Tunguska-händelsen orsakades inte av en meteorit, utan av ett svart hål?

Tunguska-händelsen inträffade för mer än 100 år sedan, men till denna dag lockar forskarnas uppmärksamhet och ger upphov till alla möjliga konspirationsteorier. En kraftfull explosion, vars orsak inte har fastställts helt, utjämnade bokstavligen allt över ett område på mer än 2 100 kvadratkilometer. Dess kraft motsvarade 10-20 megaton TNT, det vill säga den var ungefär 1000 gånger kraftigare än explosionen av Little Boy-atombomben som släpptes över Hiroshima. Däremot hittades ingen krater vid epicentret. Enligt en version kunde Tunguska-händelsen ha orsakats av ett svart hål.

En kraftfull explosion, kallad Tunguska-händelsen, förvandlade ett område på mer än 2 100 kvadratkilometer till ett bränt fält. Bildkälla: inosmi.ru

Tunguska event — ögonvittnesskildringar

En kraftig explosion inträffade klockan 7:14 den 30 juni 1908 på territoriet för det moderna Krasnoyarsk-territoriet i Ryssland i området Podkamennaya Tunguska-floden. Ögonvittnen hörde det hundratals kilometer från dess epicentrum. Dessutom hävdar de att flera explosioner ljöd på en gång, liknande kanonskott. Dessutom, enligt dem, blev det plötsligt väldigt ljust över berget, som om en andra sol hade dykt upp på himlen.

En av kvinnorna som blev ögonvittne beskriver händelsen så här — “Mina ögon gjorde ont och jag slöt dem till och med. Det var som en blixt. Det kom genast ett kraftigt åskslag. Detta var det andra slaget. Morgonen var solig, det fanns inga moln, vår sol sken starkt, som alltid, och sedan dök den andra solen upp!” Sedan såg hon, enligt henne, något ovan på en annan plats, och en tredje explosion hördes. Samtidigt kom vinden, slog henne från fötterna och träffade ett fallen träd. Andra ögonvittnen sa att de såg ett blått “rör” på himlen.

Tunguska-händelsen inträffade över det moderna Krasnoyarsk-territoriet. Bildkälla: paleohunters.ru

Enligt en av de vanligaste versionerna exploderade en meteorit över Krasnoyarsk-territoriet. Eftersom explosionen inträffade i atmosfären på 10-14 kilometers höjd uppstod ingen nedslagskrater. 2013 hävdade en av ryska vetenskapsakademins geologer till och med att han hade hittat fragment av denna meteorit. Enligt en annan version, eller till och med en konspirationsteori, orsakades Tunguska-händelsen av vetenskapsmannen Nikola Teslas experiment, som förblev hemligt.

Hur svarta hål uppträder

Forskare föreslår att jättestjärnor urartar till svarta hål i slutet av sin livscykel, det vill säga när de får slut på bränsle. Under påverkan av sin egen gravitation börjar de falla inåt och krympa till en kritiskt liten storlek. Resultatet är ett nytt objekt med ultrahög densitet som kallas ett “svart hål”. Eftersom processen att degenerera en stjärna till ett svart hål kräver en mycket stor mängd massa, är det bara stjärnor som är minst 20 gånger större än solen som kan göra detta.

Dessutom finns det förmodligen en annan typ av svarta hål, som vanligtvis kallas primordial. De uppstod under de första sekunderna av universums existens. I detta ögonblick var all materia från vilken alla kosmiska objekt senare dök upp tätt packad. Massan av ursvarta hål kan vara olika — vissa var 100 tusen gånger lättare än ett gem, medan andra kunde ha en massa 100 tusen gånger solens. Efter en tid, när universum expanderade lite, försvann förutsättningarna för uppkomsten av sådana svarta hål.

Hur svarta hål uppträder. En kraftig stötvåg kändes hundratals kilometer bort från explosionens epicentrum: Bildkälla: paleohunters.ru. Foto.

En kraftig chockvåg kändes hundratals kilometer från explosionens epicentrum: Fotokälla: paleohunters.ru

Det svarta hålet orsakade en explosion på jorden

Om ursprungliga svarta hål verkligen existerar , då kunde de passera , och kanske passerar de fortfarande genom jorden. Vi talar om mikroskopiska föremål, mindre än en atom. Men de orsakar ingen skada på planeten. Det finns också ett antagande att större svarta hål passerar genom jorden en gång vart tusen år.

1973 publicerade en grupp fysiker en artikel i tidskriften Nature som antydde att Tunguska-händelsen kan ha orsakats av passagen av ett relativt stort svart hål genom jorden. Denna version kan bekräftas inte bara av frånvaron av en nedslagskrater, utan också av det blå ljuset som många ögonvittnen talade om.

Tunguska-händelsen kan teoretiskt ha orsakats av ett svart hål. Bildkälla: naked-science.ru

Enligt forskare, under en explosion orsakad av ett svart hål, kommer det mesta av strålningen att vara i vakuum ultraviolett. Detta ljus kommer att absorberas och återutsändas vid längre våglängder. I det här fallet skulle det finnas lite stark röntgenstrålning, och plasmakolonnen som åtföljer den skulle bara vara mörkblå.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheter från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Då föreslog fysiker att den här versionen var ganska lätt att testa — på jordens bortre sida bör det finnas spår av ett svart hål som kommer ut. Enligt forskare ska den ha följt en nästan rak väg genom planeten. Inga sådana bevis har dock hittats hittills, men kanske finns det någonstans på havsbotten. Även om versionen verkar fantastisk har den inte motbevisats.


Date:

by