Hvem bliver koldere mere – mænd eller kvinder?

Der er en opfattelse af, at kvinder tåler kulde værre end mænd, og under lige forhold er kvinder altid koldere. Der er dog ingen klare data om dette spørgsmål. Det skyldes blandt andet, at der ikke er mange videnskabelige undersøgelser, der ser på forskelle mellem mænd og kvinder med hensyn til modtagelighed for kulde. Men eksisterende data tyder på, at der faktisk ikke er sådanne forskelle mellem kønnene. Derudover er der ingen beviser for, at kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at lide af forskellige forkølelser på grund af hypotermi. En nylig undersøgelse foretaget af forskere har yderligere bekræftet dette.

Hvem bliver koldere? Mænd eller kvinder? Der er en opfattelse af, at kvinder bliver koldere i kulden. Fotokilde: the-steppe.com. Foto.

Der er en opfattelse af, at kvinder fryser mere i kulden. Fotokilde: the-steppe.com

Kvinders kropstemperatur er højere end mænd

I en nylig undersøgelse rekrutterede forskere 12 kvinder og 16 mænd. Alle var tynde nok til at udelukke kropsfedts indflydelse på evnen til at modstå kulde. Opgaven for forfatterne til værket var at finde ud af, hvad der sker med mænd og kvinder ved forskellige temperaturer — fra 31 grader Celsius til 17 grader.

Alle deltagere i forsøget var klædt i det samme tøj, og havde desuden sensorer på kroppen, der overvågede ikke kun kropstemperaturen, men også den elektriske aktivitet i musklerne. De brugte også et “kalorimeter” til at måle mængden af ​​ilt, mennesker indåndede, og mængden af ​​kuldioxid, de udåndede. Dette gjorde det muligt for dem at spore mængden af ​​brugt energi.

For at gøre undersøgelsen endnu mere præcis tog forfatterne også højde for vægt, højde, kropsfedtprocent og nogle andre faktorer. Som følge heraf var det første de var opmærksomme på de frivilliges kropstemperatur. Hos kvinder viste det sig at være lidt højere end hos mænd, men samtidig er kvinders hænder, fødder og ører normalt koldere.

Kropstemperaturen hos kvinder er højere end hos mænd. Kvinders kropstemperatur er lidt højere end hos mænd. Fotokilde: hibiny.ru. Foto.

Kvinder har en lidt højere kropstemperatur end mænd. Fotokilde: hibiny.ru

Det er meget muligt, at denne forskel er forbundet med kvindelige kønshormoner som østrogen og progesteron. Østrogen udvider blodkarrene i ekstremiteterne, hvilket kan få varme til at undslippe hurtigt. Progesteron derimod trækker blodkarrene i huden sammen, og det kan generelt være årsagen til højere kropstemperatur.

I det 19. århundrede var kropstemperaturen hos både kvinder og mænd højere end nu. Gennemsnittet var 37 grader celsius.

Derudover kan kvinders højere kropstemperatur i kulde være forbundet med en højere procentdel af kropsfedt end mænd. Det giver en vis varmeisolering til kroppen. Ud fra dette kan vi konkludere, at på grund af den højere temperatur begynder kvinder, under lige forhold i kulden, at ryste hurtigere. Denne antagelse blev dog ikke bekræftet under eksperimentet.

Undersøgelsen viste, at mænd og kvinder tåler kulde lige meget. Fotokilde: www.telegraf.ru

Kvinder og mænd tolererer kulde lige meget

Deltagerne selv vurderede deres opfattelse af kulde på en skala fra “meget koldt” til “meget varmt.” Temperaturopfattelsen af ​​mænd og kvinder var den samme under hele forsøget. Deltagere af begge køn rystede lige meget i kolde temperaturer. Desuden var den laveste temperatur, hvor folk ikke begyndte at fryse, den samme – 20-21 grader Celsius.

Hudtemperaturen hos de frivillige var også nogenlunde den samme, men hos kvinder var den som nævnt ovenfor i gennemsnit lidt højere. Andre fysiologiske indikatorer hos mænd og kvinder var også næsten de samme, men kvinder havde en lidt lavere basal stofskifte. Dette udtryk refererer til den minimale mængde kalorier, som en person bruger i hvile for at opretholde livet.

Kvinder og mænd tolererer kulde ligeligt. Opfattelsen af ​​kulde afhænger af procentdelen af ​​kropsfedt. Fotokilde: dzen.ru. Foto.

Opfattelsen af ​​kulde afhænger af din kropsfedtprocent. Billedkilde: dzen.ru

Den omgivende temperatur, ved hvilken kvindekroppen begynder at bruge mere energi på at opretholde kropstemperaturen, var omkring 1 grad højere end mænds. Men overordnet viste resultaterne, at mænd og kvinder reagerede ens på kulde. Det rapporterer forskerne i tidsskriftet PNAS. De forskelle, der blev fundet, er mere individuelle og kan være forbundet med kvinders højere kropsfedtindhold.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra verden af videnskab og de seneste opdagelser!

Det skal siges, at disse resultater stemmer overens med tidligere undersøgelser, hvor forskere kom til samme konklusion – opfattelsen af ​​kulde og evnen til at tolerere det afhænger af kroppens individuelle egenskaber, ikke køn. Dette vedrører primært kropsfedtprocent og kropsoverfladeareal. Derudover er der andre faktorer, såsom hærdning. En hærdet person er mindre modtagelig for kulde end en uhærdet person. Derfor har den opfattelse, at kvinder er mere bange for kulden end mænd, ingen videnskabelig dokumentation.


Date:

by