Vilken är den kallaste staden i världen?

Den kallaste kontinenten på jorden är som vi vet Antarktis – temperaturen här sjunker under -89,2 grader Celsius. När folk först började besöka det blev de förvånade över hur kallt det var. Till exempel talade han i sitt brev till upptäcktsresanden Ernest Shackleton i september 1902 om den extrema kylan, som ledde till katastrofala konsekvenser för besättningen – en person dog till och med. Temperaturen, sa han, sjönk till -52 grader Celsius. De flesta skulle tycka att sådan frost verkligen är outhärdlig, men det finns en stad i Ryssland där invånarna måste hantera mycket lägre temperaturer varje år.

Vilken stad är den kallaste i världen? I den kallaste staden på jorden sjunker temperaturen till -60 grader. Foto.

I den kallaste staden på jorden sjunker temperaturen till -60 grader

Innehåll

  • 1 Det kallaste befolkade området på jorden< /li >
  • 2 Den kallaste staden på jorden
  • 3 Hur människor bor i den kallaste staden på jorden
  • 4 Varför är det så kallt i Yakutsk

Det kallaste befolkade området på jorden

Det kallaste befolkade området på planeten är Oymyakon i Yakutia. Det är en liten by, men är välkänd över hela världen som en av “Kylans pol”. Det är verkligen en väldigt hård plats. Det officiellt erkända absoluta minimumet här registrerades den 6 februari 1933 – det var -67,7 grader. Men enligt vissa rapporter sjönk temperaturen 1964 till -71,1 grader.

Bosättningen Oymyakon anses vara den kalla polen. Bildkälla: ren.tv

Det är sant att det nyligen har förekommit debatt bland forskare om det kallaste befolkade området. Till exempel satte myndigheterna i Jakutien Verkhoyansk, där 768 människor bor, på första plats. Under de kallaste månaderna är temperaturen här 1-1,3 grader lägre än i Oymyakon. I januari 1885 sjönk temperaturen här till -67,8 grader Celsius. Den genomsnittliga årstemperaturen är dock fortfarande 0,33 grader högre än i Oymyakon.

Den kallaste staden på jorden

Oymyakon och Verkhoyansk är små bosättningar som inte kan kallas fullfjädrade städer. Om vi ​​rankas bland större bosättningar kommer Yakutsk att bli ledaren. Det är den största staden byggd på permafrost — det är hem för mer än 336 tusen människor. Det är sant, till skillnad från många andra bosättningar i Sibirien, i Yakutsk är de flesta hus byggda på pålar. Därför är de inte rädda för tina på sommaren, när permafrosten börjar tina.

Temperaturen här når -60 grader Celsius, och lokalbefolkningen hävdar att de har upplevt ännu svårare frost. Det är sant att dessa uttalanden inte har bekräftats, men i alla fall, på vintern finns det svårare frost än de som upptäcktsresanden Ernest Shackleton klagade över i Antarktis. Därför är det svårt att föreställa sig att inte polarforskare lever under sådana förhållanden under en expedition, utan hundratusentals vanliga människor under hela livet.

I Jakutsk sjunker temperaturen till -60 grader. Bildkälla: nesiditsa.ru

Hur människor bor i den kallaste staden på jorden

För många människor verkar även frost på -30 -35 grader Celsius som en otrolig katastrof, där livet bokstavligen “stoppar”. Men hur klarar lokalbefolkningen temperaturer ner till -50 -60 grader? Man kan anta att de ofta blir sjuka och dör av olika förkylningar, eftersom dödligheten i förkylningar vanligtvis alltid ökar vid hård frost i europeiska städer.

En studie publicerad i tidskriften BMJ fann dock att dödligheten faktiskt inte ökar när temperaturen sjunker. Saken är att lokalbefolkningen redan är vana vid sådana förhållanden och vet hur man klär sig för att inte frysa och dö. Som du kanske kan gissa har de mycket kläder på sig och sveper in sig i päls. Ändå har frosten fortfarande en stark inverkan på livets egenheter i den här staden.

Till exempel stänger inte bilister här av sina bilar på vintern. Om motorn stannar i minst 20 minuter går det inte att starta den förrän vädret blir varmt. Dessutom kommer inga trick från bilister att hjälpa till med detta, eftersom oljan i motorn fryser. Eftersom bilmotorer går dygnet runt i staden finns det smog i staden från avgaser.

Hur människor bor i den kallaste staden på jorden. Yakutsk på kartan. Foto.

Yakutsk på kartan

Självklart är ständigt igång motorer inte det enda problemet. Till exempel är människor begravda här på samma sätt som överallt annars – kistor begravs i marken. Att gräva ett två meter långt hål i permafrost är dock ingen lätt uppgift. Proceduren tar vanligtvis flera dagar. Först tänds en eld i området för den framtida graven. Efter några timmar tas kolen bort, och ett hål grävs i den smälta jorden, vanligtvis inte mer än 15 cm djup. Därefter kastas heta kol i hålet och processen upprepas. På så sätt grävs ett hål tills dess djup når 2 meter, som rapporterats av bbc.com.

Varför är det så kallt i Yakutsk

Hög latitud — inte den enda anledningen till den extrema kylan i Yakutsk. Sibiriens snö- och istäcke, som reflekterar solenergi och håller kvar kylan, spelar en viss roll i detta. Dessutom ligger staden ganska långt från havet. Låt oss påminna dig om att kontinenter, till skillnad från havet, snabbt värms upp och svalnar snabbt, det vill säga att de inte ackumulerar värme under sommaren.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här kan du kommer att hitta de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Flera faktorer kombineras för att skapa en stor, semipermanent högtryckszon på vintern, känd som “Siberian High.” Ett område med högt tryck har stabilare luftmassor, låg luftfuktighet och inga moln. Förresten, värmekupoler bildas med samma princip i andra delar av planeten, bara de kännetecknas inte av extremt låga, utan tvärtom av mycket höga temperaturer.


Date:

by