Hvad er den koldeste by i verden?

Det koldeste kontinent på Jorden er, som vi ved, Antarktis – temperaturen her falder til under -89,2 grader Celsius. Da folk først begyndte at besøge det, var de overrasket over, hvor koldt det var. For eksempel talte han i sit brev til opdagelsesrejsende Ernest Shackleton i september 1902 om den ekstreme kulde, som førte til katastrofale konsekvenser for besætningen – en person døde endda. Temperaturen, sagde han, faldt til -52 grader Celsius. De fleste mennesker ville finde en sådan frost virkelig uudholdelig, men der er en by i Rusland, hvor indbyggerne skal håndtere meget lavere temperaturer hvert år.

Hvilken by er den koldeste i verden? I den koldeste by på Jorden falder temperaturen til -60 grader. Foto.

I den koldeste by på Jorden falder temperaturen til -60 grader

Indhold

  • 1 Det koldeste befolkede område på Jorden< /li >
  • 2 Den koldeste by på Jorden
  • 3 Sådan bor folk i den koldeste by på Jorden
  • 4 Hvorfor er det så koldt i Yakutsk

Det koldeste befolkede område på Jorden

Det koldeste befolkede område på planeten er Oymyakon i Yakutia. Det er en lille landsby, men er kendt over hele verden som en af ​​”Koldens Pole”. Det er virkelig et meget barskt sted. Det officielt anerkendte absolutte minimum her blev registreret den 6. februar 1933 – det var -67,7 grader. Men ifølge nogle rapporter faldt temperaturen i 1964 til -71,1 grader.

Bosættelsen Oymyakon betragtes som «Koldens pol». Fotokilde: ren.tv

Sandt, for nylig har der været debat blandt forskere om det koldeste befolkede område. For eksempel satte myndighederne i Yakutia Verkhoyansk, hvor der bor 768 mennesker, på førstepladsen. I de koldeste måneder er temperaturen her 1-1,3 grader lavere end i Oymyakon. I januar 1885 faldt temperaturen her til -67,8 grader Celsius. Den gennemsnitlige årlige temperatur er dog stadig 0,33 grader højere end i Oymyakon.

Den koldeste by på Jorden

Oymyakon og Verkhoyansk er små bygder, der ikke kan kaldes fuldgyldige byer. Hvis vi rangerer blandt større bosættelser, vil Yakutsk blive lederen. Det er den største by bygget på permafrost — det er hjemsted for mere end 336 tusinde mennesker. Sandt nok, i modsætning til mange andre bosættelser i Sibirien, er de fleste huse i Yakutsk bygget på pæle. Derfor er de ikke bange for tøbrud om sommeren, hvor permafrosten begynder at tø.

Temperaturen her når -60 grader celsius, og lokale beboere hævder, at de har oplevet endnu mere alvorlig frost. Sandt nok er disse udsagn ikke blevet bekræftet, men under alle omstændigheder er der mere alvorlige frost om vinteren end dem, som opdagelsesrejsende Ernest Shackleton klagede over i Antarktis. Derfor er det svært at forestille sig, at ikke polarforskere lever under sådanne forhold under en ekspedition, men hundredtusindvis af almindelige mennesker gennem hele deres liv.

I Yakutsk falder temperaturen til -60 grader. Fotokilde: nesiditsa.ru

Sådan bor folk i den koldeste by på Jorden

For mange mennesker virker selv frost på -30 -35 grader Celsius som en utrolig katastrofe, hvor livet bogstaveligt talt “stopper”. Men hvordan tåler lokale beboere temperaturer ned til -50 -60 grader? Det kan antages, at de ofte bliver syge og dør af forskellige forkølelser, da dødeligheden af ​​forkølelse normalt altid stiger under hård frost i europæiske byer.

Imidlertid fandt en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet BMJ, at dødeligheden faktisk ikke stiger, når temperaturen falder. Sagen er, at lokale beboere allerede er vant til sådanne forhold og ved, hvordan man klæder sig for ikke at fryse og dø. Som du måske kan gætte, går de i meget tøj og pakker sig ind i pelse. Ikke desto mindre har frosten stadig en stærk indflydelse på de særlige forhold ved livet i denne by.

For eksempel slukker bilister her ikke deres biler om vinteren. Hvis motoren går i stå i mindst 20 minutter, vil det ikke være muligt at starte den, før vejret bliver varmt. Desuden vil ingen bilisters tricks hjælpe med dette, da olien i motoren fryser. Da bilmotorer kører døgnet rundt i byen, er der smog i byen fra udstødningsgasser.

Hvordan folk bor i den koldeste by på Jorden. Yakutsk på kortet. Foto.

Yakutsk på kortet

Selvfølgelig er konstant kørende motorer ikke det eneste problem. For eksempel bliver folk begravet her på samme måde som alle andre steder – kister bliver begravet i jorden. Det er dog ikke en nem opgave at grave et hul på to meter i permafrost. Proceduren tager normalt flere dage. Først tændes en ild i området for den fremtidige grav. Efter et par timer fjernes kullene, og der graves et hul i den smeltede jord, normalt ikke mere end 15 cm dyb. Derefter kastes varme kul ned i hullet, og processen gentages. På denne måde graves et hul, indtil dets dybde når 2 meter, som rapporteret af bbc.com.

Hvorfor er det så koldt i Yakutsk

Høj breddegrad — ikke den eneste årsag til den ekstreme kulde i Yakutsk. Sibiriens sne- og isdække, som reflekterer solenergi og holder på kulden, spiller en vis rolle heri. Derudover ligger byen ret langt fra havet. Lad os minde dig om, at kontinenter, i modsætning til havet, hurtigt opvarmes og afkøles hurtigt, det vil sige, at de ikke akkumulerer varme i løbet af sommeren.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her kan du vil finde de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og seneste opdagelser!

Flere faktorer tilsammen skaber en stor, semi-permanent højtrykszone om vinteren kendt som “Siberian High”. Et område med højt tryk har mere stabile luftmasser, lav luftfugtighed og ingen skyer. Forresten er varmekupler dannet ved hjælp af det samme princip i andre dele af planeten, kun de er ikke karakteriseret ved ekstremt lave, men tværtimod af meget høje temperaturer.


Date:

by