Længden af ​​dagen på Jorden vil ændre sig – kernen er skyld i dette

Hastigheden af ​​Jordens rotation omkring sin akse afhænger af forskellige faktorer og har ændret sig flere gange i løbet af planetens historie. For eksempel roterede Jorden for 3,5 milliarder år siden meget hurtigere, end den gør nu, men med Månens fremkomst begyndte rotationshastigheden at falde. Takket være dette var cyanobakterier i stand til at fylde atmosfæren med ilt, da de havde mere tid til at gøre dette i dagtimerne. Nu mener forskere, at dagen på Jorden kan blive endnu længere, men nu vil årsagen til dette ikke være Månen, men planetens indre faste kerne, som består af jern og nikkel og har en diameter, der kan sammenlignes med Månen.

Forskere forudser en stigning i dagens længde. Billedkilde: spacegid.com

Hvad sker der med Jordens kerne

Den indre kerne ligger i en dybde på 4.800 kilometer, den er varmere end Solen, men forbliver fast. Omkring den er den ydre kerne – et supervarmt lag af smeltede metaller. Detaljerede oplysninger om vores planets struktur begyndte at dukke op relativt for nylig – for omkring 40 år siden, da forskere begyndte at kortlægge Jordens indre baseret på registreringer af seismisk aktivitet. Vi har allerede fortalt dig, at ved den måde seismiske bølger forplanter sig i planetens tarme, kan forskere drage konklusioner om, hvilke materialer de er lavet af.

Så opdagede forskere først, at rotationshastigheden af ​​det indre kerne omkring sin akse er forskellig fra rotationshastigheden for resten af ​​planeten. Den snurrede lidt hurtigere. Men ifølge resultaterne af den seneste undersøgelse begyndte situationen at ændre sig siden 2010. Af en eller anden grund begyndte rotationshastigheden af ​​den indre kerne at falde. Som et resultat roterer den nu endnu langsommere end kappen og skorpen. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Nature.

Den indre kerne begyndte at rotere langsommere end de ydre lag. Billedkilde: www.bbc.com

Jordens rotation kan blive langsommere

Ifølge videnskabsmænd, hvis rotationshastigheden af ​​den indre kerne fortsætter med at aftage, vil dens tyngdekraft i sidste ende føre til en opbremsning i rotationshastigheden af ​​de ydre lag. Det vil sige, at Jorden vil begynde at rotere langsommere, end den gør nu, hvilket vil føre til en stigning i døgnets længde.

Det er sandt, at du næppe lægger mærke til dette, da vi stadig taler. omkring tusindedele af et sekund. Derfor er det højst sandsynligt, at folk ikke behøver at ændre kalendere eller længden af ​​dagen. Sandt nok kan alt ændre sig, hvis rotationshastigheden af ​​den indre kerne begynder at aftage endnu mere, hvilket heller ikke helt kan udelukkes.

At sænke rotationshastigheden af ​​den indre kerne kaldes «reset». Fotokilde: livescience.com

Hvorfor er jordens kerne langsommere

Det er ikke første gang, at forskere har bemærket, at Jordens indre kerne er ved at blive langsommere. Dette fænomen fik endda et navn – “tilbage”. Det har været diskuteret de sidste ti år, men det er meget svært at bevise. I en ny undersøgelse, for at bekræfte eksistensen af ​​tilbagekomsten, brugte forskere data fra mere end 100 jordskælv, der fandt sted samme sted.

Jordskælvene fandt sted langs en tektonisk pladegrænse på de sydlige Sandwichøer, som ligger i Atlanterhavet. Jordskælv fandt sted mellem 1991 og 2023. Hver seismisk hændelse gjorde det muligt at bestemme kernens position i forhold til kappen. Ved at sammenligne disse data var forskerne i stand til at opdage, at kernens rotationshastighed ændres nedad over tid.

Denne undersøgelse giver det hidtil mest overbevisende bevis på nuklear opbremsning. Årsagen til dette fænomen er dog stadig uklar. Forskere spekulerer i, at dette skyldes “kværning af den omgivende flydende jernkerne.” Men det er også muligt, at den indre kerne bliver bremset af tætte områder af klippekappen, der har kraftige gravitationskræfter. Det vil sige, at de kan tjene som en gravitations-“bremse”, det samme som Månen engang var for Jorden.

Forskere får information om den indre kerne ved hjælp af seismografer. Fotokilde: ru.123rf.com

Det er endnu ikke klart, på hvilke tidspunkter kernen bremser. Det er muligt, at kernen med jævne mellemrum sænker farten og derefter accelererer. Disse ændringer kan forekomme over årtier eller endda længere. Derfor er lange observationer nødvendige for at drage konklusioner.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Til sidst bemærker vi, at den indre kerne er et af de mest mystiske lag på vores planet. Og selvom videnskabsmænd for nylig har været i stand til at finde ud af en hel del information om den, og endda erfaret, at den er yngre end planeten selv, er meget stadig et mysterium.


Date:

by