Hvorfor har dyr et tredje øjenlåg, og folk har ikke?

Det store flertal af levende organismer på Jorden har øjenlåg – bevægelige hudfolder, der er nødvendige for at fugte og beskytte øjnene. For at bevare et sundt syn blinker vi refleksivt cirka 15-20 gange i minuttet ved hjælp af specielle muskler i ansigtet. Hos mennesker er strukturen af ​​øjenlågene relativt enkel, men hos nogle dyrearter er de meget mere komplekse. For eksempel har katte og hunde, der bor i nærheden af ​​os, ettredje øjenlåg, hvilket er nødvendigt for yderligere beskyttelse af synsorganerne mod tørhed og beskadigelse. Menneskets fjerne forfædre havde også et tredje øjenlåg, men evolutionen bestemte, at det ikke blev bevaret. Hvorfor skete dette?

Hos mange dyr spiller det tredje øjenlåg en meget vigtig rolle. Billedkilde: iflscience.com

Indhold

  • 1 Hvad er det tredje øjenlåg
  • 2 Hvad er det til tredje øjenlåg
  • 3 Hvorfor har folk ikke et tredje øjenlåg
  • 4 Hvilke dyr har ikke øjenlåg

Hvad er? et tredje øjenlåg

De øvre og nedre øjenlåg på alle dyr bevæger sig lodret og er altid synlige. Det tredje øjenlåg hos katte, hunde og mange andre dyr bevæger sig vandret, som en garderobedør. Derudover er det meste af tiden det tredje øjenlåg skjult: Ejere af katte og hunde kan bemærke det, når kæledyret sover med øjnene let åbne, eller når de langsomt kæles.

Hvad er det tredje øjenlåg. Det tredje øjenlåg af en hund. Billedkilde: pdsa.org.uk. Foto.

Det tredje øjenlåg af en hund. Billedkilde: pdsa.org.uk

Mens de øvre og nedre øjenlåg er lavet af hud, er det tredje øjenlåg en fold afbindehinden—en tynd, klar slimhinde, der dækker den hvide del af øjet (sclera) og den indre overflade af øjet. øjenlågene. Ud over katte og hunde har nogle andre arter af pattedyr og endda fugle et tredje øjenlåg.

Hvad er det tredje øjenlåg til?

I mange år var videnskabsmænd ikke i stand til at navngive den nøjagtige funktion af det tredje øjenlåg. Ifølge forskning tjener det tredje øjenlåg den samme funktion som de vigtigste øjenlåg – det er nødvendigt for yderligere hydrering og eliminering af snavs.

Det tredje øjenlåg er afgørende for både husdyr og vilde dyr. For eksempel er hunderacer med flade ansigter stærkt afhængige af dem – deres øjne svulmer ud og er særligt modtagelige for udtørring og skader.

Hvad er det tredje øjenlåg til? Mops har meget sårbare øjne. Billedkilde: sobakovod.club. Foto.

Mops har meget sårbare øjne. Billedkilde: sobakovod.club

Hos vilde dyr virker det tredje øjenlåg endnu mere interessant. Hos kameler er det tredje øjenlåg meget gennemsigtigt, så under sandstorme kan de gå fremad og helt dække deres øjne med et beskyttende lag.

Hos havpattedyrene søkøer, som er slægtninge til de uddøde søkøer, en Et gennemsigtigt tredje øjenlåg er nødvendigt for at bevare synet, mens du snorkler.

Det tredje øjenlåg hjælper ørne med at flyve med høj hastighed. Billedkilde: audubon.org

Fugle kan også have et tredje øjenlåg, som beskytter mod luftstrømme under hurtig flyvning. Nogle fuglearter bruger et beskyttende lag af øjet, mens de fodrer deres unger – når en forælder medbringer en anden orm, kan sultne unger nemt hakke den i øjet. Takket være det tredje øjenlåg lykkes det dem at flygte fra pludselige angreb fra deres unger.

I polarområderne, hvor jorden er dækket af skinnende sne, kan ultraviolette stråler let beskadige (bogstaveligt talt brænde!) øjnene . For at forhindre sneblindhed har mange arktiske dyr som isbjørne tredje øjenlåg, der absorberer ultraviolet stråling.

Læs også:Et udvalg af de mest skræmmende dyr i jordens historie< /p>< h2>Hvorfor har folk ikke et tredje øjenlåg

Mennesker havde ligesom mange andre pattedyr fjerne forfædre med et tredje øjenlåg. Vi taler ikke om neandertalere eller endda gamle aber – vi taler om forhistoriske dyr, der uddøde for længe siden, men som vi stammede fra.

Det tredje øjenlåg, som vores forfædre havde, blev ikke givet videre til os. Ifølge videnskabsmænd skyldes dette, at øjnene på mennesker og primater er mindre modtagelige for trusler under jagt. Derudover er de så følsomme, at de øvre og nedre øjenlåg automatisk lukker i tilfælde af fare.

Hvorfor har folk ikke et tredje øjenlåg. Menneskelig semilunarfold. Billedkilde: octobercinema.ru. Foto.

Human semilunarfold. Billedkilde: octobercinema.ru

Det tredje øjenlåg hos mennesker er dog ikke sporløst forsvundet. I den indre øjenkrog, tættere på næsen, har vi et lille lag væv kaldet denlunate fold. Det ligner et lille stykke lyserødt og rødligt væv. Det betragtes som et rudimentielt organ, der engang udførte en vigtig funktion, men i dag ikke har nogen fordel.

Du vil være interesseret:Hvorfor er der ingen mennesker med farvet hår< /p>

Hvilke dyr har ikke øjenlåg

Folk har øvre og nedre øjenlåg, katte og hunde har et ekstra, tredje øjenlåg. Men nogle dyrearter har hverken det ene eller det andet. For eksempel har fisk ikke øjenlåg, fordi deres øjne allerede er perfekt fugtet af vand. Desuden har slanger ikke øjenlåg, fordi deres øjne er beskyttet af gennemsigtige skæl.

Fiske har ikke øjenlåg, fordi deres øjne allerede er helt våde. Billedkilde: metronews.ru

Har du allerede abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det tid til at ordne det!

Til sidst er det værd at bemærke, at vi har en anden lignende artikel “Hvorfor folk ikke vokser hår – de mest populære hypoteser.” Et must at læse!


Date:

by