Längden på dagen på jorden kommer att förändras – kärnan är skyldig till detta

Hastigheten för jordens rotation runt sin axel beror på olika faktorer och har förändrats flera gånger under planetens historia. Till exempel, för 3,5 miljarder år sedan roterade jorden mycket snabbare än den gör nu, men med månens tillkomst började rotationshastigheten minska. Tack vare detta kunde cyanobakterier fylla atmosfären med syre, eftersom de hade mer tid att göra detta under dagsljuset. Nu tror forskare att dagen på jorden kan bli ännu längre, men nu kommer anledningen till detta inte att vara månen, utan planetens inre solida kärna, som består av järn och nickel, och har en diameter som är jämförbar med månen.

Dagens längd kommer att förändras på jorden — kärnan är skyldig till detta. Forskare förutspår en ökning av dagens längd. Bildkälla: spacegid.com. Foto.

Forskare förutspår en ökning av dagens längd. Bildkälla: spacegid.com

Vad händer med jordens kärna

Den inre kärnan ligger på ett djup av 4 800 kilometer, den är varmare än solen, men förblir fast. Runt den finns den yttre kärnan – ett superhett lager av smält metall. Detaljerad information om vår planets struktur började dyka upp relativt nyligen – för cirka 40 år sedan, när forskare började kartlägga jordens inre baserat på registreringar av seismisk aktivitet. Vi har redan berättat för dig att genom att seismiska vågor sprider sig i planetens tarmar kan forskare dra slutsatser om vilka material de är gjorda av.

Då upptäckte forskare först att rotationshastigheten för det inre kärnan runt sin axel skiljer sig från rotationshastigheten för resten av planeten. Det snurrade lite snabbare. Men enligt resultaten från den senaste studien började situationen förändras sedan 2010. Av någon anledning började rotationshastigheten för den inre kärnan minska. Som ett resultat roterar den nu ännu långsammare än manteln och skorpan. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature.

Den inre kärnan började rotera långsammare än de yttre lagren. Bildkälla: www.bbc.com

Jordens rotation kan sakta ner

Enligt forskare, om rotationshastigheten för den inre kärnan fortsätter att sakta ner, kommer dess gravitationskraft så småningom att leda till en avmattning av rotationshastigheten för de yttre lagren. Det vill säga, jorden kommer att börja rotera långsammare än den gör nu, vilket kommer att leda till att längden på dygnet ökar.

Det är sant att du knappast kommer att märka detta, eftersom vi fortfarande pratar ungefär tusendels sekund. Därför kommer folk troligen inte att behöva ändra kalendrar eller längden på dagen. Det är sant att allt kan förändras om den inre kärnans rotationshastighet börjar sakta ner ännu mer, vilket inte heller helt kan uteslutas.

Att sakta ner rotationshastigheten för den inre kärnan kallas «återställning». Bildkälla: livescience.com

Varför saktar jordens kärna ner

Det är inte första gången som forskare har märkt att jordens inre kärna saktar ner. Detta fenomen fick till och med ett namn – “retur”. Det har diskuterats de senaste tio åren, men det är väldigt svårt att bevisa. I en ny studie, för att bekräfta förekomsten av återkomsten, använde forskare data från mer än 100 jordbävningar som inträffade på samma plats.

Jordbävningarna inträffade längs en tektonisk plattgräns på södra Sandwichöarna, som ligger i Atlanten. Jordbävningar inträffade mellan 1991 och 2023. Varje seismisk händelse gjorde det möjligt att bestämma kärnans position i förhållande till manteln. Genom att jämföra dessa data kunde forskare upptäcka att kärnans rotationshastighet ändras nedåt över tiden.

Den här studien ger de mest övertygande bevisen hittills på kärnkraftsnedgång. Orsaken till detta fenomen är dock fortfarande oklar. Forskare spekulerar att detta beror på “kärnande av den omgivande flytande järnkärnan.” Men det är också möjligt att den inre kärnan bromsas av täta områden av den steniga manteln som har kraftfulla gravitationskrafter. Det vill säga, de kan fungera som en gravitationsbroms, på samma sätt som månen en gång var för jorden.

Forskare får information om den inre kärnan med hjälp av seismografer. Bildkälla: ru.123rf.com

Det är inte heller klart i vilka ögonblick kärnan saktar ner. Det är möjligt att kärnan med jämna mellanrum saktar ner och sedan ökar hastigheten. Dessa förändringar kan inträffa under decennier eller till och med längre. Därför, för att dra slutsatser, är långa observationer nödvändiga.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Slutligen noterar vi att den inre kärnan är ett av de mest mystiska lagren på vår planet. Och även om forskare nyligen har kunnat ta reda på en hel del information om den, och till och med lärt sig att den är yngre än planeten själv, är mycket fortfarande ett mysterium.


Date:

by