar. Forskarna hittade inga signifikanta skillnader i kycklingarnas reproduktion eller hälsa. Men de märkte att fåglar från förorenade områden hade en större variation av insekter i kosten. Med hänsyn till detta borde det finnas fler bon här.

Fåglar från Tjernobyl har mindre huvuden och hjärnor än andra fåglar. Bildkälla: sputnik.kz

Dessutom fann man en del andra skillnader mellan fåglarna. DNA-prover från fågelspillning visade en helt annan sammansättning av tarmmikrobiomet, som författarna till arbetet rapporterade vid den årliga konferensen för Society for Experimental Biology i Prag. Det är sant att strålning inte påverkade mångfalden av bakterier i tarmarna, utan bara ändrade deras proportioner.

Dessa förändringar kan tyckas obetydliga, men man bör komma ihåg att sammansättningen av tarmmikrobiomet är en av nyckelfaktorerna för hälsan. Därför kan denna upptäckt ge ytterligare insikt om hur strålningskontamination kan påverka fåglarnas hälsa.

”De erhållna resultaten ger en intressant bakgrund för att förstå fåglarnas ekologi i radiologiskt förorenade områden. De ger oss värdefull ny information om effekterna av strålning på unga fåglar, ett forskningsområde som hittills varit oklart”, säger Sameli Piirto, forskare vid Jyväskylä universitet och en av studiens författare.

Enligt forskarna ger Studien av konsekvenserna av radioaktiv förorening en förståelse för hur mänskligheten och naturen som helhet kommer att kunna stå emot globala strålföroreningar, till exempel i händelse av ett kärnvapenkrig. Som vi tidigare har sagt, även i händelse av ett massivt utbyte av kärnvapenangrepp mellan USA och Ryssland, kommer mänskligheten, och särskilt livet på planeten, inte att försvinna, men förutsättningarna kommer att bli svåra.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här De mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna väntar på dig!

Slutligen noterar vi att ett unikt ekosystem för närvarande har bildats i exkluderingszonen. Till exempel bor här Tjernobyl-hundar, som skiljer sig från alla andra hundar på jorden. Du kan läsa mer om dessa djur på länken.


Date:

by