Hvordan søvn en varm sommernat kan forårsage død

For at forblive mentalt klar og sund, skal du sove roligt. Og for at få en god søvn, skal du sove i et mørkt og godt ventileret rum. I 2023 fandt forskerne ud af, at for en behagelig søvn skulle lufttemperaturen i rummet være mellem 20-25 grader Celsius. Ellers kan en person opleve søvnløshed og relaterede problemer. For nylig gennemførte forskere en anden undersøgelse og fandt ud af, at at sove i et varmt rum kan føre til slagtilfælde. Dette er navnet på en akut cerebrovaskulær ulykke, hvorefter en person kan forblive lammet eller endda dø. Så hvordan påvirker høj lufttemperatur menneskers sundhed så meget? Forskere har en forklaring på dette.

Hvordan søvn på en varm sommernat kan forårsage død. Forskere har fundet ud af, at søvn i varmt vejr øger sandsynligheden for et slagtilfælde. Billedkilde: aif.ru. Foto.

Forskere har fundet ud af, at søvn i varmt vejr øger sandsynligheden for et slagtilfælde. Billedkilde: aif.ru

Farerne ved at sove i varmt vejr

Forfatterne af den videnskabelige udgave af Science Alert sagde, at mennesker ved høje nattetemperaturer har en øget risiko for slagtilfælde. Ifølge dem undersøgte tyske forskere for nylig data om tilfælde af slagtilfælde blandt beboere i byen Augsburg i løbet af de sidste 15 år. Det viste sig, at på nætter med høje temperaturer var der større sandsynlighed for, at folk havnede på hospitalet på grund af et slagtilfælde. Ifølge statistikker er kvinder og ældre særligt sårbare over for varme.

Ifølge statistikker lider kvinder og ældre mest af høje temperaturer om natten. Billedkilde: health.com

Ifølge European Heart Journal så forskerne på 11.037 tilfælde af slagtilfælde mellem 2006 og 2020. Det viste sig, at risikoen for slagtilfælde steg markant, hvis nattelufttemperaturen blev “tropisk”. I undersøgelsen blev en temperatur over +14,6 grader Celsius betragtet som dette. Det er værd at bemærke, at forskerne havde vejret uden for vinduet i tankerne, og inde i huse sov folk ved endnu højere temperaturer.

Hvis det er over +14 grader Celsius udenfor om natten, skal du seriøst overveje at køle din lejlighed. Billedkilde: businessinsider.com

Forskning har vist, at antallet af slag på varme nætter stiger hvert år. For eksempel var varme nætter mellem 2006 og 2012 forbundet med to ekstra slag om året. Og fra 2013 til 2020 var varme nætter forbundet med 33 yderligere tilfælde om året. Forskere mener, at dette er bevis på en gradvis stigning i lufttemperaturen.

Læs også:Hvad burde være den ideelle temperatur på Jorden, så alle kan føle sig godt tilpas

Uventet årsag til slagtilfælde

Høj lufttemperatur forårsager højst sandsynligt et slagtilfælde af forskellige årsager. For eksempel er cerebrovaskulære ulykker højst sandsynligt forbundet med dehydrering. I 2016 fandt forskerne en klar sammenhæng mellem vandmangel og risikoen for iskæmisk slagtilfælde. Også slagtilfælde kan være forbundet med, at nogle mennesker ikke har råd til at købe et klimaanlæg – dette er allerede en socioøkonomisk faktor.

Der kan være andre faktorer, der øger risikoen for slagtilfælde på varme nætter. Men for at identificere dem skal forskerne udføre yderligere forskning. Ifølge undersøgelsens forfattere kan selv de nuværende resultater tilskynde nogen til at tage forebyggende foranstaltninger og redde deres liv. Almindelige mennesker kan alvorligt overveje at købe et klimaanlæg til at køle luften. Og byens myndigheder kan tænke over, hvordan man kan redde beboerne fra høje temperaturer. Derudover kunne hospitaler overvåge vejret og holde mere personale på vagt i varme nætter. Statistikken viser jo, at i tider som disse har mange mennesker især brug for hjælp.

En uventet årsag til slagtilfælde. Om sommeren kan antallet af tilfælde af slagtilfælde stige. Billedkilde: kp.ru. Foto.

I løbet af sommeren kan antallet af apopleksitilfælde stige. Billedkilde: kp.ru

Det er nødvendigt at træffe foranstaltninger for at redde folk fra høje temperaturer, fordi situationen vil forværres hvert år. Der er ingen tvivl om, at Jorden bliver varmere – det ses endda ved, at vejret hver sommer slår temperaturrekorder.

Selv hvis en person ikke er i fare, er det bedre at afkøle rummet, inden du går i seng. Du kan for eksempel åbne vinduet en time før du går i seng og lufte rummet ud – om aftenen er det koldere udenfor, og du vil helt sikkert sove mere behageligt. Du kan også sove med vinduet helt åbent, det vigtigste er at undgå træk.

Hvordan slipper du for sommervarmen?Skriv i vores Telegram-chat!

Hvis du er interesseret, er der artikler på vores hjemmeside om, hvordan du kan klare sommervarmen. Sørg for for eksempel at læse materialet af min kollega Andrey Zhukov “Hvilke alternativer har klimaanlæg for at overleve i varmen?” Han har også en artikel om, hvilke fødevarer du bør spise om sommeren for bedre at kunne klare varmen.


Date:

by