Pacific hagfish – en gammal djuphavsvarelse som kan strypa en haj

I havets djup lever en mängd olika varelser som kan överraska inte bara med sitt utseende, utan också med hur de har anpassat sig till miljön. En sådan varelse är Stillahavshagfish, eller leechfish (Eptatretus stoutii). Det är en fisk, men den har ingen kota i något skede av dess utveckling, och den har inte heller fjäll eller fenor. Därför ser hagfishen mer ut som en gigantisk daggmask med en mun. Ännu mer fantastiskt är att denna uråldriga varelse har levt på planeten i mer än 500 miljoner år. Det vill säga, det uppstod miljontals år innan fisk började komma upp från havet till land, och till och med innan de första träden dök upp på jorden.

Pacific hagfish är en gammal djuphavsvarelse som kan strypa en haj. Pacific hagfish är en varelse som kan döda en haj. Fotokälla: fishbiosystem.ru. Foto.

Pacific hagfish — en varelse som kan döda en haj. Bildkälla: fishbiosystem.ru

Pacific hagfish — ovanlig havsdjur

Den ovanliga varelsen Eptatretus stoutii blir upp till 64 centimeter lång, men i de flesta fall drygt 40 centimeter. Utåt liknar dessa fiskar mest ål, men har inget med dem att göra. Faktum är att de är en typ av cyklostomfisk. Den närmaste släktingen till Stilla havet hagfish är lamprey. Trots att igelmunnen inte har en ryggrad har den fortfarande en skalle, om än en primitiv och broskaktig sådan. Denna fisk har också ögon, men de är täckta med skinn och ser praktiskt taget ingenting. Men hagfish har ljuskänsliga celler på ytan av sin hud. Det är sant att de inte ligger på skallen, utan nära cloacaen. En annan egenskap är närvaron av endast en näsborre.

Visst har du en fråga – varför tillhör hagfishen ryggradsdjuren om den inte har en kota? Denna varelse är verkligen ett primitivt ryggradsdjur, och det finns genetisk bekräftelse på detta. Förmodligen hade deras förfäder en ryggrad, eller åtminstone någon broskliknande tillnärmning av en ryggrad, som lampögon. Vid något tillfälle tappade hagfishen en kota för att den inte behövdes. Uppenbarligen hände detta för väldigt länge sedan.

Var lever Stillahavsigeln och vad äter den

Stillahavshagfish finns i nordöstra Stilla havet. Dess livsmiljö sträcker sig från sydöstra Alaska till Baja California i Mexiko. Fisken föredrar leriga och leriga bottnar på djup från 50 till 1000 meter. Men oftast finns Stillahavshagfish på mindre än 90 meters djup. På botten livnär sig fisken på små ryggradslösa djur. Men det är också känt att den är en asätare – den tränger in i död fisk genom munnen eller anus och livnär sig på dess inälvor.

Kanske är kosten för Stillahavshagfish mer varierad. Till exempel är andra arter av hagfish också kända för att livnära sig på räkor, eremitkräftor, bläckfiskar, valkött, etc. Tyvärr är informationen om Stillahavshagfish mycket begränsad.

Var lever Stillahavsigelfisken och vad livnär den sig på? Hagfish livnär sig på kadaver. Bildkälla: elementy.ru. Foto.

Hagfish livnär sig på kadaver. Bildkälla: elementy.ru

Men i alla fall hjälper dessa läskiga varelser att bibehålla ekosystemets renhet och säkerställa cirkulationen av näringsämnen på stora djup. Det måste sägas att hagfish inte äts ofta. Även i fångenskap matas de bara en gång var 3-6 månad. Men när de äter fylls de på “med reserv.”

Som nämnts ovan ser tjurarna praktiskt taget ingenting, så de litar på sitt luktsinne, som är välutvecklat. De har också fyra tentakler runt munnen för att hjälpa dem hitta mat. Och för att riva och konsumera fiskkött använder de två par tandliknande utsprång på tungan.

Stillahavssnäckan har två rader med tandliknande utsprång. Bildkälla: fishbiosystem.ru

Hur en hagfish kan döda en haj

Trots att igelmasken inte jagar hajar och är liten till storleken, kan den lätt döda detta vilda rovdjur om den känner av fara från den. När en haj eller annan stor fisk närmar sig, släpper hagfish ett klibbigt slem som täpper igen angriparens gälar, vilket gör att rovdjuret kvävs. Därför, som LiveScince rapporterar, slutar attacker från gälrovdjur alltid i misslyckande för de senare.

Pacific hagfish är en gammal djuphavsvarelse som kan strypa en haj. Hur en hagfish kan döda en haj. Foto.

På bara ett par sekunder kan en hagfish producera flera liter trögflytande slem, som består av hundratusentals starka proteintrådar. Slemmet är så starkt att forskare till och med har skapat ett syntetiskt tyg baserat på det, som du kan göra kläder av.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Anställda vid forskningscentret Naval Surface Warfare kunde syntetisera proteinet med vilket dessa varelser gör slem från vatten. Det resulterande materialet visade sig inte bara vara väldigt elastiskt utan också tio gånger starkare än stål. Detta gör att du kan göra rustningar bokstavligen av vatten.


Date:

by