Forskare anser att denna blomma är intelligent – har den verkligen intelligens?

För att en levande varelse ska ha intelligens måste den ha ett centralt nervsystem. Men vissa livsformer på jorden beter sig ganska intelligent, även utan ett centralt nervsystem. Det gäller till exempel vissa växter. Vi är vana vid att behandla dem som levande, men utan medvetande. Men enligt vissa vetenskapsmän har vi blivit gisslan av våra egna fördomar. Till exempel hävdar miljökemist Andre Kessler, anställd vid Cornell University, och hans kollegor att beteendet hos vissa växter indikerar att de har intelligens och förmåga att fatta beslut.

Forskare anser att denna blomma är intelligent och har den verkligen intelligens? En växt som kan ha intelligens. Fotokälla: wildplantsshimane.jp. Foto.

En anläggning som kan ha intelligens. Bildkälla: wildplantsshimane.jp

Växter kan ha intelligens

Nyligen har forskare börjat ompröva sin inställning till många levande varelsers mentala förmågor. Till exempel, enligt New York-deklarationen, som undertecknades av nästan 40 forskare från olika länder, har alla ryggradsdjur och även vissa insekter medvetande.

Men forskare vid Cornell University gick ännu längre. Enligt deras åsikt kan vissa typer av flora agera och reagera på omgivningen genom att använda minne i kombination med förmågan att fatta beslut. Det rapporterar de i publikationen Plant Signaling and Behavior. Vid första anblicken låter detta som science fiction, men forskare ger allvarliga argument för detta påstående. Till exempel nämner de den senaste upptäckten av Kessler-laboratoriet som ett exempel.

Goldenrod sänder signaler till grannar när den attackeras av insekter. Bildkälla: news.zerkalo.io

Växten (Solidago altissima) känd som gullvivan har förmågan att frigöra flyktiga organiska föreningar när den attackeras av bladbaggarlarver. På så sätt vilseleder den insekterna, skickar en signal om att den är bortskämd, och larverna letar bättre efter bättre mat. Men det är inte allt, växten ändrar också reflektionen av rött ljus från bladen, vilket är tydligt synligt även på långt avstånd.

Vi kan säga att detta bara är en reaktion från växten som utvecklats under evolutionen. . Det reflekterade ljuset och VOC som frigörs fungerar dock som en signal om överhängande fara för andra växter i närheten. Efter att ha fått den går de också “på defensiven” redan innan bladbaggarlarven angriper dem.

Inte bara närliggande gullvivor börjar producera skyddande kemikalier, men de växer också snabbare, rapporterar studien. Detta tyder på att växten inte bara är mottaglig för signaler från omgivningen, utan också kan “förutse framtiden” och till och med förbereda sig för den.

Goldenrod börjar förbereda sig i förväg för «attacken» bladbaggarlarver. Bildkälla: macroclub.ru

Liknande beteende observeras även i vissa andra växter, till exempel tobak. Och enligt forskare faller det helt under begreppet “närvaro av intelligens.” Det hjälper växter att överleva i sin miljö.

Hur växter “fattar beslut”

Goldenrod har troligen inte nerver som kan överföra elektriska signaler, till skillnad från djur. Växtceller är dock kopplade till system som kan överföra kemiska signaler. Detta gör att växten kan ta emot och ta emot information, samt svara på den, även utan ett centralt nervsystem.

Enligt Andre Kessler är en anläggnings svar på VOC mer än bara en reflex och en fast uppsättning åtgärder. Växter uppvisar “avsiktliga” beteendeförändringar. Faktum är att gullvivan inte ändrar sin ljusemission när det inte finns några andra färger i närheten. Det vill säga att anläggningen inte skickar en signal om det inte finns någon som tar emot den. Så frågan är inte om guldris uppvisar intelligent beteende, utan — hur klarar han av detta utan det centrala nervsystemet.

Hur växter

Växter har inget centralt nervsystem, men de kan ha utvecklat ett system för att utbyta kemiska signaler. Bildkälla: vestitula.ru

Det måste sägas att växternas förmåga att utbyta signaler med hjälp av VOC inte är någon nyhet för forskare. Detta har varit känt sedan 80-talet. De flesta studier utfördes dock i laboratorieförhållanden, inklusive den ovan nämnda studien. Därför återstår det att se hur växter kommunicerar i det vilda.

För nu är många forskare fortfarande skeptiska till växternas förmåga att använda sitt eget “kemiska språk” och fatta beslut baserat på någon form av intelligens. Men med tiden kan de också behöva ändra uppfattning om de aviserade slutsatserna kan bekräftas i framtida forskning.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Låt oss slutligen påminna dig om en annan intressant upptäckt av forskare. Det upptäcktes nyligen att växter “skriker” under stress. Det är sant att vi inte hör detta, eftersom de gör ljud inom ultraljudsområdet.


Date:

by