NASA rymddräkter kan döda astronauter – stoppas rymdpromenader?

NASA har försenat sina astronauters rymdvandringar med en månad efter två misslyckade försök. Den första ägde rum den 13 juni, sedan försökte astronauterna lämna ISS den 24 juni. Efter ytterligare ett misslyckande var evenemanget planerat till den 2 juli, men redan den 28 juni blev det känt att det skulle äga rum först i slutet av månaden, och det exakta datumet var fortfarande okänt. Anledningen till alla misslyckanden är relaterad till rymddräkterna. Det ser ut som att rymdorganisationen har en svår situation med dem. Dräkterna är redan så gamla att de kan döda astronauter, men det är osannolikt att de kommer att få nya inom en snar framtid.

NASA rymddräkter är kapabla att döda astronauter & #8212; rymdpromenader stoppas? Efter två misslyckade försök sköt NASA upp astronauternas rymdpromenad i en månad. Bildkälla: dzen.ru. Foto.

Efter två misslyckade försök försenade NASA astronauternas uppskjutning i rymden med en månad. Bildkälla: dzen.ru

Innehåll

  • 1 Varför NASA skjuter upp rymdpromenader
  • 2 Astronaut-rymddräkter — vad de är
  • 3 Varför misslyckas EMU-rymddräkter
  • 4 NASA-astronauter kommer inte att kunna ta sig ut i yttre rymden?

Varför är NASA skjuta upp rymdvandringar till yttre rymden

Den 13 juni varade rymdpromenaden för två astronauter Matt Dominick och Tracy Dyson bara 31 minuter, istället för de planerade sex och en halv timmarna. Den var tvungen att avbrytas tidigt på grund av det “obehag” som Matt Dominic kände. NASA säger ingenting om arten av “obehag”, även om formuleringen i sig är ganska märklig, med tanke på att rymddräkter orsakar allvarliga obehag för astronauter även under idealiska förhållanden.

Under det andra försöket tog rymdpromenaden inte plats överhuvudtaget. Den här gången var orsaken ett läckage i service- och kylningsnavelsträngen (SCU). Astronaut Tracy Dyson sa att hon såg iskristaller spränga ut ur navelsträngen som en snöstorm.

Astronauterna Tracy Dyson och Michael Barratt. Bildkälla: enewsmd.online

När astronauterna upptäckte läckan var de i luftslussen med ytterdörren öppen, men stängde den omedelbart efter att utgången avbröts. Om händelsen hade inträffat i rymden skulle astronautens liv ha varit i fara.

Det ska sägas att det inte är första gången som astronauter har haft en kylvätskeläcka. Till exempel, 2022 drabbades en astronaut av en vattenläcka i sin hjälm. En liknande situation inträffade 2014 med den italienska astronauten Luca Parmitano — Ungefär en och en halv liter vatten samlades i hans hjälm, vilket störde hans syn och andning.

De felaktiga rymddräkterna levererades till jorden, men NASA:s ingenjörer har ännu inte kunnat upptäcka orsaken till vattenläckan. Därför är astronauter förbjudna att lämna ISS för rymdpromenader. Just nu fortsätter arbetet med att fastställa orsaken till händelsen. Därför har rymdpromenaden enligt Space skjutits upp till slutet av juli.

Element som utgör Extravehicular Mobility Unit-dräkten. Bildkälla: nasa.gov

Astronautrymddräkter — vad är de

NASA har använt Extravehicular Mobility Unit-rymddräkter under lång tid. De består av två huvudelement — den yttre delen, det vill säga själva rymddräkten, och livsuppehållande systemet. Den yttre förseglade delen ger tryckstöd under vakuumförhållanden. Livsuppehållande systemet (en ryggsäck som bärs av astronauter i yttre rymden) förser astronauten med syre, tar bort koldioxid och ger även värmeavledning. För detta ändamål har rymddräkten många rör genom vilka vatten cirkulerar.

Det verkar som att det inte finns något behov av kylning alls, om det redan är väldigt kallt i rymden. Man bör dock komma ihåg att rymddräkten är förseglad, dessutom bär astronauter åtsittande spandexkläder. Därför är kylsystemet verkligen avgörande.

Kylsystemet är avgörande i en rymddräkt. Bildkälla: aif.ru

Varför EMU-rymddräkter misslyckas

Det största problemet med NASAs rymddräkter är att de är väldigt gamla. Utvecklingen av EMU började redan 1974 under rymdfärjans era. Den första rymdpromenaden i en sådan rymddräkt ägde rum 1983. Och 1984 gick den första astronauten ut i rymden utan försäkring. Det stod dock snart klart att EMU inte uppfyllde alla NASA-krav.

1990 påbörjades arbetet med att uppdatera rymddräkterna och redan 1998 användes den uppdaterade EMU för rymdpromenader. Ursprungligen designades dessa rymddräkter för att användas i 15 år, men de används fortfarande idag.

Men detta är inte det enda problemet. NASA har väldigt få EMU-dräkter kvar. Till en början gjordes totalt 18 av dem. Det finns för närvarande 4 rymddräkter på ISS, och 7 till servas på jorden. Resten misslyckades helt eller gick förlorade till följd av misslyckade uppdrag.

NASAs rymddräkter utvecklades redan under rymdfärjans dagar. Bildkälla: ixbt.com

NASA-astronauter kommer inte att kunna ta sig ut i rymden?

För närvarande har byrån inte tillräckligt med rymddräkter i små storlekar. Även de rymddräkter som finns verkar dock inte heller vara i bästa skick. De serverade redan mycket längre än planerat, dessutom fick de inte alltid service i tid.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Tillbaka 2022 skrev NASA på ett kontrakt med Collins Aerospace om att leverera nya rymddräkter senast i januari 2024. Kontraktsbeloppet var 97 miljoner dollar. Men det revs så småningom upp av Collins Aerospace. Det betyder att nya rymddräkter inte kommer att dyka upp inom en snar framtid, så rymdpromenader kan vara i fara.

Slutligen noterar vi att de misslyckade rymddräkterna — Detta är inte det enda stora problemet för NASA-astronauter. Som vi tidigare rapporterat kan de inte återvända till jorden. Du kan ta reda på i detalj om orsakerna till detta genom att följa länken.


Date:

by