Hvordan kobragift dræber en person – videnskabsmænd gjorde en uventet opdagelse

Det har længe været kendt, at kobragift har en neurotoksisk effekt. Det vil sige, at det virker på nervesystemet og blokerer muskelsammentrækninger. Dette fører til lammelse af muskelsystemet, herunder det der er ansvarligt for vejrtrækningen. Derfor, hvis en person ikke får lægehjælp i tide, kan han dø af åndedrætsstop. Men selv efter at antivenom er administreret, forårsager et kobrabid ofte blødning, hvilket fører til komplikationer og nogle gange død. Samtidig viste tidligere undersøgelser, at slangegift ikke ødelægger vaskulære celler, så årsagen til blødningerne forblev et mysterium. Derfor er eksisterende modgift ikke altid effektive. Nu er det lykkedes forskerne at finde ud af, hvordan kobragift virker på kredsløbet.

Hvordan kobragift dræber en person — videnskabsmænd har gjort en uventet opdagelse. Indisk kobragift forårsager ikke kun åndedrætsstop, men ødelægger også blodkar. Fotokilde: wikipedia.org. Foto.

Giften fra den indiske kobra forårsager ikke kun åndedrætsstop, men ødelægger også blodkar. Fotokilde: wikipedia.org

Hvorfor modgiften mod kobragift ikke altid er effektiv

Slangebid er stadig et alvorligt sundhedsproblem den dag i dag, især i subtropiske områder. Ifølge WHO-statistikker lider mellem 1,8 og 2,7 millioner mennesker af slangebid hvert år. Men fra 81.000 til 138.000 tilfælde resulterer i dødsfald. Slangebid fører også ofte til alvorlige konsekvenser — blindhed, kroniske organsygdomme mv. En af årsagerne til dødsfald og komplikationer, som nævnt ovenfor, er blødning.

I tidligere undersøgelser af giftens virkning på kredsløbssystemet brugte forskerne todimensionelle modeller af endotelceller, dvs. celler, der beklæder blodkar. Som det viste sig, er de kemisk resistente over for giftens virkning, derfor forblev årsagen til blødningerne, som nævnt ovenfor, et mysterium.

Effekten af ​​giften fra mange slanger er fuldstændig ukendt for videnskaben. Fotokilde: natworld.info

Organoider og orgel på en chip — hvad er det

I en nylig undersøgelse brugte forskere en ny teknologi kaldet “organ på en chip”. I det væsentlige brugte de en menneskelig blodkarorganoid sammen med en speciel enhed (en chip). Organoidet omfattede endotelceller og en ekstracellulær matrix, også kendt som den fysiske struktur, der understøtter celler.

Vi har allerede fortalt dig, at organoider er tredimensionelle klynger af celler af en eller anden type, dyrket under laboratorieforhold. På trods af det faktum, at de ikke er et fuldgyldigt menneskeligt organ, udvider de betydeligt videnskabsmænds evner med hensyn til ny forskning. For eksempel, takket være organoider, kan forskere finde ud af, hvordan visse organer i embryoner udvikler sig, teste modgift og medicin på dem, finde ud af, hvordan vira virker på kroppen osv.

En enhed til at skabe et organ på en chip. Fotokilde: nbcnews.com

«Organy on a chip», eller rettere sagt «chippen» skabt specielt til dyrkning af forskellige cellekulturer. Den består af mikrobeholdere og mikrokanaler, som gør det muligt ikke kun at dyrke forskellige cellekulturer, men også at simulere funktionen af ​​individuelle organsystemer, et helt organ eller endda flere organer samtidigt. Således var forskerne i stand til at skabe deres egen lille model af blodkar.

Hvorfor kobragift dræber mennesker

Som rapporteret i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports, udsatte videnskabsmænd modelblodkar for giften fra fire arter af slanger: den indiske kobra, den vestafrikanske tæppehugorm, den flerbåndede krait og den mozambikanske spyttekobra. Alle af dem tilhører de mest giftige familier af slanger – hugorme og elapider.

Forskerne brugte også specielle visualiseringsmetoder, der gjorde det muligt i realtid at observere de processer, der foregår inde i chippen. Som det viste sig, er der to forskellige virkningsmekanismer af gifte på et blodkar. I et tilfælde forårsager de løsrivelse af endotelceller fra dens matrix, det vil sige, at de faktisk “slår” cellerne ud, hvilket forårsager vaskulær kollaps. I det andet tilfælde fører de til ødelæggelse af endotelcellemembranen.

Hvorfor kobragift dræber mennesker. 3D-rekonstruktion af et blodkar på en chip. Fotokilde: livescience.com. Foto.

3D-rekonstruktion af et blodkar på en chip. Fotokilde: livescience.com

Som du måske kan gætte, kunne todimensionelle cellemodeller vise ødelæggelsen af ​​cellemembraner af nogle giftstoffer, men de kunne ikke vise mekaniske skader forbundet med celleløsning. Nu skal forskerne teste deres blodkarmodel på flere gifte for at skabe effektive modgifte.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at den indiske kobra — Langt fra at være den giftigste slange. For eksempel er den sorte mamba, som vi talte om tidligere, mere giftig. Dens gift dræber i 100 % af tilfældene.


Date:

by