En ny art af lille metallisk blåmyre er blevet opdaget i Indien.

I øjeblikket kender forskerne mere end 14 tusind arter af myrer, men den dag i dag fortsætter forskere med at opdage nye arter. Denne gang opdagede videnskabsmænd en hidtil ukendt myre under en ekspedition for at studere biodiversiteten i Siang-dalen, der ligger i det nordøstlige Indien. Entomologer fandt et usædvanligt insekt helt ved et uheld — Mens de udforskede det skovklædte område, lagde de mærke til noget skinnende. Det viste sig, at de fik øje på en lillebitte art af myrer med en sjælden farve — mørkeblå metallic, som glitrer i forskellige nuancer i lyset. Mest sandsynligt, hvis det ikke var for sådan en lys og skinnende farve, ville ingen have kendt til eksistensen af ​​denne art i lang tid.

En ny art af lille metallisk blå myre er blevet opdaget i Indien. Den nye art af myre har en usædvanlig farve - den skinner i en metallisk blå farve. Fotokilde: iflscience.com. Foto.

En ny art af myrer har en usædvanlig farve — den skinner med en metallisk blå farve. Fotokilde: iflscience.com

Usædvanlig metallisk blå myre

Videnskabelige opdagelser relateret til myrer er altid interessante, da disse insekter aldrig holder op med at forbløffe videnskabsmænd. For eksempel fandt forskerne for ikke længe siden ud af, at de kan ændre størrelsen på deres hjerner, gøre andre arter til deres slaver, og deres pupper giver mælk.

Opdagelse af en ny art af myrer — en lige så interessant opdagelse, især når det kommer til et så usædvanligt insekt, der funkler i blåt. Som forskerne selv rapporterer, bemærkede de, mens de studerede et hul på en kvægsti i landsbyen Inku, allerede i skumringen, at noget skinnede. Ved hjælp af en speciel enhed anbragte forskerne omhyggeligt to insekter i en beholder, og til deres overraskelse fandt de myrer der.

Ved nærmere undersøgelse af insekterne fastslog forskerne, at der var tale om en hidtil ukendt art, som tilhørte slægten Paraparatrechina. Den fik navnet Paraparatrechina neela efter dens farve. Ordet “neela” betyder “blå” på mange indiske sprog. Således blev der for første gang siden 1902 opdaget en ny art af myrer tilhørende slægten Paraparatrechina i Indien.

Størrelsen af ​​Paraparatrechina myrer overstiger ikke 1-2 millimeter. Fotokilde: wikimedia.org

Slægten Paraparatrechina er relativt lille. Det omfatter mindre end 40 arter af forskellige myrer, der lever i de tropiske områder i Afrika, Australien og også Eurasien. Det skal siges, at før opdagelsen af ​​Paraparatrechina neela var kun én art af myrer af denne slægt kendt på det indiske subkontinent – P.aseta. Den lever i flere stater i Indien.

Et karakteristisk træk ved alle myrer af denne slægt er deres lille størrelse, og P.neela, som nævnt ovenfor, er ingen undtagelse — insektets størrelse er mindre end 2 millimeter. Derfor er disse myrer ganske harmløse, i modsætning til nogle af deres andre fætre, såsom bulldogmyrer eller kuglemyrer. Paraparatrechina lever i en bred vifte af tropiske miljøer, fra skove til lysninger. De kan findes både blandt nedfaldne blade på jorden og højt i skovkronerne.

Som rapporteret i en undersøgelse offentliggjort i ZooKeys er næsten hele myrens krop blå, med undtagelse af antennerne, kæberne til at fange mad og beskyttelse og benene. Myrens hoved er aflangt. Dens interessante egenskab, ud over dens lyse farve, er dens store øjne, som ikke er proportionale med hovedets størrelse. Underkæben er trekantet med fem tænder.

Paraparatrechina neela er den eneste af sin slags, der har en så usædvanlig farve. Fotokilde: zookeys.pensoft.net

Hvorfor er den nye art af myre blå

Selve det faktum, at det i en stor skov lykkedes forskerne at opdage en ekstremt lille myre, er overraskende. Men endnu mere overraskende er insektets farve. Faktum er, at blå farve er ret sjælden i dyreverdenen, især blandt myrer, og «metallisk blå» især. Som regel er alle repræsentanter for slægten Paraparatrechina gulbrune i farven. Men hvad er årsagen til insektets usædvanlige farve?

Foreløbig kan vi kun sige med tillid til, at det hjælper insektet med at overleve i miljøet. Måske er dette et træk ved camouflage eller en anden interaktion med miljøet. Desværre kender forskerne endnu ikke det nøjagtige svar på dette spørgsmål, men de arbejder på at få det.

Forskere ved endnu ikke, hvad der forårsager denne farve. Fotokilde: zookeys.pensoft.net

Det er sandt, at der er risiko for, at det ikke vil være muligt at finde ud af årsagen til farven, da økosystemet, hvor insektet blev opdaget, i øjeblikket er truet af ødelæggelse . Faktum er, at storstilede infrastrukturprojekter er i gang i regionen – opførelsen af ​​dæmninger, motorveje, militærfaciliteter osv. Derudover yder klimaforandringerne sit ødelæggende bidrag.

Glem ikke at abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Men hvis disse trusler stadig kan undgås, og økosystemet bevares, håber forskerne at finde årsagen til myrens unikke farve, samt at få andre oplysninger om den. I mellemtiden er der flere spørgsmål om denne art end svar.


Date:

by