Vad är skillnaden mellan deodorant och antiperspirant och vilken är bättre att använda på sommaren?

Svettning — Detta är en nödvändig funktion hos kroppen som gör att du kan kyla kroppen när den omgivande temperaturen är högre än ett bekvämt värde för en person. Men om en person svettas ofta och kraftigt under dagen, uppstår en obehaglig lukt av svett under armarna. I sådana fall hjälper kosmetika som deodoranter, antiperspiranter eller kombinationer av dessa. Även om båda produkterna har en behaglig lukt och är avsedda för samma ändamål, så fungerar de helt olika. Dessutom kan även olika typer av deodoranter bekämpa den obehagliga lukten av svett på olika sätt, beroende på sammansättningen.

Vad är skillnaden mellan deodorant och antiperspirant och vad är bättre att använda på sommaren. Deodorant och antiperspirant bekämpar svettlukten på helt olika sätt. Foto.

Deodorant och antiperspirant bekämpar svettlukt på helt olika sätt

< p class="toc_title">Innehåll

  • 1 Varför det finns en obehaglig lukt av svett
  • 2 Vad är deodorant
  • li>

  • 3 Vad är antiperspirant?
  • 4 Hur effektiva och säkra är deodoranter och antiperspiranter

Varför uppstår obehaglig svettlukt

En frisk persons svett har inte i sig en obehaglig lukt. Om du till exempel blottar ditt svettiga ansikte med en torr trasa och luktar på det, kommer du att upptäcka att det inte har en obehaglig lukt. Om svetten har en lukt är detta inte normalt och indikerar närvaron av sjukdomar. Till exempel kan en obehaglig lukt vara förknippad med kronisk njursjukdom, närvaron av Helicobacter pylori-bakterier i magen, leverproblem, etc. Tidigare berättade vi att många andra sjukdomar också kan diagnostiseras av lukten av en persons kropp, inklusive svett.

Men varför, i det här fallet, uppstår en obehaglig lukt när en person svettas? Anledningen är att vissa typer av svettkörtlar, som aktiveras under puberteten, utsöndrar svett som innehåller höga halter av vissa proteiner och fetter. De senare fungerar som föda för bakterier som lever på huden. I processen att bearbeta dessa proteiner och fetter uppstår biprodukter, som är källan till den obehagliga lukt som vi känner som svettlukt.

Varför uppstår den obehagliga lukten av svett? Människosvett har ingen lukt. Foto.

Människans svett har ingen lukt

< p>Den starkaste lukten uppstår under armarna. Anledningen är att det finns apokrina körtlar som utsöndrar svett rik på fetter och proteiner. Dessutom är armhålorna en gynnsam plats för många bakterier som orsakar obehaglig lukt.

Vad är deodorant

Deodoranter hjälper till att förhindra svettlukt. De innehåller ingredienser som neutraliserar föreningar skapade av bakterier. Vissa deodoranter dödar bakterier som skapar obehagligt luktande föreningar. Samtidigt har de ett smakämne som i sig ger en behaglig doft.

Det är sant att de billigaste deodorantalternativen kanske inte har några ingredienser som tar bort obehagliga lukter. De övermannar den helt enkelt med sin skarpa och starka arom. Effekten är inte alltid framgångsrik, eftersom lukten av svett fortfarande känns efter att ha använt deodoranten.

Vad är deodorant. Antiperspirant förhindrar svettningsprocessen. Foto.

Antiperspirant förhindrar svettningsprocessen

Vad är en antiperspirant

Vi kom på hur deodorant fungerar. Ibland tror folk att antiperspirant bara är ett annat namn för samma produkt, men det är faktiskt inte så. Om en deodorant syftar till att bekämpa obehaglig lukt, bekämpar en antiperspirant svettning. Det vill säga, det minskar eller till och med tillfälligt stoppar denna process helt.

Antiperspiranter innehåller aluminium, som blockerar porerna på huden och förhindrar att svett frigörs. Som ett resultat når svett inte hudens yta, och därför uppstår ingen obehaglig lukt. Med tiden förstörs denna “plugg”, så produkten måste appliceras igen.

Även om antiperspiranter kan säljas som en fristående produkt, är det som vanligtvis säljs antiperspirantdeodoranter, det vill säga produkter som har två effekter samtidigt.

Vad är en antiperspirant? Effektiviteten hos deodoranter och antiperspiranter beror på olika faktorer, inklusive kroppens egenskaper. Foto.

Deodoranters och antiperspiranters effektivitet beror på olika faktorer , inklusive kroppens egenskaper< /p>

Hur effektiva och säkra är deodoranter och antiperspiranter

Effektiviteten av deodoranter och antiperspiranter beror på många faktorer. Först och främst, oavsett användningen av kosmetika, är det nödvändigt att följa hygienreglerna. Annars hjälper inget botemedel att bli av med den obehagliga lukten.

Dessutom varierar effektiviteten beroende på produkt och individ. Vissa människor svettas rikligt även när det inte är särskilt varmt ute, medan andra — I extrem värme svettas de inte mycket. Dessutom är bakterierna på varje persons hud också olika. Deodorantens effektivitet beror främst på denna faktor. Eftersom människor har olika bakterier på huden kan samma deodorant vara effektiv för en person men inte för en annan.

Detsamma gäller antiperspiranter. För hyperhidros, som är överdriven svettning, kan behandlingen innefatta receptbelagda antiperspiranter. De innehåller en högre koncentration av aluminiumbaserad förening. Dessutom bör antiperspirant appliceras på torr hud så att den absorberas bättre.

Hur effektiva och säkra är deodoranter och antiperspiranter? För att hitta en effektiv deodorant för dig själv måste du prova olika alternativ. Foto.

För att hitta en effektiv deodorant för dig själv behöver du att prova olika alternativ

När det gäller säkerheten för deodoranter, uppstod tanken att antiperspiranter orsakar cancer redan på 90-talet. Men det finns inga vetenskapliga bevis som stödjer sådana antaganden. Deodorant och antiperspirant kan dock fortfarande orsaka hälsoproblem hos vissa människor, nämligen en allergisk reaktion.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Slutligen noterar vi att personen själv ofta inte känner den obehagliga lukten av sin kropp eller ens lukten i sitt hem. Det finns en vetenskaplig förklaring till detta fenomen, som vi pratade om tidigare.


Date:

by