Folk kan ikke lide lugten af ​​nære slægtninge, og det er godt.

Det har længe været kendt, at lugtesansen hos mennesker spiller en vigtig rolle i kommunikationen med andre mennesker, selvom vi ikke selv bemærker det. Du har helt sikkert selv bemærket, at nogle gange fremkalder fremmede sympati eller antipati uden nogen åbenbar grund. Ifølge videnskabsmænd spilles en vigtig rolle i dette af lugten af ​​en persons krop, som vores hjerne evaluerer uden at vi bemærker det. Generelt er opfattelsen af ​​aromaer forbundet med mange psykofysiologiske processer, og den studeres stadig aktivt. Ifølge resultaterne af nogle undersøgelser udvælger vi endda vores venner efter lugt, for ikke at nævne vores soulmate. Det er svært at sige, hvordan og ud fra hvilke kriterier vores hjerne vurderer “lugtens kvalitet” af en anden person, men vi ved med sikkerhed, hvilke personers lugt altid virker ubehagelig for os – det er vores nærmeste slægtninge.

Folk kan ikke lide duften af ​​nære slægtninge, og det er godt. Folk kan ikke lide lugten af ​​deres nærmeste slægtninge af det modsatte køn. Fotokilde: gazeta.ru. Foto.

Folk kan ikke lide lugten af ​​deres nærmeste familie af det modsatte køn. Fotokilde: gazeta.ru

Folk kan ikke lide lugten af ​​slægtninge

I en ret simpel undersøgelse tjekkede videnskabsmænd, hvilke menneskers lugte vi bedst kan lide, og hvilke — mindre. For at gøre dette fik frivillige mulighed for at lugte fremmede og nære pårørendes ting. Mærkeligt nok foretrak alle deltagere i eksperimentet lugten af ​​fremmede frem for deres egne familiemedlemmer.

Folk kan ikke lide lugten af ​​slægtninge. Mødre kan ikke lide lugten af ​​deres børn. Fotokilde: esp.md. Foto.

Det, der er særligt interessant, er, at mødre stærkt ikke kunne lide lugten af ​​deres børn. Børnene væmmedes ved lugten af ​​deres far. Brødre og søstre af forskelligt køn følte også afsky for hinandens lugt. Men børn af samme køn behandlede lugten af ​​deres brødre og søstre ganske roligt og oplevede ingen ubehagelige følelser.

Kan pårørende genkende hinanden på lugt

I løbet af undersøgelsen testede forskerne også, om pårørende kunne genkende deres familiemedlemmer på lugt. Kan mødre og fædre for eksempel genkende lugten af ​​deres børn? Som det viste sig, genkender forældre deres preteen børn ved deres lugt, og mødre gør dette mere præcist. Forældre kunne dog ikke afgøre, hvilket barn lugten tilhørte, hvis der var to eller flere børn i familien.

Børn under 8 år kunne ikke genkende deres mødre på deres lugt. De eneste undtagelser var sønner, der blev ammet. Men i en ældre alder, fra 9 til 15 år, genkender børn lugten af ​​deres mor.

Hvorfor forårsager lugten af ​​slægtninge afsky

I betragtning af alt ovenstående kan det antages, at aversion mod lugten af ​​slægtninge, især dem af forskellige køn, er en af ​​de mekanismer, der forhindrer incest. Faktum er, at reproduktion af sunde afkom er en nødvendighed for enhver art. Incest er kendt for at føre til alvorlige helbredsproblemer hos børn. Derfor har evolutionen i sig selv givet visse arter visse “sikkerheder” mod incest.

Mulighederne for sådanne sikringer er meget forskellige. For eksempel driver nogle dyr deres afkom væk fra deres territorium, når de vokser op. En anden almindelig “sikring” i dyreverdenen er livslang troskab over for ens partner. Dyr som elefanter forsøger at parre hunner fra deres afkom med unge hanner fra “familier”, der bor geografisk langt væk. Desuden er det unge par «introduceret» bedstemødre er stadig i en tidlig alder og sørger for, at de helt sikkert “bliver gift”.

Det skal siges, at elefanter generelt er meget sociale dyr, og på mange måder minder om mennesker. For eksempel har vi tidligere fortalt dig, at disse dyr kalder hinanden ved navn og begraver deres kære.

Ulve genkender deres slægtninge på lugten. Billedkilde: 63samara.ru

Der er også sådan noget som “individuel prægning”. Forældre og børn husker hinandens lugt og udseende. For eksempel hjælper dette i en ulveflokke med at spore graden af ​​slægtskab for alle dens medlemmer. Mange dyr bestemmer komplekse slægtskabsmønstre ved lugt, selv fætre og kusiner.

Hos mennesker er blandt andet moralsk uddannelse vigtig, det vil sige processen med at danne normer, idealer hos børn , og principper, der er accepteret i samfundet, der regulerer adfærd. Men det ser ud til, at lugtesansen også er en ekstra “begrænser.”

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser !

Desværre ved videnskaben stadig meget lidt om, hvordan lugte påvirker vores adfærd. For eksempel hvad der styrer vores hjerne, når den vælger venner efter lugt. Ifølge en undersøgelse forsøger vi på det underbevidste niveau at vælge mennesker med en lignende lugt til kommunikation. Mest sandsynligt har vi arvet denne egenskab fra vores gamle forfædre, som stolede på deres lugtesans meget mere end vi gør.


Date:

by