De dyreste stoffer i verden – de koster mere end en lejlighed i Moskva

Når vi går på apoteket på grund af en anden kronisk eller akut luftvejssygdom, klager vi ofte over de høje omkostninger ved medicin. Men i de fleste tilfælde taler vi om ganske gennemførlige omkostninger. Men der er desværre sygdomme, som kræver rigtig dyr behandling, som er utilgængelig for langt de fleste mennesker. Nogle stoffer er så dyre, at selv salg af dyre boliger i en stor by, for eksempel Moskva, ikke vil hjælpe dig med at købe dem.

De dyreste lægemidler i verden - de koster mere end en lejlighed i Moskva. Behandling med nogle lægemidler koster mere end en million dollars om året. Fotokilde: dzen.ru. Foto.

Behandling med nogle lægemidler koster mere end en million dollars om året. Fotokilde: dzen.ru

Indhold

  • 1 Zolgensma — det dyreste lægemiddel
  • 2 Zokinvi – et lægemiddel til behandling af Hutchinson-Gilford syndrom
  • 3 Daniels — medicin mod neuroblastom
  • 4 Ravicti – et lægemiddel mod lidelser i urinstofcyklussen
  • 5 Lumizyme til behandling af Pompes syndrom

Zolgensma — det dyreste lægemiddel

Zolgensma (Onasemnogene abeparvovec) bruges til at behandle spinal muskelatrofi (SMA). Dette er en ret sjælden sygdom forårsaget af ændringer i visse gener. Det resulterer normalt i mangel på SMN-protein og død af motorneuroner. Af denne grund ophører signaler mellem hjernen og musklerne med at blive transmitteret, hvilket resulterer i gradvis muskelatrofi.

I takt med at sygdommen hele tiden skrider frem, mister personen først motoriske færdigheder. I senere stadier mister patienten evnen til at trække vejret, hvilket kan føre til døden. Omkring 1.000 børn med SMA er registreret i Rusland.

Zolgensma er det dyreste lægemiddel. Et behandlingsforløb med Zolgensma koster mere end 2 millioner amerikanske dollars. Fotokilde: tochka.by. Foto.

Et terapiforløb med Zolgensma koster mere end 2 millioner dollars. Fotokilde: tochka.by

Lægemidlet Zolgensma blev godkendt relativt nylig — i 2019. Det er en genterapi og har til formål at behandle spinal muskelatrofi i barndommen ved at erstatte det manglende eller dysfunktionelle SMN1-gen, som er hovedårsagen til CMA. Omkostningerne ved en engangsprocedure er 2.125.000 amerikanske dollars. Det er rigtigt, at i nogle tilfælde er et kursus, der koster 750.000 USD tilstrækkeligt, og så skal du årligt bruge omkring 350.000 USD på lægemidlet.

Zokinvi er et lægemiddel til behandling af Hutchinson-Gilford syndrom

Hutchinson syndrom – Guilfords sygdom er også kendt som progeria sygdom, hvor accelereret aldring af kroppen opstår på grund af genetiske defekter. Forventet levetid for denne sygdom varierer fra 7 til 28 år, men i gennemsnit lever mennesker 12-13,5 år. Derfor overlever de fleste børn ikke til voksenalderen.

Progeria får børn til at ligne gamle mennesker. Billedkilde: cnbc.com

I lang tid bestod terapi for Hutchinson-Gilford syndrom i at støtte kroppen og behandle komplikationer. I 2020 blev lægemidlet Zokinvi godkendt, hvilket forlænger livet. Undersøgelsen viste, at Zokinvi øgede den forventede levetid for progeriapatienter med tre måneder, når det blev taget i tre år. Hvis du tager stoffet i 11 år, øges den forventede levetid med 2,5 år. Et årligt behandlingsforløb med lægemidlet koster cirka 1 million dollars.

Danielsa — medicin mod neuroblastom

Neuroblastom er en type kræft, der opstår fra umodne nerveceller kendt som neuroblaster. Denne sygdom er den mest almindelige type hjernetumor hos børn. Men neuroblastom kan også forekomme i andre dele af kroppen, for eksempel opstår det ofte i binyrerne.

Neuroblastom kan forekomme i forskellige dele af kroppen. Billedkilde: neuroblastom.help

Neuroblastom diagnosticeres normalt på et fremskredent stadium, og sygdommen kommer ofte igen og bliver behandlingsrefraktær. I 2020 blev Danyelza godkendt til at behandle tilbagevendende neuroblastom. Det bruges i forbindelse med immunterapi. Et årligt behandlingsforløb koster mere end 977 tusind amerikanske dollars.

Ravicti er et lægemiddel mod urinstofcyklusforstyrrelser

Urea Cycle Disorder (UCD) er en medfødt lidelse forbundet med metaboliske forstyrrelser. På grund af mangel på enzymer eller transportproteiner i kroppen afbrydes processen med urinstofdannelse. Dette fører til en stigning i ammoniumniveauer og udvikling af en livstruende tilstand.

Mennesker med NCD er nødt til at følge en streng diæt hele livet, men det er ikke nok til at undgå ophobning af ammoniak. Derfor, for at opretholde en normal tilstand, ordineres patienterne lægemidlet Ravicti. Det er en oral opløsning, det vil sige, den påføres gennem munden. Prisen for en flaske er mere end 5 tusinde amerikanske dollars, og behandling om året når op på næsten 800 tusinde amerikanske dollars.

Udgiften til en flaske Ravikti overstiger 5.000 USD. Fotokilde: 100flakonov.ru

Lumizim til behandling af Pompes syndrom

Blandt listen over de dyreste lægemidler kan man ikke undlade at nævne Lumizyme, som er nødvendigt for at eliminere symptomerne på Pompes sygdom. Når det opstår, ophobes glykogen i kroppen, hvilket fører til dysfunktion af de berørte organer, oftest muskler og lever.

Medikamentet indgives hver anden uge i en dosis på 50 mg pr. kg krop. vægt. Som følge heraf koster behandlingen hvert år 520.000 — 625.000 amerikanske dollars. Lægemidlet skal tages hele dit liv.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Hvorfor er omkostningerne ved nogle lægemidler så høje? Faktum er, at deres udvikling tager mange år. Farmakologiske virksomheder bruger milliarder af dollars, men ikke alle lægemidler bliver i sidste ende godkendt. Derfor skal virksomhederne dække deres omkostninger. Der er dog stadig håb om, at prisen på medicin vil falde med udviklingen af ​​kunstig intelligens. Du kan læse mere om dette på linket.


Date:

by