En injektion för psoriasis kostar $52 000 i USA. Priset på läkemedlet i Ryssland kommer att överraska dig mycket

Psoriasis är en allvarlig kronisk sjukdom som orsakar hudskador. I själva verket är det en patologi där det mänskliga immunförsvaret angriper sina egna hudceller. Tyvärr har modern medicin ännu inte kunnat bota psoriasis helt, eftersom sjukdomen uppstår på genetisk nivå. Men befintliga läkemedel eliminerar symtom, det vill säga orsakar långvarig remission. De mest effektiva av dem är de som eliminerar orsaken till hudskador, och de är ganska dyra. Till exempel varierar kostnaden för en injektion av Stelara från Johnson&Johnson i USA från 27 000 USD till 52 000 USD. Överraskande nog är kostnaden för det amerikanska läkemedlet i Ryssland helt annorlunda, och skillnaden är mindre.

En injektion mot psoriasis kostar $52 000 i USA. Priset på läkemedlet i Ryssland kommer att överraska dig mycket. Psoriasis är en allvarlig sjukdom som orsakar människor fysiskt och psykiskt lidande. Fotokälla: journal.tinkoff.ru. Foto.

Psoriasis — en allvarlig sjukdom som orsakar människor fysiskt och psykiskt lidande. Bildkälla: journal.tinkoff.ru

Psoriasis — orsaker till sjukdomen

Psoriasis visar sig i form av papler (utslag) eller rosa-röda plack på kroppen. I det här fallet blir den skadade ytan täckt med fjäll och skalar av. En person upplever vanligtvis allvarliga obehag, eftersom sjukdomen åtföljs av klåda och smärta.

Utslagen kan uppträda på vilken del av kroppen som helst, men psoriasis förekommer oftast på huvud, armbågar och händer. Detta orsakar patienter inte bara fysiskt, utan också psykiskt lidande. Sjukdomen kan uppstå i alla åldrar, men oftare uppträder den efter 20 år.

Varför uppstår denna sjukdom? Faktum är att det finns många skäl, såväl som dess typer. För närvarande erkänner forskare immunsystemets deltagande i mekanismerna för utveckling av psoriasis. Celler i kroppens immunsystem (immunocyter), som hos friska människor reagerar på främmande ämnen, börjar attackera kroppens celler, oftast huden.

Psoriasis uppträder ofta på armbågarna. Bildkälla: ria.ru

Av denna anledning börjar en mer aktiv delning av celler i dess ytskikt. Emellertid har epitelceller, det vill säga hudceller, inte tid att mogna helt, vilket gör att de inte kan fästa fast vid varandra. Av denna anledning kommer de till ytan och bildar plackliknande utsprång som växer. Enkelt uttryckt är orsaken till psoriasis immunsystemets felaktiga funktion.

Hur fungerar läkemedlet mot psoriasis

Psoriasis behandlas med olika medel, bland annat på lokal nivå med alla typer av salvor, krämer, lotioner och till och med blodiglar . De eliminerar klåda, hudinflammation, fjällning och andra symtom. Men den mest effektiva lösningen på problemet, som nämnts ovan, är att eliminera orsaken till utslaget. För detta ändamål används läkemedel som Stelara, som förhindrar immunocyter från att angripa hudceller.

Immunocyter — immunceller, som vid psoriasis börjar angripa hudceller. Bildkälla: profhobby.ru

Läkemedlets verkningsprincip är att blockera cytokiner, det vill säga proteiner som interagerar med den cellulära receptorn för att attackera cellen. Det vill säga, de binder till cytokiner, som ett resultat av vilka immunocyter inte längre kan skada kroppens celler. Problemet är löst tills det dyker upp nya immunceller som kan attackera huden igen.

Den dyraste injektionen mot psoriasis

Av allt ovanstående följer att en person med psoriasis måste upprepa behandlingsförloppet då och då, eller snarare — immunsuppression. Även om läkemedlet inte är lika dyrt som läkemedlen vi pratade om tidigare, kostar ändå en injektion i USA 27 tusen dollar, och enligt GoodRx-resursen når den genomsnittliga kostnaden för detta läkemedel i Amerika 52 347 dollar. Men det mest intressanta är att kostnaden för Stelar varierar mycket i olika länder.

I Ryssland kostar det amerikanska läkemedlet mot psoriasis Stelara mer än 10 gånger mindre än i USA. Bildkälla: mosmedpreparaty.ru

Till exempel, i Spanien kan detta läkemedel köpas för 2700-3000 euro. I Kanada kostar det 5 000 kanadensiska dollar. I Slovenien kommer Stelara att kosta 2000 euro. I Ryssland kan läkemedlet köpas för 180-200 tusen rubel, vilket är cirka 2 400 amerikanska dollar. Således är påslaget i USA för drogen cirka 24 000 dollar. Vad som är anledningen till denna prispolicy för det amerikanska företaget Johnson&Johnson förblir ett mysterium.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från världen av vetenskap och de senaste upptäckterna!

Slutligen noterar vi att Ryssland har utvecklat sitt eget läkemedel mot psoriasis — Efleira. Det påverkar också cytokiner, vilket förhindrar immunocyter från att attackera celler. Dess pris på apotek är mindre än 23 tusen rubel.


Date:

by