Varför konsumeras det moderna samhället av stress?

Trots att tekniken är designad för att göra vardagen enklare, och internet gör att du kan kommunicera och arbeta från olika delar av världen, lider de flesta av svår stress. Ack, det är just teknikens allestädes närvarande och tendensen att alltid vara «i kontakt» skapat en miljö där människor förblir «på vakt» större delen av tiden. E-post, sociala medier och smartphones hindrar oss faktiskt från att koppla av. Och när man lägger till arbetspress, ekonomiska förhållanden eller sociala och politiska förändringar till allt detta ökar stressnivåerna markant. Så, är dagens samhälle det mest stressiga i historien? För att svara på denna fråga är det nödvändigt att överväga flera synpunkter. Först och främst, tänk på att stress inte är ett nytt fenomen. Våra förfäder, till exempel, mötte många stressfaktorer, inklusive kampen för att överleva, hitta mat eller skydda sig mot rovdjur och fiender, men källorna till stress har utvecklats. Så vad händer med oss ​​idag och varför?

Det moderna samhället lider av stress. Men varför? Bild: media.gq.com

Innehåll

 • 1 Stressfaktorer
 • 2 Kortsiktiga och långvarig stress
 • 3 Pandemi och stress
 • 4 Stress, hjärnan och Alzheimers
 • 5 Prylar och stress

Stressfaktorer
 • 5 Prylar och stress
 • Stressfaktorer
 • h2>

  Medan stressfaktorer tidigare var mer omedelbara och fysiska, är de i det moderna samhället ofta mer kroniska och psykologiska till sin natur. Experter säger att huvudorsaken till detta tillstånd är tryck på arbetsplatsen, ekonomiska problem eller sociala krav.

  Observera att forskare länge har försökt att kvantifiera och jämföra stressnivåer under olika epoker. Till exempel, arbete utfört av American Psychological Association (APA) säger att stressnivåerna i USA har ökat under de senaste decennierna, och de främsta källorna till stress inkluderar arbete, pengar, den ekonomiska situationen och politisk och social osäkerhet.< /p>

  Arbetsförhållanden, ekonomiska och politiska förhållanden är bland de främsta stressfaktorerna. Bild: wholefamilymd.org

  För att alltid hålla dig à jour med de senaste nyheterna från en värld av vetenskap och högteknologi, prenumerera på vår kanal på Telegram! På så sätt missar du definitivt inget intressant!

  Kom ihåg att stress i sig är en fysiologisk och psykologisk reaktion på upplevda utmaningar och hot, som har varit en integrerad del av mänskligt liv genom vår arts historia. För att uttrycka det enkelt, utan stress skulle mänskligheten helt enkelt inte kunna överleva.

  Kortvarig och långvarig stress

  Ur ett evolutionärt perspektiv är våra kroppar designade för att klara av akut (kortvarig) stress. Men kronisk (långvarig) stress kan ha skadliga hälsoeffekter. Detta bekräftas av den amerikanske neuroendokrinologen Robert Sapolsky, som konstaterar att kronisk stress kan leda till hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes och psykiska störningar.

  I sin bok “Why Zebros Don't Have Heart Attacks. The Psychology of Stress”, förklarar en professor vid Stanford University varför den kroniska stressen som är vanlig i det moderna livet kan vara mer destruktiv än den akuta stress våra förfäder stod inför.

  Om vi aktivera stressreaktionen för ofta eller misslyckas med att stänga av den när den stressiga händelsen är över, kan stressreaktionen så småningom bli destruktiv. Oftast är stressrelaterade sjukdomar störningar som orsakas av en överdriven reaktion på stress, skriver Sapolsky.

  Vi rekommenderar starkt att du läser boken av Robert Sapolsky. Bild: kitobz.info

  Det är viktigt att förstå att stress inte har någon valens och är en vanlig fysiologisk reaktion utformad för att ta itu med vitala funktioner. Men när kortvarig stress blir kronisk går allt över styr. I slutändan är vi biologiska maskiner och gör ont främst på grund av stress. “Huvudproblemet för mänskligheten är kronisk stress, det förstör allt”, säger professorn. Och det är svårt att inte hålla med honom.

  Mer om ämnet: Kronisk stress provocerar utvecklingen av cancer

  Pandemi och stress

  Utan tvekan har covid-19-pandemin varit en tipppunkt i stressindikatorer. Detta fenomen har förvärrat stress och negativa känslor på global nivå, vilket framgår av många vetenskapliga studier. Enligt Gallups årsrapport för 2022 om globala känslomässiga upplevelser var det andra året av pandemin (2021) till och med känslomässigt svårare än det första. Denna analys baserades på undersökningar av vuxna i 122 länder, med hänsyn till både negativa och positiva erfarenheter.

  Men även om världen går igenom en svår fas när det kommer till känslor, har de senaste uppgifterna gett lite mer hopp. Positiva resultat visade en liten återhämtning 2022 efter en betydande nedgång 2021, enligt Gallups 2023 Global Emotions Report. Trots detta ligger negativa erfarenheter kvar på historiskt höga nivåer.

  Pandemin har haft en negativ inverkan på stressnivåer runt om i världen. Bild: calpsychiatry.com

  Det finns inga direkta bevis för varför positivitetsgraden var högre 2022, men det kan antas att det fanns en lättnad när människor började komma ur effekterna av pandemin, — Ray kommenterade till nyhetskanalen CNN.

  men trots en viss förbättring förblev stressnivån i samhället 2022 oförändrad (varken ökade eller minskade). “Det fanns ingen uppåtgående rörelse, vilket är ett positivt tecken, men det förblev också på den högsta nivån som vi mätte”, konstaterar experter. Denna stagnation på den högsta registrerade nivån av negativ upplevelse tyder på en global situation där stress, ångest och sorg fortsätter att vara framträdande, enligt forskare.

  Läs också: Svår covid-19 motsvarar 20 års ålder år

  Enligt rapporten är de länder som har störst negativa erfarenheter Afghanistan och Sierra Leone, där politiska och säkerhetsmässiga problem dominerar. Särskilt Afghanistan upplevde rekordnivåer av ångest (80 %), stress (74 %) och sorg (61 %).

  Stress, hjärnan och Alzheimer

  Forskningsfynd ökar också concerns , nyligen publicerad i The Lancet, vars resultat visar ett samband mellan kronisk stress och utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

  Vissa människor har de biologiska kännetecknen för Alzheimers sjukdom – proteiner som kallas amyloid och tau som limmar ihop hjärnan – men har inga symtom på sjukdomen. Forskare spekulerar i att detta kan bero på att vissa människor samlar på sig så kallad «kognitiv reserv» – hjärnans förmåga att hitta nya sätt att lösa problem och övervinna dem.

  Stress i sig är också förknippat med snabbare kognitiv nedgång och en ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Bild: news.ki.se

  Människor med större «kognitiv reserv» när stressnivån är hög eller konstant, minskar denna reserv, vilket innebär att sannolikheten för att sådana människor ska umgås och bibehålla en nivå av fysisk aktivitet (båda dessa faktorer minskar sannolikheten för att utveckla demens) minskar, förklarar författarna till det vetenskapliga arbetet.

  < /blockquote>

  För att få en allmän uppfattning om kognitiv reserv skapade forskarna indexet genom att kombinera olika uppgifter om nivån på utbildningen deltagarna hade fått, komplexiteten i det jobb de hade arbetat i längst, samt fysisk aktivitet, fritid, sociala interaktioner och stressnivåer.

  Du kanske är intresserad av: Upprepade negativa tankar kopplade till Alzheimers sjukdom

  Fynden visade att kortisol (ett stresshormon) verkartömma kognitiv reservoch är associerat med en ökning av tau protein, som bildar tovor i hjärncellerna och därigenom stör deras funktion. Kom ihåg att tau-proteiner är direkt kopplade till utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Dessutom kan dess ackumulering göra en person mer mottaglig för stress, och stress i sig kommer sannolikt att orsaka förändringar i tau-protein.

  Prylar och stress

  En annan faktor som leder till kronisk stress och förklarar anledningen till att det moderna samhället lider av negativa känslor och upplevelser är modern teknik och, naturligtvis, sociala nätverk. Ja, ja, om du ofta tittar på ditt nyhetsflöde, då är det nog dags för dig att ta en paus. En ny studie visar att ungdomar som regelbundet tittar på andras innehåll på sociala medier är mer benägna att uppleva ångest, depression och stress än aktiva användare som delar sina egna inlägg.

  För studien, publicerad i tidskriften Beteende & Information Technology, forskare undersökte 288 deltagare i åldrarna 18 till 34 för att förstå sambandet mellan olika stilar av interaktion med sociala nätverk, känslor av ensamhet och psykologisk stress.

  Prylar och stress. Sociala nätverk har en negativ inverkan på hälsan. Bild: media.wired.com. Foto.

  Sociala nätverk har en negativ inverkan på hälsan. Bild: media.wired.com

  Arbetet tittade på tre typer av användning av sociala medier – passiv (när användare endast tittade på andra användares innehåll), aktiv (när användare lade upp sitt eget innehåll, men inte interagerar direkt med andra användare) och aktiva sociala medier (där de har lagt upp sitt eget innehåll och interagerat med andra användare och deras innehåll).

  Det här är intressant: Varför är Instagram det mest skadliga sociala nätverket för mental hälsa?

  Resultaten av studien visade att passiv användning av sociala nätverk är förknippad med ökade nivåer av ångest, depression och stress. Intressant nog hade att skapa och dela innehåll utan att direkt interagera med andra online hade en positiv effekt på stressreducering.

  Passiv användning av sociala medier ger inte användarna möjligheter till kommunikation och självutlämnande som kan underlätta kontakter och socialt stöd. Detta kan leda till att användare känner sig isolerade och utestängda. Denna känsla av ensamhet kan leda till ökade nivåer av stress, ångest och depression, förklarar författarna till det vetenskapliga arbetet.

  Prylar och stress. Att titta på andra användares post på sociala nätverk ökar stressnivåerna. Bild: metro.co.uk. Foto.

  Att se andras inlägg på sociala medier ökar dina stressnivåer. Bild: metro.co.uk

  Som du kan se finns det ett stort antal faktorer som har en negativ inverkan på stressnivåer och folkhälsan. Lyckligtvis, ju mer vi vet om stress, dess konsekvenser och metoder för att hantera den, desto mer kan vi göra för vår egen hälsa och vårt välbefinnande.

  Tja, detaljerna om effektiv stresshantering kan hittas här, missa inte det och var frisk!


 • Date:

  by