Vad är teorin om sex handslag och vad har matematik med det att göra?

I en värld med över åtta miljarder människor, är det möjligt att spåra en social koppling mellan två slumpmässiga personer med bara «sex handslag»? Ett internationellt team av matematiker testade denna hyllade teori och resultaten var häpnadsväckande. Hollywood-skådespelaren Kevin Bacon, den inofficiella talesmannen för detta ovanliga sociala koncept, kan vara lika förvånad: experter har bekräftat att det faktiskt krävs i genomsnitt sex handslag för att upprätta en koppling mellan två personer. Ja, ja, i ett spel som heter «sex steg till Kevin Bacon» (eng. Six Degrees of Kevin Bacon), måste deltagarna, i högst 6 övergångar, hitta en koppling mellan någon skådespelare och Kevin Bacon genom skådespelarna som de spelade huvudrollen med. Och det fanns verkligen ett samband. Låt oss ta reda på vilken typ av teori detta är och vilken relation aktörer och exakta vetenskaper har till den.

Vad är teorin om sex handslag och vad har matematik med det att göra? Teorin om sex handslag har bekräftats av matematiker. Bild: blog.fyself.com. Foto.

Teorin om sex handslag har bekräftats av matematiker. Bild: blog.fyself.com

Six Handshakes Theoryär en sociologisk teori som säger att två personer på jorden är åtskilda av högst fem nivåer av gemensamma bekanta.

Innehåll

  • 1 Teorins ursprung
  • 2 Sociala kontakter
  • 3 Sex steg till Kevin Bacon
  • 4 matematiska bevis på teorin om sex handslag

Teorins ursprung

Teorin om sex handslag går tillbaka till 1967, när professor Stanley Milgram vid Harvard University genomförde ett innovativt experiment genom att skicka 300 identiska brev med liknande instruktioner över hela USA. Brev var tvungna att passera genom vissa sociala kretsar tills de nådde den angivna adressaten.

Experimentet avslöjade ett slående mönster: vägarna som korsades och förband människor i olika delar av det amerikanska samhället var förvånansvärt korta:brev nådde adressaten i ungefär sex utbyten.

Sociala kopplingar mellan människor har ett visst mönster. Bild: stephenornes.com

Under decennierna sedan experimentet genomfördes har många studier genomförts på teorin om sex handslag, eller “sex grader av separation”, i ämnen som sträcker sig från interaktioner med skådespelare till vänskap i sociala nätverk, gav samma resultat, vilket visar att det genomsnittliga antalet handslag som förbinder två personermotsvarar sex.

Mer om ämnet: Forskare har bevisat teorin om sex handslag och funnit att det finns färre personer i kedjan

Men den angelägna frågan förblev öppen : varför sex? Svaret kom till slut i en artikel publicerad i tidskriften Physical Review X. Studiens författare inkluderar forskare från Israel, Spanien, Italien, Ryssland, Slovenien och Chile.

Sociala kontakter

I studien undersökte teamet den dynamiska jämvikten i mänskligt beteende där spänningen mellan önskan om social framträdande plats och de associerade kostnaderna för att bilda och upprätthålla sociala förbindelser uppstår.

< p>Människor dras naturligt till centrala roller i sociala nätverk och väljer noggrant ut föreningar som driver dem till dessa positioner. Men varje ny relation kräver en investering av tid och energi, vilket lämnar ett påtagligt avtryck på varje anslutning, förklarar författarna till verket.

Alla personer på jorden är kopplade till någon annan genom en kedja av bekanta som inte är längre än sex personer. Bild: cff2.earth.com

Forskningen målar upp en bild av ett nätverk fyllt av noder, eller “rationella agenter”, som ständigt utvärderar kostnaderna och fördelarna med sina relationer med andra. Varje agent i denna nätverksbaserade värld befinner sig i ett tillstånd av ständig utvärdering, det vill säga väger ständigt allt «för» och «emot» skapa nya förbindelser och underhålla befintliga – och allt detta i ett försök att stärka ditt eget inflytande.

Läs ännu fler intressanta artiklar om de senaste upptäckterna inom området vetenskap och högteknologi på vår kanal i Yandex. Zen – artiklar publiceras regelbundet där som inte finns på sajten!

Resultaten av studien visar att sociala nätverk är en dynamisk kupa av människor som ständigt spelar kostnads-nyttospelet, bryter band å ena sidan och etablerar nya å andra sidan. «Detta är en ständig spänning som orsakas av viljan att ta en central plats i samhället. I slutändan, när denna dragkamp når jämvikt, får alla människor sin position i nätverket, en position som bäst balanserar deras önskan om berömmelse och begränsad budget för nya bekantskaper, säger det officiella pressmeddelandet om verket.

Det är fantastiskt, men i denna enorma värld är vi förbundna med varandra av gemensamma bekanta. Bild: mir-s3-cdn-cf.behance.net

Efter att ha utfört matematiska beräkningar upptäckte författarna till artikeln ett fantastiskt resultat: denna process slutar alltid på sociala sättcentrerad kring siffran sexvilket i sig är ganska överraskande. Det är också nödvändigt att förstå att varje nätverksdeltagare agerar självständigt, utan någon som helst kunskap om en given teori eller avsikt. Och ändå utgör detta oberoende spel strukturen i hela kedjan, vilket innebär att vi har att göra med fenomenet med ett upprepande mönster av sex steg (eller sex steg).

Detta är intressant: Vetenskapen om vänskap : hur vi får och förlorar vänner

Sex steg till Kevin Bacon

Utan att veta om det gjorde Hollywood-skådespelaren Kevin Bacon ett betydande bidrag till vetenskapen och teorin om sex handslag. Allt började med en intervju med tidningen Premiere 1994, där Bacon noterade att skådespelarna som han spelade med i filmen Wild River arbetade med alla hans Hollywood-kollegor. Detta från början föga kända faktum låg till grund för ett spel som spelades av tre elever som under fester diskuterade antalet filmer som skådespelaren har spelat i och hur många andra skådespelare han känner.

Eleverna bad folk berätta om skådespelarnas namn och letade efter deras koppling till Bacon. Som ett resultat blev killarna berömmelse, deltog i kvälls-tv-program och skrev sedan tillsammans med Kevin Bacon en bok som heter “Six Degrees of Kevin Bacon” («Six Steps to Kevin Bacon»). Senare släppte Endless Games ett brädspel baserat på det.

Kevin Bacon är centrum i Hollywoods universum. Bild: upload.wikimedia.org

Du kanske är intresserad av: Vad kan schimpanser berätta om mänsklig vänskap?

Matematiskt bevis på teorin om sex handslag

Det är också intressant att teorin om sex handslag (och “sex steg till Kevin Bacon”) har en matematisk grund och många studier. Ett sådant exempel är Milgrams “small world”-experiment, där forskaren 1973 använde simuleringar på ett ganska begränsat antal datorer och förutspådde att det fanns ungefär tre handslag mellan amerikanska medborgare.

Milgrams experiment har förstås sina begränsningar, men framväxten av sociala medier under de senaste decennierna, och därmed internetuppkoppling, ger bevis på detta fenomen – forskare har hittat lovande resultat genom att studera människors kopplingar på Facebook och X (tidigare Twitter). 2011 publicerade Facebooks datateam två artiklar som anger att 99,91 % av Facebook-användarna är anslutna till varandra, och deras anslutning bildar en slags kedja.

Modellering låter dig analysera egenskaperna hos kopplingar mellan människor och beskriva hur strukturerna för verkliga sociala kopplingar är uppbyggda. Bild: i.ytimg.com

Matematiker har också försökt närma sig denna idé ur en vetenskaplig synvinkel: de människor vi vill träffa kan betraktas som noder, och deras kopplingar som en kedja. Sedan, givet teorin om sex handslag, bör vi anta att den maximala väglängden mellan två noder är sex. Matematisk lösning verkar ge ett ganska tillförlitligt resultat.

Missa inte: Hur internet och sociala medier påverkar hjärnan?

Det finns dock några viktiga skillnader mellan att använda matematik och faktiskt fred. Man kan till exempel inte bara utgå ifrån att den genomsnittliga personen har 45 bekanta, och det finns grupper skilda från resten av världen som inte tas med i beräkningen. På ett eller annat sätt är teorin om sex handslag ganska populär och kommer att bli föremål för vetenskaplig forskning mer än en gång i framtiden. Under tiden kan vi dra följande slutsats – världen är trots allt en liten plats.


Date:

by