Hjernen er i stand til at “forudsige” fremtiden under søvn

Det har længe været kendt, at hjernen under søvn bearbejder information modtaget i løbet af dagen, det vil sige oplevede hændelser, ny viden, opnået erfaring osv. Men ifølge en nylig undersøgelse foretaget af forskere ved University of Michigan, arbejder hjerneneuroner ikke kun med hukommelsen, men også “se ind i fremtiden”, eller rettere, øve handlinger under begivenheder, der ikke er sket, men som højst sandsynligt vil ske . I det mindste blev denne funktion fundet hos rotter.

Hjernen er i stand til at

Måske forudsiger hjernen fremtidige begivenheder under søvn

Hvordan videnskabsmænd “læser tanker” ved hjælp af AI< /h2>

Indtil for nylig var “at læse tankerne” på en person eller for eksempel et dyr noget ud af science fiction. Men i dag er dette ikke så vanskelig en opgave – nogle teknologier giver dig endda mulighed for at oversætte tanker til tekst. Det er kun vigtigt at vide, hvilken information der gengives af visse områder, eller endda neuroner i hjernen. I dette tilfælde kan du ved at spore hjerneaktivitet forstå, hvad en person tænker på eller endda hvad han drømmer på et eller andet tidspunkt. For eksempel fandt forskerne tilbage i 2021 ud af, hvorfor dårlige minder bliver glemt, og gode minder — forblive i hukommelsen.

Nøjagtig samme princip brugte forskere ved University of Michigan i en nylig undersøgelse, men de brugte blandt andet kunstig intelligens i deres arbejde. De fokuserede deres opmærksomhed på hippocampus, det vil sige den del af hjernen, der er ansvarlig for hukommelse, erfaring og færdigheder, der er akkumuleret gennem livet.

Som nævnt ovenfor blev undersøgelsen udført på rotter. Først registrerede forfatterne af værket aflæsninger af gnavernes hjernebølger, før eksperimentet begyndte, og observerede derefter hjernebølgerne, mens de udførte forskellige opgaver i labyrinten, hvor rumlig tænkning aktivt arbejdede i rotterne.

Hvordan videnskabsmænd

Forskere scannede rotternes hjerner for at bestemme, hvad de drømmer

Den kunstige intelligens sammenlignede derefter aktiviteten af ​​hver enkelt neuron med aktiviteten af ​​andre neuroner. Det vil sige, at neuronernes aktivitet ikke blev betragtet som isoleret fra hinanden, men i forbindelse med andre neuroner. Dette gjorde det muligt for videnskabsmænd at bestemme så nøjagtigt som muligt, på hvilke punkter i labyrinten, hvilke neuroner i rotterne der var aktive. Ud fra aktiviteten af ​​individuelle neuroner var videnskabsmænd desuden i stand til at bestemme, hvilke punkter i labyrinten rotten tænkte på.

Hjernen forudsiger fremtiden i en drøm

I den anden del af eksperimentet var forskerne i stand til at bestemme, hvad rotterne drømte om. Som forventet drømte de om en labyrint, hvor de fortsatte med at udføre opgaver. Men i betragtning af den måde, neuronerne affyrede, fandt forskerne ud af, at gnaverne ikke kun huskede de begivenheder, de havde oplevet, men også udarbejdede potentielle nye ruter. De brugte efterfølgende disse ruter i det virkelige liv, da de befandt sig i labyrinten igen.

Hjernen forudsiger fremtiden i en drøm. I virkeligheden udførte rotterne de samme handlinger som tidligere i deres søvn. Foto.

I virkeligheden udførte rotterne de samme handlinger som tidligere i deres søvn

Det vil sige, at rotternes neurale aktivitet under søvn delvist forudsagde deres adfærd i virkeligheden. Det er rigtigt, at kampene ikke var helt præcise. Men der var nok af dem til at give os mulighed for at tale om en sammenhæng mellem søvn og dyrenes fremtidige hensigter. Dette forhold blev dog ikke observeret ved senere søvnstadier. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Nature.

Desværre er det uvist, om rotterne huskede, hvad de drømte og handlede bevidst, eller om erfaringerne fra drømmen på en eller anden måde påvirkede deres adfærd på det underbevidste niveau. Det kan antages, at rotternes handlinger i søvne slet ikke påvirkede deres adfærd i den virkelige labyrint. Det er bare, at gnaveres hjerner tog næsten de samme beslutninger i identiske situationer.

Hjernen forudsiger fremtiden i en drøm. Måske i en drøm «øver hjernen» vores handlinger i fremtidige begivenheder. Foto.

Måske under søvn «øver hjernen» vores handlinger i fremtidige begivenheder

Derudover er det endnu ikke muligt at sige med sikkerhed, om den menneskelige hjerne fungerer på samme måde som hjernen hos rotter. Men ifølge forskere er det højst sandsynligt, at vi også nogle gange “øver” fremtidige begivenheder i vores drømme. For at få mere præcis information skal forskerne udføre en række yderligere undersøgelser. Hvis det viser sig, at konklusionerne blev draget korrekt, så var tidligere ideer om neuronernes funktion under søvn fejlagtige, det vil sige, at de ikke kun stabiliserer information om den oplevelse, vi har oplevet, men forbereder os også på fremtiden.

Sørg for at besøge vores kanaler Zen og Telegram, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Generelt forbliver processerne i den sovende hjerne et mysterium og fortsætter med at fascinere. Forskere er først for nylig kommet tættere på at finde ud af det. For eksempel har forskere for nylig opdaget, at hjernen under søvn forbliver modtagelig for visse ord, som den ikke kun hører, men også forstår. Måske betyder det, at den menneskelige hjerne kan sove “delvis”. Læs mere om denne undersøgelse på linket.


Date:

by