NASA kommer att skjuta upp en “konstgjord stjärna” i jordens omloppsbana

En annan stjärna kommer snart att dyka upp på natthimlen, och den kommer att vara konstgjord. NASA, som en del av Landolt-uppdraget, lanserar en ovanlig minisatellit av typen CubeSat, bara storleken på en brödlåda. Det verkar som att det redan finns tillräckligt med stjärnor på himlen, varför skulle forskare annars behöva en till, och en så liten en då? Faktum är att dess betydelse för vetenskapen är svår att överskatta, eftersom det kommer att hjälpa till att förstå några av de största mysterierna i kosmos, inklusive de som är relaterade till mörk energi. Uppdraget är planerat att starta 2029. Satelliten kommer att placeras på ett avstånd av mer än 35 tusen kilometer, och det kommer att vara det första instrumentet i sitt slag i historien.

NASA kommer att skjuta upp en

NASA kommer att skjuta upp en konstgjord satellit som kommer att skicka laserstrålar till jorden. Bildkälla sciencealert.com

Varför behöver NASA en «konstgjord stjärna»

Uppdraget fick namnet «Landolt» för att hedra den framlidne amerikanske astronomen Arlo Landolt. Den utvecklas av personal vid George Mason University. Dess budget uppskattas till endast 19,5 miljoner US-dollar.

Tyvärr kan CubeSat inte ses med blotta ögat ens på natten på grund av dess ringa storlek och stora avstånd från jorden, men den kan lätt spåras med ett teleskop. Och denna uppgift kommer att förenklas av det faktum att Landolt-satelliten kommer att visas orörlig på himlen, eftersom dess planerade hastighet motsvarar jordens rotationshastighet.

Uppdragets främsta utredare är Peter Plavchan, biträdande professor i fysik och astronomi. Bildkälla: science.gmu.edu

«Konstgjord stjärna» kommer att tillåta astronomer att jämföra resultaten av att mäta ljusstyrkan hos ett objekt med faktiska data. Till skillnad från naturliga stjärnor kommer forskare att veta exakt hur mycket ljus detta objekt avger. Om det visar sig att teleskop inte bestämmer denna indikator helt korrekt, så innehöll alla tidigare studier av astronomer fel.

Som Business Insider rapporterar, för att kalibrera utrustningen kommer satelliten att skicka lasrar med ett visst antal ljuspartiklar till jorden, eller fotoner. Alla observatorier som kan upptäcka ett ovanligt föremål på himlen kommer att kunna använda verktyget.

All modern astronomi är baserad på analys av ljus från avlägsna stjärnor. Bildkälla: ria.ru

Hur en satellit hjälper till att avslöja rymdens mysterier

All modern astronomi är faktiskt baserad på ljuset som teleskop fångar. Baserat på ljusstrålen drar forskare slutsatser om stjärnans temperatur, dess massa, vilka typer av exoplaneter som kretsar runt den, och tar också reda på om liv potentiellt kan existera på dem.

Genom att till exempel bestämma temperaturen på en stjärna från en ljusstråle kan forskare beräkna hur långt bort en planet måste vara från den för att flytande vatten och eventuellt liv ska existera. Vatten är känt för att vara en av nyckelingredienserna för livets ursprung som vi känner det. Följaktligen, om det inte kan finnas flytande vatten på en planet på grund av att temperaturen är för hög eller låg, är det ingen idé att leta efter liv på den.

Problemet med sådana studier är dock att forskarna inte kan veta exakt hur mycket ljus vissa stjärnor sänder ut. De är för långt borta, så det är omöjligt att skicka en sond till dem och noggrant mäta ljusstyrkan. Dessutom absorberas en del av ljuset av jordens atmosfär, vilket också minskar forskningens noggrannhet.

Tack vare den «konstgjorda stjärnan» kommer observatorier att kunna kalibrera sina teleskop. Bildkälla: wikipedia.org

Forskare kommer att bestämma universums expansionshastighet

Enligt George Mason Universitys personal kommer den nya satelliten att tiodubbla forskningens noggrannhet. Detta kommer att hjälpa inte bara i sökandet efter jordliknande planeter, utan också vid mätning av ljus från avlägsna supernovor, vilket hjälper forskare att beräkna universums expansionshastighet.

Forskare som studerar universums expansion är står för närvarande inför ett allvarligt problem & #8212; kan inte komma till ett enda hastighetsvärde, eftersom olika metoder ger olika resultat. Därför kan utrustningskalibrering vara nyckeln till att lösa rymdens verkligt viktiga mysterier. Kanske kommer ny, exakt forskning till och med leda till en förståelse av den osynliga kraft som driver universums expansion. Denna kraft kallas vanligtvis mörk energi.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

För att sammanfatta allt ovanstående är kunskapen om astronomer från små planeter till hela universum baserad på förståelsen av stjärnorna. Om ett fel har smugit sig in i denna förståelse, kan idéerna om universum också vara felaktiga. En liten satellit kommer dock att rätta till detta. Det är förvånande att ett sådant uppdrag, som inte kräver stora utgifter och lösning av komplexa problem, lanseras först nu.


Date:

by