Hvornår vil al olien på Jorden løbe tør?

Olie kan kaldes en af ​​de mest værdifulde ressourcer. Det bruges ikke kun til produktion af brændstoffer og smøremidler, men tjener også som råmateriale til fremstilling af syntetisk gummi, gummi, syntetiske stoffer, plast, polymerfilm, rengøringsmidler, maling og lak, farvestoffer, gødning, pesticider, voks og meget mere. Ifølge den officielle version er olie en ikke-fornybar ressource, hvilket betyder, at den på et tidspunkt kan løbe tør. Desuden giver forskerne endda forudsigelser om, hvornår dette vil ske.

Når al olien på Jorden løber tør. Olien kan løbe tør på et tidspunkt. Fotokilde: itfseafarers.org. Foto.

Olie kan løbe tør på et tidspunkt. Fotokilde: itfseafarers.org

Vil olien nogensinde løbe tør?

Forskere kan den dag i dag ikke nå til enighed om, hvordan olie opstod på Jorden i første omgang. Vi har tidligere fortalt dig, at ifølge en version kan olie fornyes. Der er endda nogle beviser for dette. Men ifølge den officielle version stammer olie fra resterne af dyr og planter, der sank ned i Jorden. I løbet af hundreder af millioner af år, under påvirkning af varme og højt tryk, forbliver disse flydende og blev til det, vi kalder olie.

Olieproduktionen begyndte først for omkring 165 år siden. Som vi tidligere fortalte, var den første person, der begyndte sin industrielle produktion, amerikaneren Edwin Drake. Siden da har olieforbruget været konstant stigende, hvilket ikke er overraskende. I øjeblikket er det endda begyndt at blive brugt i fødevareindustrien. Dette får forskerne til at spekulere på, hvor mange år det vil vare. Når alt kommer til alt, bliver kendte reservoirer hurtigt opbrugt, og det bliver stadig sværere at finde nye aflejringer.

Danningen af ​​olie kræver særlige forhold og hundreder af millioner af år. Fotokilde: coalvodorody.ru

Lad os dog straks tage forbehold for, at olien ikke helt kan løbe tør af en simpel grund – menneskeheden er simpelthen ikke i stand til at udvinde olie fra nogle forekomster. Formentlig kan der dybt i planetens indvolde være enorme reserver af dette stof, men vi kan endnu ikke engang teste dette, endsige udvinde det. Derudover er olie tilgængelig på svært tilgængelige steder, for eksempel i Antarktis.

Hvor meget olie er der tilbage på Jorden

Det er nu kendt, hvor det meste af verdens olie befinder sig. Det skyldes i høj grad, at pladetektonikken bestemmer, hvor oliefelter ligger. Havbassiner skaber egnede betingelser for ophobning af store mængder plante- og dyrerester. Bevægelsen af ​​jordskorpen og nedsænkningen af ​​nogle plader under andre giver det nødvendige tryk og den nødvendige temperatur til oliens udseende.

Som følge heraf er sandsynligheden for at opdage oliefelter i nogle regioner høj, mens den i andre er lav. I betragtning af hvor meget olie der allerede er udvundet, kan vi groft beregne, hvor meget der er tilbage. Ifølge en undersøgelse fra 2023 foretaget af Rystad Energy er der stadig 1,6 billioner tønder olie til rådighed i verden, der vides at eksistere.

Forskere ved cirka, hvor meget tilgængelig olie der er tilbage på Jorden. Fotokilde: indicator.ru

Derudover er der olie tilgængelig, som endnu ikke er opdaget, og som er sværere at vurdere. Ifølge data fra US Geological Survey offentliggjort i 2012 forbliver felter med en samlet olievolumen på 565 milliarder tønder uopdagede.

Hvor mange år vil olie holde?

I årtier nu har videnskabsmænd sagt, at oliereserverne vil vare i 50 år. Dette tal ændrer sig ikke, men hvorfor sker det? Årsagen er, at den er beregnet ud fra kendte indskud. Det vil sige, at eksperter tager en kendt mængde olie som grundlag og deler den med den årlige efterspørgsel. Da der jævnligt findes nye indskud, forbliver tallet på 50 år stort set uændret.

Hvor mange år vil olie holde? Efterhånden som tilgængelige felter udvikles, vil det blive stadig sværere at udvinde olie. Fotokilde: itfseafarers.org. Foto.

Efterhånden som tilgængelige felter udvikles, vil det blive stadig sværere at udvinde olie. Fotokilde: itfseafarers.org

Men der er ingen tvivl om, at det på et tidspunkt ikke længere vil være muligt hurtigt at genopbygge reserver af «kendt olie» nye indskud. Efterhånden som de letteste forekomster at udvinde bliver opdaget, mindskes mulighederne for nye opdagelser. Sandt nok foretages nogle justeringer af nye teknologier, der udvider mulighederne for at søge efter indskud. Efterspørgslen efter olie steg dog også gradvist.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Det er meget muligt, at situationen vil ændre sig i fremtiden, det vil sige, at efterspørgslen efter olie holder op med at stige. I øjeblikket er verden begyndt at bevæge sig væk fra olie som den vigtigste brændstofkilde til biler. For eksempel vil olieforbruget ifølge Det Internationale Energiagentur toppe i 2030 og derefter begynde at falde. Derfor er det meget muligt, at olien holder meget længere end 50 år. Men før eller siden bliver menneskeheden stadig nødt til at håndtere sit fravær.


Date:

by