I Antarktis har forskere opdaget et enormt gammelt flodsystem under isen.

I vores tid er Antarktis et kontinent fuldstændig dækket af is med ekstremt lave temperaturer. Det var dog ikke altid så koldt – for titusinder af år siden var temperaturen på kloden meget varmere, end den er nu. På det tidspunkt var kontinentet dækket af skove, dinosaurer, forskellige fugle og andre dyr levede på det. Og selv i midten af ​​den sene eocæn-æra, det vil sige for 44-34 millioner år siden, var kontinentet ikke helt dækket af is. Desuden gik floderne gennem hele kontinentet, hvilket betyder, at det ikke havde et indre hav.

I Antarktis, under isen, opdagede forskere et enormt gammelt flodsystem. For millioner af år siden var Antarktis dækket af skove og havde mange floder. Foto.

For millioner af år siden var Antarktis dækket af skove og havde mange floder

Hvorfor var det varmt i Antarktis

h2>

Som nævnt ovenfor, på trods af den nuværende globale opvarmning, har der været meget varmere perioder på Jorden. Forskellen var især mærkbar i Antarktis. For 90 millioner år siden voksede der for eksempel nåletræer, bregner, blomstrende planter og anden flora og fauna på kontinentet. Tidligere videnskabsmænd fandt også ud af, at der for 50 millioner år siden levede kæmpefugle i Antarktis, som forskerne kaldte “terrorfugle.”

En af årsagerne til det varme klima i Antarktis var, at havstrømme førte varmt vand fra ækvator og vaskede kontinentets omkreds med den. Efterfølgende blev disse strømme blokeret af den antarktiske cirkumpolære strøm, som også kaldes den vestlige vindstrøm. Dette er en kold overfladehavstrøm med en længde på op til 30 tusinde kilometer og en bredde på op til 2,5 tusinde kilometer.

Før varmt vand holdt op med at vaske Antarktis, havde kontinentets højland en indlandsis, og frodige skove voksede i lavlandet, som var dækket af sne om vinteren. Tilstedeværelsen af ​​skove på det antikke Antarktis tyder indirekte på, at kontinentet havde en overflod af store floder, da de havde brug for regn, som kommer fra floder.

Forskningsfartøjet Polarstern i Amundsenhavet. Fotokilde: iflscience.com

Antarktis havde bjergfloder

Det er en vanskelig opgave at bore gennem isen, der har samlet sig i Antarktis i millioner af år, for at tage jordprøver. Derfor besluttede forskere fra universitetet i Bremen at gøre noget anderledes. De borede i sedimentære bjergarter nær kysten, nemlig — i Amundsenhavet. Isbryderen Polarstern blev brugt til at fjerne isen.

Som et resultat opdagede forskerne et lag af mineralforekomster op til 24 meter tykt, som forfatterne til arbejdet rapporterer i tidsskriftet Science Advances. Mineralsammensætningen er meget forskellig fra dem, der findes i nærliggende områder af Vestantarktis. Ifølge forskere blev de transporteret fra Transantarctic Mountains, som deler Antarktis i to dele. Det vil sige, at den ældgamle flod flød fra bjergene og løb ud i Amundsenhavet. Det betyder, at dens længde var omkring 1.500 kilometer eller endnu mere, hvis den bugtede sig.

Jeg må sige, at det ikke er så stor en figur i moderne tid. For eksempel er længden af ​​Amazonas 7100 km, og Nilen er 6670 km. Lena-floden, den længste flod i Rusland, er 4.400 km lang.

Antarktis havde bjergfloder. Den mest sandsynlige rute for en gammel flod i Antarktis. Foto.

Den mest sandsynlige rute for en gammel flod i Antarktis

Som forskerne selv siger, er eksistensen af ​​et så stort flodsystem bevis på, at for fyrre millioner år siden den vestlige del af Antarktis, eller i det mindste det meste af det, var over havets overflade. Landskabet var overvejende store og flade sletter, ellers havde floden ikke været så lang.

Det skal tages i betragtning, at havniveauet på det tidspunkt var meget højere, da der ikke var så massive gletsjere som i dag. Det betyder, at Vestantarktis på det tidspunkt var højere, end det er nu. Men samtidig var de lave nok til, at der ikke dannedes gletsjere på dem.

Antarktis havde bjergfloder. Snart vil Antarktis igen slippe af med gletsjere. Foto.

Snart vil Antarktis igen slippe af med gletschere

When in Floder stoppede med at eksistere i Antarktis

Som forskere rapporterer, holdt sedimenter op med at akkumulere i Amundsenhavet for 34 millioner år siden. Mest sandsynligt skete dette på grund af kontinentets konstante glaciation. Processerne, som resulterede i, at Antarktis fik sit nuværende udseende begyndte for 44-40 millioner år siden.

Sørg for at besøge vores Zen- og Telegram-kanaler, her finder du de mest interessante nyheder fra videnskabens verden og de seneste opdagelser!

Det skal siges, at Antarktis i øjeblikket aktivt mister gletsjere, og før eller siden vil det helt slippe af med dem. Desuden vil dette ske uanset udledning af drivhusgasser. Der vil dog aldrig være sådan en flod i Antarktis igen, givet de ændringer i landskabet, der er sket.


Date:

by