Hvordan ændrer neurale netværk internettet og underviser i kreativitet?

Siden dens debut har generativ kunstig intelligens (AI) været omgivet af rygter om, at dens kreativitet allerede har overgået menneskers. En nylig undersøgelse offentliggjort i International Journal of Human-Computer Interaction giver dog et mere nuanceret blik på problemet. Forfatterne fandt ud af, at selvom AI udmærker sig ved at skabe en række forskellige fortolkninger af tvetydige billeder, opfatter folk stadig menneskeskabt arbejde som mere kreativt, hvilket betyder, at systemer som OpenAI's ChatGPT, Meta's Llama og Google Bard stadig er ringere end os. Men deres hurtige udvikling og implementering har informeret debatten om virkningen af ​​AI-værktøjer på samfundet, internettet og arbejdet. Det er derfor, efterhånden som AI fortsætter med at udvikle sig og påtage sig opgaver, der traditionelt er tildelt mennesker, er der voksende bekymringer over forskydningen af ​​menneskelig arbejdskraft, de uddannelsesmæssige implikationer og de etiske implikationer af AI-genereret indhold.

Hvordan ændrer neurale netværk internettet og underviser i kreativitet? AI-systemer bliver bedre og bedre, og ændrer hurtigt internettet og tilgangen til kreativitet. Billede: media.wired.com. Foto.

AI-systemer bliver bedre og bedre, og ændrer hurtigt internettet og tilgangen til kreativitet. Billede: media.wired.com

Indhold

  • 1 AI ændrer internettet
  • 2 AI og kreativitet
  • 3 Hvordan evaluerer man kreativitet?
  • 4 Begrænsninger og konklusioner

AI ændrer internettet

I årtier betød søgning efter information på internettet at søge søgemaskiner som Google og Yandex og følge de links, de foreslog. Søgning var det vigtigste værktøj til at finde information, så meget, at få mennesker overhovedet tænkte over det. Det er overflødigt at sige, at situationen har ændret sig efter de generative AI-systemers triumf – søgning efter information på netværket styres nu af AI, hvilket i høj grad forenkler processen, da du ikke længere behøver at lede efter svar blot ved at følge links.

Det lyder og ser godt ud, men i mellemtiden er internettet fyldt med indhold af tvivlsom kvalitet, skabt ved hjælp af kunstig intelligens. Dette forringer igen søgeresultaterne og gør traditionelle onlinesøgninger mindre nyttige og effektive. Konsekvenserne af dette skift kan være alvorlige, da traditionelle søgemaskiner næsten fuldstændigt kan erstattes af nye med indlejrede AI-værktøjer.

Internettet er i krise, og kunstig intelligens har skylden.

Et andet problem forbundet med ankomsten af ​​AI på det globale web, som nævnt ovenfor, er produktionen og kvaliteten af ​​indhold – ved hjælp af ChatGPT kan du som bekendt i dag gøre alt – oprette blogindlæg, skrive musik, sange, poesi osv. kommunikerer endda med venner, familiemedlemmer og det modsatte køn.

Mere om emnet: Hvordan finder man kærligheden ved hjælp af ChatGPT og kunstig intelligens?

Vi kan dog ikke benægte det åbenlyse – moderne AI er imponerende god til at skrive indhold, selvom det mangler personlighed, karakter og personlig erfaring. Som du kan se, er AI allerede aktivt ved at ændre internettet – fra søgemaskiner til sociale netværk og arbejdsapplikationer og vil fortsætte med at gøre det i både nær og fjern fremtid.

AI og kreativitet

Enhver samtale om kvaliteten af ​​indhold på internettet er ikke komplet uden kunstig intelligens, og debatten om, at smarte systemer allerede har overgået mennesker på områder som kunst, fortsætter. Men hvad med kreativiteten i den samme ChatGPT? Forskerne bemærker, at på grund af den hurtige udvikling af generative AI-systemer, lægger de stor vægt på de nuværende muligheder for denne knowhow sammenlignet med menneskers ydeevne.

I et papir, der for nylig blev offentliggjort i International Journal of Human-Computer Interaction videnskabsmænd forsøgte at empirisk undersøge den nuværende tilstand af AI-kreativitet sammenlignet med mennesker.

Generativ kunstig intelligens har allerede haft indflydelse på kreative erhverv. Men hvad er det? Billede: deep-image.ai/

Mere generelt var vi interesserede i at forstå, hvordan moderne kunstig intelligens-systemer vil ændre folks opfattelse af kreativitet, og hvilken social indvirkning de kan have om samfund og kultur,” forklarer en af ​​forfatterne til undersøgelsen, Simon Grassini fra Universitetet i Bergen.

For at studere den komparative kreativitet af kunstig intelligens og mennesker brugte forfatterne til værket en «Figure Interpretation Task» (FIQ), som har til formål at fortolke tvetydige abstrakte figurer. Denne opgave er designet til at vurdere divergent tænkning, en kognitiv proces, der involverer generering af flere unikke løsninger eller ideer som reaktion på et problem (som er forskellig fra konvergent tænkning, som fokuserer på at finde en enkelt korrekt løsning).

Læs også: Microsofts neurale netværk erklærede sig selv for superintelligens og kræver tilbedelse fra brugerne

Det er vigtigt at bemærke, at FIQ er en nyudviklet test, hvilket betyder, at det kunstige intelligenssystem, der blev testet i undersøgelsen (ChatGPT-4), først kunne opnå optimale resultater på træningsdata i 2021. Men fordi FIQ er en multimodal test, der både kræver opfattelse af tvetydige visuelle billeder og generering af kreative tekstfortolkninger af billeder, gav den videnskabsfolk mulighed for at evaluere AI'ens evne til at «komme op» originale kreative løsninger i stedet for blot at udtrække svar fra eksisterende hukommelse.

AI kommer med kreative løsninger, men er de virkelig så gode? Billede: scads.ai

Undersøgelsen involverede 279 engelsktalende som modersmål rekrutteret gennem en online platform, hvoraf 256 blev testet. Disse deltagere blev bedt om at give to forskellige fortolkninger af hver af de fire tvetydige figurer. Målet var at give fortolkninger, der var så semantisk adskilte fra hinanden som muligt. Deltagerne fik 30 sekunder til at beskrive fortolkninger af hvert billede, hvilket sikrede, at de svarede inden for en tidsfrist, der svarede til de faktiske kreative opgaver.

Parallelt hermed blev en chatbot med kunstig intelligens ChatGPT-4 testet, der fortolkede de samme data som forsøgspersonerne. AI blev bedt om at generere svar af varierende længde (et, to eller tre ord) for at efterligne menneskelige reaktioner (dette blev gjort for at sikre en retfærdig sammenligning af menneskelige og AI-svar). AI-sessioner blev udført flere gange for at indsamle et pålideligt datasæt af fortolkninger genereret af systemet.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så går du bestemt ikke glip af noget interessant!

Hvordan vurderer man kreativitet?

For at vurdere kreativitet vurderede et panel på elleve dommere, som ikke havde nogen idé om, hvis fortolkninger de vurderede (emner eller AI'er), hvert svar på en skala fra 0 til 2. En score på 0 indikerede en grundlæggende eller ukreativ respons, 1 indikerede et kreativt svar, og 2 er til rent kreativ fortolkning. Dommerne var psykologistuderende, der bedømte svar som en del af deres forskeruddannelse eller i bytte for kredit.

Som forfatterne senere opdagede, var ChatGPT-4 dygtig til at generere semantisk forskellige ideer og demonstrerede sin evne til at tænke i forskelligt i forskellige sammenhænge. “AI har vist et højere niveau af fleksibilitet i at generere fortolkninger sammenlignet med mennesker,” siger artiklen.

Et overraskende aspekt var, hvor godt AI-sprogmodellen klarede sig med hensyn til at generere semantisk forskelligartede fortolkninger af tvetydige visuelle billeder. AI's fleksibilitetsscore, baseret på semantisk afstandsanalyse, var i gennemsnit højere end menneskers, hvilket fremhæver mulighederne ved store sprogmodeller, fortalte Grassini til PsyPost.

ChaGPT-4 gør sit arbejde meget bedre end sin tidligere version. Billede: cfotech.com.au

På trods af AI'ens evner,opfattede dommerne generelt svarene givet af mennesker som mere kreative Dette tyder på, at der er aspekter af kreativitet, der går ud over blot semantisk mangfoldighed og sandsynligvis er relateret til rigdommen af ​​menneskelig erfaring og nuancerne af symbolsk fortolkning.

Dette er interessant: Hvilken artikel på Hi-News.ru blev skrevet af ChatGPT neurale netværk

Desuden oversteg svarene fra personer, der scorede de højeste score de bedste svar fra AI​ – mens ChatGPT producerede en snævrere række af svar, demonstrerede folk en bredere række af ideer, hvilket bidrog til deres højere kreativitetsscore.

AI udmærkede sig ved at skabe semantisk forskelligartede fortolkninger af tvetydige visuelle billeder, men når dommere subjektivt vurderede kreativiteten af ​​AI's output sammenlignet med menneskelige reaktioner, havde de en tendens til at opfatte menneskelige reaktioner som mere kreative generelt, forklarer Grassini.

< /blockquote>

AI'er er gode til deres opgaver. Billede: f8n-ipfs-production.imgix.net

Resultaterne af arbejdet tyder på, at selvom kunstig intelligens har udviklet evnen til at generere en række kreative ideer og er meget god til at følge givne instruktioner, så vinder den menneskelige kreativitet stadig, i det mindste i hvordan den opfattes subjektiv.

Gå ikke glip af: Hvordan vil teknologien ændre sig om 70 år? Prognoser for forskere og ChatGPT-4

Undersøgelsen fremhæver også de betydelige fremskridt i udviklingen af ​​store sprogmodeller og deres nuværende begrænsninger sammenlignet med menneskelige kognitive evner, når det kommer til kreative opgaver, der kræver multimodal bearbejdning og ubegrænset fantasi.

Begrænsninger og konklusioner

Det nye studie, hvor banebrydende det end kan virke, har begrænsninger og fokuserer på kun én type kreativ opgave, forbundet med tvetydige visuelle billeder, der måske ikke strækker sig til andre områder af kreativitet. Derudover betyder AI's nedlukning af træningsdata i september 2021, at den muligvis ikke er fuldt optimeret til FIQ-opgaven, der blev udviklet senere.

Bemærk, at tidligere undersøgelser også viste interessante resultater – i et af undersøgelserne udkonkurrerede AI den gennemsnitlige person i en test af kreativ tænkning. En anden undersøgelse viste, at kunstig intelligens scorede højest i kreativ tænkning ved hjælp af en divergerende tænkningsopgave, der målte antallet og unikke ideer genereret som reaktion på prompter.

Begrænsninger og konklusioner. AI kan ikke slå os i kreativitet i øjeblikket. Billede: dq8l4o3au0fto.cloudfront.net. Foto.

AI kan i øjeblikket ikke slå os i kreativitet. Billede: dq8l4o3au0fto.cloudfront.net

Denne type opgave understreger evnen til at generere en bred vifte af ideer, et område, hvor AI's evne til at bruge store datasæt og effektiviteten af ​​dens algoritmer giver den en fordel over det gennemsnitlige menneske.

< p>Du kan være interesseret i: Den “mørke side” af chatbots: fra kærlighedserklæringer til samtaler med de døde

På den ene eller anden måde, den lange- sigt mål for forskere på dette område er at bedre forstå de kognitive mekanismer, der ligger til grund for kreativitet hos en person, og hvordan det relaterer til implementeringen af ​​kreativitet i kunstige intelligenssystemer. Yderligere forskning kan kaste lys over de unikke fordele ved menneskelig kognition sammenlignet med AI-tilgange (og omvendt).


Date:

by