Hjärnan kan “förutsäga” framtiden under sömnen

Det har länge varit känt att hjärnan under sömnen bearbetar information som tas emot under dagen, det vill säga upplevda händelser, ny kunskap, erfarenheter etc. Men enligt en nyligen genomförd studie av forskare vid University of Michigan arbetar hjärnneuroner inte bara med minnet, utan också “se in i framtiden”, eller snarare repeterar handlingar under händelser som inte har hänt, men som med största sannolikhet kommer att hända . Åtminstone den här egenskapen hittades hos råttor.

Hjärnan kan

Kanske hjärnan förutsäger framtida händelser under sömnen

Hur forskare “läser tankar” med hjälp av AI< /h2>

Tills nyligen var “läsa tankarna” på en person eller till exempel ett djur något ur science fiction. Men nuförtiden är detta inte en så svår uppgift – vissa tekniker låter dig till och med översätta tankar till text. Det är bara viktigt att veta vilken information som reproduceras av vissa områden, eller till och med nervceller i hjärnan. I det här fallet, genom att spåra hjärnaktivitet, kan du förstå vad en person tänker på eller till och med vad han drömmer vid ett eller annat tillfälle. Till exempel, redan 2021, kom forskare således på varför dåliga minnen glöms bort, och goda — kvar i minnet.

Exakt samma princip användes av forskare vid University of Michigan i en färsk studie, men bland annat använde de artificiell intelligens i sitt arbete. De fokuserade sin uppmärksamhet på hippocampus, det vill säga den del av hjärnan som är ansvarig för minne, erfarenhet och färdigheter som ackumulerats under hela livet.

Som nämnts ovan utfördes studien på råttor. Först registrerade författarna till arbetet avläsningar av gnagarnes hjärnvågor innan experimentet började, och observerade sedan hjärnvågorna medan de utförde olika uppgifter i labyrinten, under vilka rumsligt tänkande aktivt arbetade hos råttorna.

Hur forskare

Forskare skannade hjärnan på råttor för att avgöra vad de drömmer

Den artificiella intelligensen jämförde sedan aktiviteten hos varje enskild neuron med aktiviteten hos andra neuroner. Det vill säga, aktiviteten hos neuroner ansågs inte isolerat från varandra, utan i samband med andra neuroner. Detta gjorde det möjligt för forskare att bestämma så exakt som möjligt vid vilka punkter i labyrinten vilka nervceller i råttorna som var aktiva. Dessutom, baserat på aktiviteten hos enskilda neuroner, kunde forskare avgöra vilka punkter i labyrinten råttan tänkte på.

Hjärnan förutsäger framtiden i en dröm

I den andra delen av experimentet kunde forskare avgöra vad råttorna drömde om. Som väntat drömde de om en labyrint där de fortsatte att utföra uppgifter. Men med tanke på hur neuronerna sköt, fann forskarna att gnagarna inte bara kom ihåg händelserna de hade upplevt, utan också utarbetade potentiella nya vägar. De använde sedan dessa vägar i verkligheten när de befann sig i labyrinten igen.

Hjärnan förutspår framtiden i en dröm. I verkligheten utförde råttorna samma handlingar som tidigare i sömnen. Foto.

I verkligheten utförde råttorna samma handlingar som tidigare i sömnen

Det vill säga, den neurala aktiviteten hos råttor under sömnen förutspådde delvis deras beteende i verkligheten. Det är sant att matcherna inte var helt korrekta. Det fanns dock tillräckligt många för att vi skulle kunna prata om ett samband mellan sömn och djurens framtida avsikter. Detta förhållande observerades dock inte vid senare sömnstadier. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature.

Tyvärr är det okänt om råttorna kom ihåg vad de drömde och agerade medvetet, eller om erfarenheterna från drömmen på något sätt påverkade deras beteende på den undermedvetna nivån. Det kan antas att råttornas handlingar i sömnen inte alls påverkade deras beteende i den verkliga labyrinten. Det är bara det att gnagares hjärnor fattade nästan samma beslut i identiska situationer.

Hjärnan förutsäger framtiden i en dröm. Kanske i en dröm «övar hjärnan» våra handlingar i framtida händelser. Foto.

Kanske under sömnen «övar hjärnan» våra handlingar i framtida händelser

Dessutom är det ännu inte möjligt att säga säkert om den mänskliga hjärnan fungerar på samma sätt som hjärnan hos råttor. Men enligt forskare är det troligt att vi ibland “övar” framtida händelser i våra drömmar. För att få mer exakt information måste forskare genomföra ett antal ytterligare studier. Om det visar sig att slutsatserna gjordes korrekt, så var tidigare idéer om neuronernas funktion under sömnen felaktiga, det vill säga de stabiliserar inte bara information om den erfarenhet vi har upplevt, utan förbereder oss också för framtiden.

Se till att besöka våra kanaler Zen och Telegram, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

I allmänhet förblir processerna i den sovande hjärnan ett mysterium och fortsätter att fascinera. Forskare har först nyligen kommit närmare att ta reda på det. Till exempel upptäckte forskare nyligen att under sömnen förblir hjärnan mottaglig för vissa ord som den inte bara hör utan också förstår. Kanske betyder detta att den mänskliga hjärnan kan sova “i delar”. Läs mer om denna studie på länken.


Date:

by