Stillehavshagfish – et gammelt dybhavsvæsen, der kan kvæle en haj

I havets dyb lever en række væsner, der ikke kun kan overraske med deres udseende, men også med hvordan de har tilpasset sig miljøet. Et sådant væsen er Stillehavshagfish eller iglefisk (Eptatretus stoutii). Det er en fisk, men den har ikke en ryghvirvel på noget stadium af dens udvikling, og den har heller ikke skæl eller finner. Derfor ligner hagfish mere en kæmpe regnorm med en mund. Endnu mere forbløffende er det, at dette gamle væsen har levet på planeten i mere end 500 millioner år. Det vil sige, at den opstod millioner af år, før fisk begyndte at dukke op fra havet til land, og endda før de første træer dukkede op på Jorden.

Pacific hagfish er et gammelt dybhavsvæsen, der kan kvæle en haj. Pacific hagfish er et væsen, der kan dræbe en haj. Fotokilde: fishbiosystem.ru. Foto.

Stillehavs-hagfish — et væsen, der kan dræbe en haj. Fotokilde: fishbiosystem.ru

Pacific hagfish — usædvanligt havdyr

Det usædvanlige væsen Eptatretus stoutii bliver op til 64 centimeter i længden, men i de fleste tilfælde godt 40 centimeter. Udadtil ligner disse fisk mest ål, men har intet med dem at gøre. Faktisk er de en type cyclostome fisk. Den nærmeste slægtning til stillehavshagfish er lampreten. På trods af at iglemunden ikke har en rygrad, har den stadig et kranium, omend et primitivt og bruskagtigt. Denne fisk har også øjne, men de er dækket af hud og ser praktisk talt ingenting. Men hagfish har lysfølsomme celler på overfladen af ​​deres hud. Sandt nok er de ikke placeret på kraniet, men i nærheden af ​​cloacaen. En anden egenskab er tilstedeværelsen af ​​kun et næsebor.

Du har helt sikkert et spørgsmål – hvorfor hører slyngen til hvirveldyrene, hvis den ikke har en hvirvel? Dette væsen er i sandhed et primitivt hvirveldyr, og der er genetisk bekræftelse på dette. Formodentlig havde deres forfædre en rygrad, eller i det mindste en brusk tilnærmelse af en rygrad, som lampretter. På et tidspunkt mistede hagfish en ryghvirvel, fordi den ikke var nødvendig. Det er tydeligvis sket for meget lang tid siden.

Hvor bor stillehavsiglen, og hvad spiser den

Stillehavshagfish findes i det nordøstlige Stillehav. Dens levested spænder fra det sydøstlige Alaska til Baja California i Mexico. Fisken foretrækker mudret og leret bund på dybder fra 50 til 1000 meter. Men oftest findes stillehavshagfish på dybder på mindre end 90 meter. I bunden lever fisken af ​​små hvirvelløse dyr. Men man ved også, at den er en skurvogn – den trænger ind i døde fisk gennem munden eller anus og lever af dens indvolde.

Måske er kosten for stillehavshagfish mere varieret. For eksempel er andre arter af hagfish også kendt for at fodre med rejer, eremitkrebs, blæksprutter, hvalkød osv. Desværre er information om Stillehavshagfish meget begrænset.

Hvor lever stillehavsligefisken, og hvad lever den af? Hagfish lever af ådsler. Fotokilde: elementy.ru. Foto.

Hagfish lever af ådsler. Billedkilde: elementy.ru

Men under alle omstændigheder hjælper disse uhyggelige væsner med at bevare økosystemets renhed og sikre cirkulationen af ​​næringsstoffer på store dybder. Det skal siges, at hagfish ikke spises ofte. Selv i fangenskab fodres de kun en gang hver 3-6 måned. Men når de spiser, fyldes de op “med reserve.”

Som nævnt ovenfor ser hagfish praktisk talt ingenting, så de er afhængige af deres lugtesans, som er veludviklet. De har også fire fangarme rundt om munden for at hjælpe dem med at finde mad. Og til at rive og indtage fiskekød bruger de to par tandlignende fremspring på deres tunge.

Stillehavshagfish har to rækker af tandlignende fremspring. Fotokilde: fishbiosystem.ru

Hvordan en hagfish kan dræbe en haj

På trods af at igleormen ikke jager hajer og er lille i størrelse, kan den let dræbe dette glubske rovdyr, hvis den mærker fare fra den. Når en haj eller en anden stor fisk nærmer sig, frigiver slyngen et klæbrigt slim, der tilstopper angriberens gæller, hvilket får rovdyret til at blive kvalt. Derfor, som LiveScince rapporterer, ender angreb fra gællerovdyr altid i fiasko for sidstnævnte.

Pacific hagfish er et gammelt dybhavsvæsen, der kan kvæle en haj. Hvordan en hagfish kan dræbe en haj. Foto.

På blot et par sekunder kan en hagfish producere flere liter tyktflydende slim, som består af hundredtusindvis af stærke protein tråde. Slimet er så stærkt, at forskerne endda har skabt et syntetisk stof baseret på det, som du kan lave tøj af.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Medarbejdere ved Naval Surface Warfare forskningscenter var i stand til at syntetisere det protein, som disse væsner laver slim med fra vand. Det resulterende materiale viste sig ikke kun at være meget elastisk, men også ti gange stærkere end stål. Dette giver dig mulighed for at lave rustning bogstaveligt talt af vand.


Date:

by