I Antarktis har forskare upptäckt ett enormt gammalt flodsystem under isen.

I vår tid är Antarktis en kontinent helt täckt av is med extremt låga temperaturer. Det var dock inte alltid så kallt – för tiotals miljoner år sedan var temperaturen på planeten mycket varmare än den är nu. På den tiden var kontinenten täckt av skogar, dinosaurier, olika fåglar och andra djur bodde på den. Och även i mitten av den sena eocentiden, det vill säga för 44-34 miljoner år sedan, var kontinenten inte helt täckt av is. Dessutom gick floderna genom hela kontinenten, vilket betyder att den inte hade ett inre hav.

I Antarktis, under isen, upptäckte forskare ett enormt gammalt flodsystem. För miljoner år sedan var Antarktis täckt av skogar och hade många floder. Foto.

Miljontals år sedan var Antarktis täckt av skogar och hade många floder

Varför var det varmt i Antarktis

h2>

Som nämnts ovan, trots den nuvarande globala uppvärmningen, har det varit mycket varmare perioder på jorden. Skillnaden var särskilt märkbar i Antarktis. Till exempel för 90 miljoner år sedan växte barrträd, ormbunkar, blommande växter och annan flora och fauna på kontinenten. Tidigare forskare fann också att det för 50 miljoner år sedan levde jättefåglar i Antarktis, som forskare kallade “terrorfåglar.”

En av anledningarna till det varma klimatet i Antarktis var att havsströmmar förde med sig varmt vatten från ekvatorn och tvättade kontinentens omkrets med den. Därefter blockerades dessa strömmar av den antarktiska cirkumpolära strömmen, som också kallas Västvindströmmen. Detta är en kall havsström med en längd på upp till 30 tusen kilometer och en bredd på upp till 2,5 tusen kilometer.

Innan varmt vatten slutade skölja Antarktis hade kontinentens högland en inlandsis och frodiga skogar växte i låglandet, som var täckta med snö på vintern. Närvaron av skogar på det antika Antarktis tyder indirekt på att kontinenten hade ett överflöd av stora floder, eftersom de behövde regn, som kommer från floder.

Forskningsfartyg Polarstern i Amundsenhavet. Bildkälla: iflscience.com

Antarktis hade bergsfloder

Att borra genom isen som har samlats på Antarktis i miljontals år för att ta jordprover är en svår uppgift. Därför beslutade forskare från universitetet i Bremen att göra något annorlunda. De borrade i sedimentära bergarter nära kusten, nämligen — i Amundsenhavet. Isbrytaren Polarstern användes för att ta bort isen.

Som ett resultat upptäckte forskare ett lager av mineralfyndigheter upp till 24 meter tjockt, som författarna till arbetsrapporten i tidskriften Science Advances. Mineralsammansättningen skiljer sig mycket från de som finns i närliggande områden i Västantarktis. Enligt forskare transporterades de från Transantarctic Mountains, som delar Antarktis i två delar. Det vill säga, den gamla floden rann från bergen och rann ut i Amundsenhavet. Det betyder att dess längd var cirka 1 500 kilometer eller till och med mer om den slingrade sig.

Jag måste säga att detta inte är en så stor siffra i modern tid. Till exempel är Amazonas längd 7100 km, och Nilen är 6670 km. Lenafloden, den längsta floden i Ryssland, är 4 400 km lång.

Antarktis hade bergsfloder. Den mest troliga vägen för en gammal flod i Antarktis. Foto.

Den mest troliga vägen för en forntida flod i Antarktis

Som forskarna själva säger är förekomsten av ett så stort flodsystem ett bevis på att för fyrtio miljoner år sedan väster om Antarktis, eller åtminstone större delen av det, låg över havet. Landskapet var övervägande stora och platta slätter, annars hade floden inte varit så lång.

Man bör ta hänsyn till att vid den tiden var havsnivån mycket högre, eftersom det inte fanns några så massiva glaciärer som idag. Det betyder att Västantarktis vid den tiden var högre än det är nu. Men samtidigt var de tillräckligt låga för att det inte skulle bildas glaciärer på dem.

Antarktis hade bergsfloder. Snart kommer Antarktis igen att bli av med glaciärer. Foto.

Snart kommer Antarktis igen att bli av med glaciärer

When in Rivers slutade existera i Antarktis

Som forskare rapporterar slutade sediment att samlas i Amundsenhavet för 34 miljoner år sedan. Troligtvis hände detta på grund av kontinentens ständiga glaciation. Processerna som ledde till att Antarktis fick sitt nuvarande utseende började för 44-40 miljoner år sedan.

Se till att besöka våra Zen- och Telegram-kanaler, här hittar du de mest intressanta nyheterna från vetenskapens värld och de senaste upptäckterna!

Det måste sägas att Antarktis för närvarande aktivt förlorar glaciärer, och förr eller senare kommer det att bli helt av med dem. Dessutom kommer detta att ske oavsett utsläpp av växthusgaser. Det kommer dock aldrig att finnas en sådan flod i Antarktis igen, med tanke på de förändringar i landskapet som har inträffat.


Date:

by