Fugleinfluenzavaccinationer vil begynde i Finland – bør andre lande forberede sig?

Fugleinfluenza, som indtil for nylig ikke udgjorde en trussel mod mennesker, bliver nu et stadig mere alvorligt folkesundhedsproblem. Virussen begyndte at inficere mennesker og spredte sig fra pattedyr, ikke kun fugle. Men det mest ubehagelige er, at det har en høj dødelighed, som ifølge nogle skøn når op på 60%. Det er derfor ikke overraskende, at nogle medicinalfirmaer begyndte at udvikle vacciner mod fugleinfluenzavirus sidste år. Finland bliver det første land, der begynder at vaccinere sine borgere.

Vaccination mod fugleinfluenza vil begynde i Finland og bør andre lande forberede sig? Vaccination af mennesker mod fugleinfluenza vil begynde i Finland. Foto.

Vaccination af mennesker mod fugleinfluenza begynder i Finland

Vaccination mod fugleinfluenza — hvem vil det påvirke

På det seneste er fugleinfluenzavirusset i stigende grad dukket op i verdensmediernes overskrifter. For ikke længe siden talte vi om første gang i USA, at en person blev inficeret med virussen fra en ko. Efterfølgende blev yderligere to landarbejdere smittet med fugleinfluenza, hvilket er i alt tre tilfælde. Dette er virkelig ubehagelige nyheder, da folk tidligere kun blev inficeret med virussen direkte fra fugle.

Der er dog endnu ingen beviser for overførsel af virussen mellem mennesker. Derfor har mennesker, der kommer i kontakt med dyr, som dem, der arbejder på gårde, i øjeblikket størst risiko for smitte. Hvis virussen begynder at sprede sig fra person til person, vil smitterisikoen true alle uden undtagelse.

I USA begyndte folk at blive inficeret med fugleinfluenza fra køer

Med denne udsigt underskrev EU en kontrakt med CSL Seqirus den 11. juni 2024 om levering af mere end 40 millioner doser vaccine til 15 medlemslande, som rapporteret af Reuters. Sandt nok vil de blive leveret over fire år, efterhånden som infektionen breder sig. Den første batch sørger for levering af 665 tusind doser.

Det skal siges, at det ikke kun er EU, der er bekymret for indkøb af fugleinfluenzavacciner. Lignende indsats er allerede i gang i USA, Canada og Storbritannien. Da tilfælde af infektion bliver flere og flere, og det allerede er indlysende, at virussen kan spredes over hele planeten, er det sikkert at sige, at andre lande også vil begynde at købe eller udvikle deres egne vacciner.

Som nævnt ovenfor vil det første land Finland være det land, der begynder at vaccinere. Sandt nok vil det ikke påvirke alle borgere, men kun dem, der har størst risiko for smitte, for eksempel fjerkræbrugsarbejdere.

Vaccinen er udviklet mod H5N8-stammen

Vaccine mod fugleinfluenza

Den pågældende vaccine er udviklet mod den zoonotiske influenza Seqirus. Det blev godkendt til brug af det europæiske lægemiddelagentur (EMA) tilbage i oktober 2023. Vaccinen er ganske vist ikke udviklet mod H5N1-stammen, som for nylig har spredt sig over hele verden og inficeret mennesker, men er rettet mod H5N8-virussen.

Målet for vaccinen er dog overfladeproteinet hæmagglutinin af virussen, det vil sige “H”-delen, som er ens for begge stammer. Der er selvfølgelig ikke 100% sikkerhed for, at vaccinen vil være effektiv mod begge stammer, men chancerne er ret store. Under alle omstændigheder er der stadig ingen anden vaccine.

Hvorfor begynder vaccination mod fugleinfluenza i Finland

Det skal siges, at der endnu ikke er registreret nogen tilfælde af human infektion med H5N1-virussen i noget EU-land. Der er heller ingen tilfælde af smitte i Finland. Men hvad er årsagen til hastværket med at træffe beslutninger i denne sag?

Hvorfor vil vaccination mod fugleinfluenza begynde i Finland. Vaccinen gives først til personer, der har størst risiko for at blive smittet med fugleinfluenza. Foto.

Vaccinen gives først til personer, der har den højeste risiko for at få fugleinfluenza

Sagen er, at der i Finland i 2023 var mange store udbrud af højpatogen H5N1 hos vilde fugle såvel som hos dyr af mere end 500 gårde i landet. Det betyder, at der kan opstå endnu et udbrud når som helst, men denne gang kan ikke kun dyr, men også mennesker blive smittet.

Infektionen af ​​dyr, der er opdrættet for deres pels, med virussen giver anledning til særlig bekymring. Disse omfatter for eksempel mink, som er særligt modtagelig for fugleinfluenza. Sådanne dyr bidrager til spredningen af ​​virussen blandt pattedyr, herunder øger risikoen for infektion hos mennesker.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Det er muligt, at hvis vaccinen er effektiv mod H5N1-stammen, kan den stoppes, før en epidemi opstår. Ellers har fugleinfluenza en chance for at blive sygdommen X, som forskerne i øjeblikket forventer.


Date:

by